file Výškoměr se spínačem pro FXJ/RCEV - RC Altimeter #2 BASIC

Více
11. lis 2009 22:38 #706 od Petr Dušek
Uvedený výškoměr jsem si pořídil jednak pro použití v připravované kategorii RCEV (FXJ) elektrovětroňů s výškovým spínačem, ale hlavně pro ladění výkonů pohonu a modelu v různých letových režimech.

Zařízení je výrobkem firmy RC Electronics (přiznám se, že nevím odkud?), obchodním zastupcem v CZ a SK je Palo Lišhák.
Cena zařízení ve verzi Basic včetně USB adaptéru je v současnosti 75 EUR (i s poštovným to vyšlo na zhruba 2100 Kč), ovšem mám informaci, že výrobce oznámil zvýšení ceny na 100E. Jelikož Palo má ještě skladem několik kusů za původní cenu, kdo má zájem, neváhejte dlouho s nákupem.

Výškoměr má samozřejmě záznam dat do paměti s následnou možnosti prohlížení a zpracování na PC v jednoduchém software (je to pouze jeden EXE soubor, který se neinstaluje, ale přímo spouští, pracuje ve všech verzích Windows). K připojení slouží adaptér s Mini USB konektorem (nebo pro konzervativce se sériovým RS-232), pro připojení do PC je potřeba použít redukci, nebo vhodný kabel (třeba od foťáku).
Délka záznamu závisí od intervalu vzorkování, při nastavení na střední hodnotu (interval 1sec) je k dispozici přes 8hodin záznamu. Výškoměr se připojuje do libovolného konektoru přijímače, při použití spínače samozřejmě do kanálu plynu a regulátor je potom zapojen do konektoru na spínači. FXJ spínač dovoluje nastavení spínací výšky i max. času chodu motoru.

Vzhledem k tomu, že k dispozici byl pouze anglický návod, rozhodl jsem se zpracovat český překlad, který mám těsně před dokončením. Brzy ho sem dám k dispozici.
Více informací zatím najdou případní zájemci na následujících stránkách:
http://www.rc-electronics.org/
http://www.rivamodels.sk/PPP/palo_00sk.html

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
12. lis 2009 09:00 #707 od Jan Kubica
Petře, díky za informaci. Prosím, jak to je, když napájíš Rx přes BEC regulátoru. Pustí ten spínač proud skrz, když je zapojený mezi přijímač a regulátor? Asi jo, ale raději se ptám. A jaký max. proud? Dík. H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. lis 2009 09:13 #709 od Palo Lišhák

Jan Kubica napsal: ... Pustí ten spínač proud skrz, když je zapojený mezi přijímač a regulátor ?

Cez spínač prechádzajú vodiče +/- bez prerušenia... na vstup je pripojený len signál od motora a na výstupe je signál pre regulátor. Aký prúd dá BEC, taký dostane prijímač. Samozrejme, po odpočítaní prúdu pre samotný spínač (čo je menej ako 15 mA).

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. lis 2009 09:19 #710 od Tomas Hruby
Zcela upřímně - pokud to zdražení na 100ojro myslí vážně, tak je to dost úlet a může to ublížit i myšlence FXJ. On totiž ten RC Altimeter Basic jako "letová analytika" stojí dost zaprd a třeba Unilogu nesahá ani po kotníky, je to v podstatě variace na pravěký Sysalův Alti/Lolo, jeho kouzlo je právě jen v tom FXJ switchi :?
Něco trochu jiného je ta verze s telemetrií a variometrem, ale to je jiné téma.

Rád bych věřil, že šíříš jen fámu, ale pokud ne, tak :roll: :?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. lis 2009 09:40 #711 od Petr Dušek
Samozřejmě, že existují lepší přístroje (a taky dražší) s mnoha dalšími funkcemi a vymoženostmi, na druhou stranu v USA chystají čistě pro použití v "FXJ" pouze jednoduchý spínač bez logování, pevně nastavený na 200m/30sec - CAM http://home.epix.net/~rcbrust/ .
Výhoda tohoto je v tom, že spojuje zatím jako jediný obě funkce, i když s určitými omezeními ve verzi BASIC.

Pokud jde o cenu, dávám jak jsem koupil, snad se k tomu víc vyjádří Palo Lišhák.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. lis 2009 09:47 #712 od Tomas Hruby
Mě právě u toho RC altimeteru Basic přišla cena někde v rozmezí 60-70 ojro vcelku přijatelná (tak nejvýš s drobným přimhouřením oka), to je přijatelné a nijak to nevybočuje ani při rozhlédnutí po konkurenci. Zaráží mě teprve to případné velmi výrazné zdražení (vlastně o víc než 30%), to už posouvá hodnocení o dost znatelný kus jinam.

Máš pravdu, počkáme, třeba něco napíše Palo...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. lis 2009 09:48 #713 od Petr Dušek

Palo Lišhák napsal: Cez spínač prechádzajú vodiče +/- bez prerušenia... na vstup je pripojený len signál od motora a na výstupe je signál pre regulátor. Aký prúd dá BEC, taký dostane prijímač...

Ještě k napájení přijímače. Na jeho spolehlivosti záleží bytí a nebytí modelu, proto uvažuji o nějakém zdvojení napájení, abych nespoléhal jen na konektory na spínači. Nebo druhá možnost, napadlo mě na výstupu regulátoru oddělit signál od napájení. Napájení bych píchnul do volné pozice přijímače, signál by šel samostaně přes spínač do kanálu plynu na přijímači.
U větších modelů se používá napájení ze samostatné přijímačové baterie, tam už by neměl být žádný problém.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. lis 2009 10:08 #714 od Jan Kubica
Palo psal někde na F5JFUN o Argentině a o tom, kolik kilo hovězího si lze koupit za 100 EUR a že si ho tedy vyrobí sami.

A taky mě napadlo přivázat na 200 m šňůru na jeden konec šutr, na druhý konec pojistku, tu vřadit mezi baterku a motor a odstartovat. Sice by se muselo kolmo nahoru, ale bylo by to levnější :lol: .

Je fakt, že 100 EUR je dost, na druhou stranu Altík stával svého času okolo 4K, ne? Ten americký vypínač je myslím za 79 USD, tj. asi půlka. No nevím, pořád se mi zdá, že pokud by to měla být kategorie "masová", mělo by to stát míň, ale kolik říci, si netroufám. A ty náklady na vývoj je třeba v něčem rozpustit, tomu taky rozumím. Ale že cena dost lidí odradí, to je asi fakt. H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. lis 2009 10:39 - 12. lis 2009 10:50 #715 od Palo Lišhák

Petr Dušek napsal: Pokud jde o cenu, dávám jak jsem koupil...

Čo sa týka ceny, zdieľam Vaše názory. Pôvodným zámerom výrobcu bolo úplné zastavenie výroby BASIC verzie. Na dohováranie Sergia z Itálie a moje nakoniec BASIC vo výrobe zatiaľ zostal. Keď si však pozriete jeho ceny u distribútorov v Španielsku, Taliansku, Francúzsku alebo USA, zistíte, že môj odhad "dane za ponechanie vo výrobe" bol správny. Ja som začiatkom augusta - ešte pred "úpravou cenovej stratégie výrobcu" - asi v náhlom pohnutí mysle (?) objednal 40 setov BASIC. To sú tie, ktoré spomínal Petr (teda v pôvodných cenách).
Medzičasom však výrobca dokončil štúdiá, zmenil firemný štatút a to bolo sprevádzané aj radom ďalších zmien. Výroba sa teraz orientuje do nádejnejších segmentov trhu s podstatne lepšie zameraným sortimentom... Nová generácia RC-V3, T2000 a GPS prijímačov štandardne poskytuje už overený prenos dát na pozemný prijímač s hlasovým výstupom, kontrolou palubnej teploty, napätia akumulátora s alarmom atď. Má síce aj funkcie FXJ, ale tie sú skôr určené pre obsluhu servisných zariadení (vypínanie vlečnej šnúry, odhadzovanie parašutistu, spúšťanie palubnej kamery...). Cieľovou skupinou pre tieto výrobky sú najmä majitelia veľkých vetroňov, resp. veľkých modelov vôbec, kde je súhrnná cena tejto výbavy (okolo 350-390 EUR) aj v porovnaní s konkurenciou (napr. PICOLARIO set) veľmi priateľská.
Aby som však neskĺzol do pozície nositeľa zlých správ, môžem potvrdiť, že nielen Petrom spomenutá americká firma má na FXJ orientovaný vývoj. Chalani v Grécku majú už overený v cca desiatich exemplároch vlastný "klubový" spínač za podstatne nižšiu cenu, na podobnom zariadení pracujú aj chalani v Španielsku a vraj nejaký amatérsky produkt sa už overuje aj u Vás v ČR (?). Domnievam sa, že po rozlúštení zapojenia a obsahu programového segmentu "anti zoom" bude na trhu dostatok lacnejších (možno menej komfortných) FXJ zariadení. Moje presvedčenie plynie aj zo skúsenosti s výrobou RIVA-switch, teda úplne prvého FXJ spínača... Kalkulácia síce pochádza z pred dvoch rokov, ale výsledná cena tejto slovenskej "neziskovej verzie" bola v tom čase cca 33-36 EUR. Nakoniec - nasledujúca Tomášova kalkulácia reálnosť takejto ceny aj v dnešných podmienkach potvrdzuje.
No aj nové zdroje modelárskej produkcie na konci "hodvábnej cesty" určite nespia na vavrínoch... Takže obava zo zániku FXJ kvôli cene spínačov zatiaľ podľa mňa nehrozí.

Palo

P.S.: Tá vyššie zmienená možnosť preklenúť dva konektory spínača v snahe eliminovať z toho plynúce riziká pri použití BEC sa mi celkom pozdáva. Viacero pilotov by takéto riešenie ukľudnilo. Vyskúšam a dám správu.
Poslední změna: 12. lis 2009 10:50 uživatelem Palo Lišhák.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12. lis 2009 10:41 #716 od Tomas Hruby
Reálnou cenu jednoúčelového switche pro FXJ vidím někde od 40USD. Tuto hodnotu jsem si "nevycucl" z prstu, beru to podle reálných cen různých jednoúčelových doplňků pro měření výšky jako třeba "WS HowHigh" anebo přídavný výškoměr k EagleTree. Třeba ten EagleTree stojí cca 32USD, má v sobě výškové čidlo, jednočip a jednoznakový displej pro zobrazení maxima, naopak nemá záznam, to umí až po připojení k základní jednotce ET. Když to vezmeš reálně, tak pro FXJ odpadne displej, jednočip bude asi tak stejný, jen s jiným programem, naopak asi přibyde nějaký optočlen. Celkově to musí mít výrobní náklady dost podobné, s ohledem na menší sériovost ale připusťme, že se to z 30USD přece jen posune na nějakých 40-50USD. Tohle potvrzuje ostatně i cena výkonové limiteru pro F5B od S.Neu - stojí právě 50USD a nákladově to bude zas hodně podobné - sice nemá alti čidlo, ale zas má v sobě dost masivní Hall do 400A - nemělo by se to až tak lišit.

Takže asi takhle bych to viděl pro F5J v reálu na základě konkrétně existujících výrobků - cca 50USD... Výkonový limiter by mohl vyjít lépe, protože nelze vyloučit jeho integraci přímo do reglu a třeba CC řady ICE, která by to měla technicky umožnit se od původního Phoenixu cenově neliší, dokonce je spíš levnější, takže pak by to bylo v podstatě zadarmo...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.422 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám