RCEK Dino #1 - 25.5.2013

Kategorie: RCEK Zveřejněno: sobota 25. květen 2013 18:38 Napsal admin


dino2552013"Tento způsob jara, zdá se mi být poněkud nešťastný," tak by se dalo slovy klasika popsat, jak to zatím probíhá na všech dosavadních soutěžích. Ani Dinosoutěž #1 v kategorii RCEK nebyla výjimkou. Dle předpovědi mělo pršet, svítit slunce, sněžit a možná i něco mezitím... Zkrátka každý by si vybral předpověď, která by se mu líbila. A tak jsme si řekli, že to riskneme a nic přesouvat nebudeme. I přes tyto nepěkné předpovědi se nakonec přihlásilo 18 soutěžících, což na tu bídu není úplně špatné. Ráno jsme se sešli na upraveném Dinoletišti a začaly přípravy. Počasí vypadalo pěkně a nepršelo. Po chvilce dorazilo celkem 16 soutěžících (čili to dva vzdali při pohledu z okna). Piloti si dali testovací lety. Zpestření si pro nás připravil Ivo Kurečka, kterému se (zřejmně) porouchal přepínač motoru a musel tak celý testovací let odlétat pod plným plynem. Po chvíli se rozhodl vypnout vysílač a opět zapnout, ale už se to nepodařilo a model šel v ukázkově nastaveném FAIL-SAFE letu k zemi a přistál v pořádku opodál letiště. Jak důležité je mít správně nastaveno! Smekám.

Inu začalo se létat po třech skupinách na šesti startovištích a již od prvního kola mírně mrholilo. Bohužel toto mrholení se časem měnilo na déšť, který nahodile přestával, nebo přecházel zpět do mrholení. Zkrátka létání v dešti jako vyšité. Překvapilo mne, že nikdo neprotestoval a tak se odlétalo 5 kol a 1 finále. Mimochodem i v tom dešti to bylo asi nejvíce termické a "bublinoidní" létaní v tomto roce. Člověk by neřekl, že pokud prší, dá se i termicky létat. Za výkony v dešti chci moc poděkovat všem, kteří to přetrpěli a zůstali s námi až do konce.

Po základních kolech do šestičlenného finále postoupili :

Grümann Petr
Barč Radim
Krátký Aleš
Prašivka Miroslav
Kristian Libor
Odehnal František

Souboj to byl zajímavý, neboť mraky ustoupily. Ukázalo se po celém dni i slunce a tak termiky bylo dosti. Ptáci před startem kroužili asi na čtyřech místech a dva šťastlivci do termiky nalétli ihned v motoru. Ostatní jen ptáky vyplašili a museli bojovat jako lvi. Bohužel to vesměs stačilo na 12 minut a tak nakonec zůstali jen dva borci a to Barč Radim a Kristián Libor z LMK Polanka (hold, zřejmně dobrej oddíl :) )

Nakonec vítězství urval na svou stranu o celé tři body Kristián Libor. Druhý byl nakonec Barč Radim, na třetí místo to dolítal s odřenýma ušima Krátký Aleš, 4.Grümann Petr, 5.Odehnal František a 6.Prašivka Miroslav.

Ceny dostali všichni soutěžící (čím horší umístění tím lepší cena) a mohlo se jet domů. Věřím, že tento rok jsme si vybrali soutěže v dešti a už bude jen lépe :)

 Fotografie zde

Článek LMK Polanka zde

Výsledky zde

Aleš Krátký

Zobrazeno: 4295