file Vyjádření k sporné situaci, která vznikla při samoměření

Více
08. srp 2018 14:13 #20703 od Pavel Hloušek
Ve vlákně MČR RCEV 2018 Ostrava vznikla diskuze ohledně samoměření. Jako příklad śem tam použil situaci z jiné soutěže. Abych tedy Kamilovi nekazil vlákno, tak dám vyjádření Petra a moji reakci s jeho souhlasem tady.

Ahoj Pavle,
Jelikož na Tebe nemám telefon, píšu Ti email. Byl jsem upozorněn Ondrou na diskusi na Stoupáku ohledně soutěže RCEP. Já jsem Tebou zmíněný Petr Grűmann, který si měl upravit výsledek, dovol tedy, abych se k tomu vyjádřil: Co naměřil Šnyrda to nevím, já jsem přistával podle hlášení časoměřiče. Pokud se to Petrovi nezdálo,měl přijít hned a porovnat stopky, nebo ještě lépe si po startu modelu vzít čas od časoměřiče a mohl čas diktovat on, nevidím v tom problém:-) U přistání došlo k tomu, že jsem řekl, do 100ky chybí centimetr, ale asi to zaniklo a napsala se ta stovka, což po upozornění Petrem jsem byl hned opravit u výsledků. Jinak jsem vůbec neměl čas sledovat výsledkovou tabuli, protože kromě lítání jsem v každém kole chodil dvakrát jako časoměřič/pomocník, takže kdyby mi to Šnyrda neřekl, tak se to dozvím až po soutěži.K přesnosti měření řeknu jenom tolik, že když jsem před dvěma roky dělal časoměřiče na MR F3J u Jardy Vostřela, tak jsme většinou měřili dva jedno soutěžícího, každý měl dvoje stopky a i tak se čas rozcházel +- 1-2s.Rozdíl byl nejenom mezi dvěma časoměřiči, ale i u nás samotných,kteří jsme zmáčkli najednou dvoje stopky ten rozdíl byl.Příště si prosím vyslechni u názor druhé strany než něco veřejně napíšeš.

Moje reakce:
Ahoj Petře,
původně sem to rozmazávat nechtěl a kdyby mě o to v té diskuzi Kamil nepožádal, ani bych to nedělal. Tenhle typ soutěží, mám na mysli RCEP, je spíš o rekreačním soutěžení a mě osobně je úplně jedno kdo to vyhraje. Takovejch je nás tam myslím víc. Celé je to ale o něčem jiném, a to o tom, že na MR v nějaké oficiální kategorii je dle mého názoru samoměření trochu zvláštní věc. Ať už z toho důvodu, že si někdo vědomě vylepší výsledek, nebo někdo nepochopí funkci časoměřiče.
Teď k tvému konkrétnímu případu a tomu, že sem si dovolil napsat to co sem napsal. Jak sem zmínil na Stoupáku, Šnyrda nemohl přijít hned, protože šel na start. Naměřenej čas ale měl na stopkách. To že každej běhá při soutěži jak nadmutá koza, protože buďto letí nebo měří, je další negativum samoměření. Kdyby šlo jen o ten čas, tak bych si ani nedovolil takhle přímo něco zveřejnit. Jak píšeš, rozdíl 1 vteřiny je naprosto normální a kdyby to byla jen jedna vteřina, Šnyrda by tomu ani nevěnoval pozornost. Nebyls taky myslím jedinej koho změřil. Moc nerozumím tvému zdůvodnění, že si sedal podle hlášení časoměřiče. To je přece úplně jedno podle čeho si sedal. Důležité je, co časoměřič naměřil a to se pak taky zapíše do kartičky. Já taky vždycky sedám podle hlášení na celou, přesto se málokdy trefím na plnej čas :-) Dvě vteřiny na 7 minutách je už dost, ale dá se to ještě zkousnout. V tvém případě to ale bylo bohužel víc a hlavně se k tomu ještě přidalo to nedorozumění s přistáním. Tady mě dovol poznámku. Ten kdo tě měřil tě měl změřit a zapsat co vidí, nikoliv poslouchat tebe jak říkáš za kolik si mohl nebo chtěl přistát. To by sme pak měli všichni plnej počet bodů, že :-) Další věc je, že si máš zapsaný výsledek zkontrolovat, tam by sis minimálně toho přistání všiml. Na některých soutěžích je běžné, že po tobě chce časoměřič podpis, bohužel už si nepamatuju, jestli to tak bylo i v Trnávce. Na můj vkus se prostě těch chyb ve tvůj prospěch sešlo moc najednou. Na druhé straně nemám patent na rozum a je možné, že se pletu. Z tohoto důvodu by bylo asi nejlepší, kdybys tento svůj mail se svým vysvětlením i mou následnou reakcí vložil na Stoupák. Ať si každý udělá svůj závěr. Nechám to na tobě.
Měj se hezky, s pozdravem Pavel Hloušek

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
08. srp 2018 16:22 #20704 od Tomas Hruby
Nekomentuji konkrétní situaci, o které nic nevím, ale neodpustím si jednu poznámku k reakci...
Tvrzení, že jsou "běžné" odchylky 1-2s bych si totiž dovolil označit za "dělání blbců z ostatních", tohle přeci není běžné ani náhodou!! Na F5J jsem jako pomocník snad nikdy neměl od času časoměřiče větší odchylku než cca 0,5s, což tu a tam může znamenat 1s ve výsledku kvůli psaní celých čísel (9:58.80 kontra 9:59.10), ale rozjetí o víc než sekundu (a tedy 2s ve výsledku) fakt nic normálního není...
Pokud se to někde děje, tak jde o buď o extrémně nekvalitní stopky (ale fakt extrémně, i čínský lowend má normálně na 10ti minutách odchylku hodně pod 1s, typicky spíš pod 0,1s) anebo má dotyčný opravdu hodně špatné reakce.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
08. srp 2018 19:27 #20706 od Kamil Kičmer
Tome máš úplnou pravdu.
Děkuji za přehození do jiného vlákna.
Každopádně už se to začíná rozcházet úplně.
Já jsem psal, že to byla pohodová soutěž, protože v pracovním čase 10 minut nalítat 7 minut, znamenalo, že i po vyhlášení pracovního času "stačilo vzít v depu baterku", dojít na startoviště, zapojit a letět. Takže nevím kdo běhal a nestíhal, a pokud by byl problém, všichni by rádi počkali, takže pokud někdo podváděl, ten zbytek ho v tom podporoval tím, že to neřešil...
Za další pokud jsou jedna pravidla, tak výškoměr nulujeme na zemi, v ruce, nad hlavou, nebo je to jedno...? Asi ne.
V RCEV startují všichni najednou, jednoduchá kontrola, přistávají všichni na znělku, další jednoduchá kontrola kdo a kdy asi přistál nebo přelítal. Výsledky se přepočítávají, takže zase více fair play, ale to sem nepatří nechci hodnotit pravidla, které někomu vyhovují a jinému méně. Jen ta celková kontrola je jednodušší.
Samoměření versus časoměřiči, už neřeším, kdo chce podvádět, cestu si najde...
A nechtěli jsme kazit pohodovou soutěž...?
Dle mého názoru soutěž končí při vyhlášení otázkou, zkontrolovali jste si výsledky, má někdo nějaké připomínky? Vyhlásí se výsledky, předají se ceny a soutěž je uzavřena. Řešit se to mělo v průběhu soutěže, nebo před vyhlášením. Ne to řešit po takové době... Bez důkazů, a jen jedna paní povídala. Tím neobhajuji Petra. Jen už je pozdě něco řešit, spíš se z toho poučit.
Nebo soutěž zopakujeme??? :-)
Vím že je to na můj popud, protože jsem chtěl vysvětlení co a kdy se stalo, ale otevřel jsi to ty Pavle se svým problémem účastnit se MČR kde je zatím plánované samoměření stejně jako na minulém M4R RCEV.
Takže asi tak. A myslím že už za mně stačí. Děláme to protože nás to baví, tak si to nekazme.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
11. srp 2018 16:05 #20716 od Petr Grűmann
Zdravím všechny,
níže je graf z Altis V3 toho diskutovaného letu. Vzorkování bylo 0,3s. Pokud se tomu dá věřit, tak je tam čas 419s a nějaké drobné od spuštění motoru po přistání.
Já tedy nevím, ale nevidím tam ony 3s nebo víc do mínusu.
Podle mého názoru je pravda jako obvykle někde uprostřed,spíše mi to připadá jako záminka pro boj se samoměřením.

Pro Tomáše, něco jiného je měřit F5J a F3J, kde F3jéčko mačkáš stopky při výstřelu, který se děje na velké rychlosti a ve výšce 100m a výše, kde jen tušíš přesný okamžik odpoutání od silonu...
Takže pokud jsi přesvědčen, že se pokaždé vejdeš do max. 0,5s tak nezbývá než ti gratulovat k tvým reflexům:)

Co se týče pravidel, tak už loni někomu vário hlásilo výšku, letos myslím na předchozí RCEP jsem to slyšel taky, nevím kdo to je, tuším to bylo rádio Spektrum nebo Jeti a dotyčný to neumí(neuměl) vypnout.
Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. srp 2018 18:54 #20722 od Tomas Hruby
Svého času jsem na F3J časoměřiče dělal a mohu tě ujistit, že tato přesnost není problém ani tam a fakt si nemyslím, že bych měl nadprůměrné reflexy...

Mimochodem tahle hodnota je i v souladu s teorií, reakční doba na stopky by u celkem běžného člověka neměla přesahovat 0,2s, pro dvě zmáčknutí (star/přistání) tedy 0,4s. Za reálné minimum se udává cca 0,1s (na jednu změnu stavu), ale to už je problém větší a tohle už nedá každý, naopak ale odchylka víc než 0,3s už je trochu na pováženou.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.313 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám