file Vyhledávání ztracených modelů

Více
Více
21. zář 2017 08:13 #19420 od bohuslav majercik
Určite šlo,ale čo an to pravidlá? Ide o spätný prenos údajov z lietadla na zem???

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
21. zář 2017 08:13 #19421 od Tomáš Hlavinka
Jo to už jsem zkoušel, konkrétně tento typ:

www.dx.com/p/portable-mini-gsm-gprs-gps-...g-22599#.WcNqymcUkaU

Po ořezání všeho nepotřebného to stejně vyjde 3x větší a těžší jak Icare2. To by však ani moc nevadilo, větší problém je přenos dat o poloze pomocí GSM signálu. Stane se, že model zapadne někde do doliny, do lesa, nebo se převrátí na záda a už tak slabá anténa je zastíněná, velmi často nemá signál GPS a občas ani GSM což je nejhorší.
Ač se to nezdá pořád je mnoho míst, kde není GSM signál. Problém je, že když se potom nedovoláš trackeru, který je v modelu tak nemáš !žádnou! informaci o poloze.

Icare funguje naopak, informace o poloze posílá radiovým signálem 900MHz a hlavně průběžně během letu (frekvence je nastavitelná), takže kdyby se stalo, že model zapadne a nemá signál GPS nebo se vybije aku, poškodí napájení, atd. Pořád tě přijímač dovede aspoň na místo kde vysílač odeslal poslední zprávu o poloze.

U GSM systémů potřebuješ telefon se signálem GSM a GPS a při následném hledání i internet kvůli mapě. Citlivost GPS senzoru v těch čínských trackerech je mizerná. Zkoušel jsem to loni a stačila vysoká mokrá tráva a už jsem dostával místo GPS polohy pouze polohu BTS stanice, u které byla simka přihlášená (je to jako nouzová hlášení o poloze, když není GPS signál)

Použitelné to asi je, ale spolehlivost a komfort používání je mnohem menší. Možná za 10 let až bude citlivost i levných GPS čidel větší a GSM pokrytí 100%.

...Francouz hledal na Rané éro zafouklé za kopec. Nakonec bylo zafouklé 15km! Šel podle šipky ukazující přímý směr k modelu a za úplné tmy došel k modelu na který šlápl.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
21. zář 2017 08:28 #19422 od Alois Hrabáček
Přistávejte k noze a nemusíte řešit žádné GPS :)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
21. zář 2017 08:29 #19423 od Tomas Hruby

bohuslav majercik napsal: Určite šlo,ale čo an to pravidlá? Ide o spätný prenos údajov z lietadla na zem???


Pravidla ale doslova zakazuji prenos informace k pilotovi, ne obecne. Podle mne Icare s jednotkou v depu bez jakekoli snahy o komunikaci na startoviste nejspis projde.

Blbe je, ze se to vubec musi resit prave jen kvuli pravidlum, bez nich by se do modelu dalo GPS cidlo a po ztrate by se zobrazily souradnice. Tohle by ale na akci urovne ME uz proslo jen tezko :-(

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
21. zář 2017 08:32 #19424 od Tomas Hruby
Jinak k cene icare - ctvrtinu ceny F5J dela cely system, dalsi vysilac je ale uz jen 150eur, tedy spis desetina. Pokud se par lidi dohodne, tak to dost spadne.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
21. zář 2017 09:22 #19427 od Tomáš Hlavinka
to je otázkou zda by to prošlo. Dá se to používat i s vypnutým přijímačem. Přijímač (ručku) nemusíš vůbec zapínat, stačí mít vysílač v modelu napájený. Kdyby se náhodou model ztratil, zapneš přijímač a vyhledáš vysílač. Bohužel budeš mít k dispozici pouze aktuální polohu tedy musí být aspoň napájení pro odeslání polohy. Kdyby přijímač už neměl aktuální GPS signál, pošle poslední známou polohu. Když bude bez napětí, tak je to problém. To je jakési omezení oproti používání se zapnutým přijímačem.

Samozřejmě přijímač stačí jeden pro více lidí a vysílač se dá také přehazovat.
Naopak může více přijímačů hledat jeden vysílač.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
21. zář 2017 16:11 #19430 od Tomas Hruby
Zásadní je to oddělení od normální RC soupravy, vyhledávací RX stylu Icare lze demonstrativně položit na stůl ředitele soutěže, ať je pod kontrolou a je klid. U GPS napojené na klasickou telemetrii by toto byl problém...

Jinak zaručeně čisté a legální řešení je klasický vysílač zaměřovaný ve stylu radioamatérského honu na lišku, sám jsem to chtěl zkusit už někdy před rokem a koupil k tomunějaké TX moduly 433MHz. Ale bohužel se ukázalo, že ty levné moduly jsou čistě datové a musí se k tomu dobastlit modulátor, na to zatím nedošlo.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
22. zář 2017 11:49 #19433 od Ivan Horejsi
Minuly tyden jsem odevzdal do RCR clanek o vyhledavani modelu. Jsou tam podrobnosti vlastne o vsech tady uvedenych moznostech.
Ale uverejnit to nemohu pred tim, nez to vyjde.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
22. zář 2017 19:37 #19436 od Tomas Hruby
Co se týče toho klasického radiomajáku, tak jde o toto: www.leobodnar.com/shop/index.php?main_pa..._113&products_id=217
Cena proti Icare lidová (40GBP za verzi s externím napájením, 50GBP za verzi s knoflíkovým článkem), ale chce to trochu znalostí z radioamatéřiny a samozřejmě je ještě třeba řešit zaměřovací přijímač. Tady asi nejsem vhodná osoba k posouzení, já hrábnu na kraj stolu a popadnu Yaesu FT817, což je hodně nadstandardní zaměřovací RX a anténu zbastlím hravě, samozřejmě ale u "normálního uživatele" to je trochu složitější (levných RXů jsou mraky, ale kvalita často sporná).
Fakt ale je, že docela o koupi cca dvou těchto majákových vysílačů na příští sezónu uvažuji, tohle drahé není (když nemusím investovat do přijímačů) a může se docela snadno vrátit.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.295 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám