question-circle Altis V4

Více
20. led 2014 09:57 #11638 od Tomas Hruby
Odpověděl Tomas Hruby pro téma Re: Altis V4
Upřímně řečeno si myslím, že při existenci CC ICE a nově CC Talon s opravdu dobrými BECy nemá externí BEC v RCEV smysl vůbec žádný a v F5J jen minimální...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
20. led 2014 10:25 - 20. led 2014 10:26 #11639 od Petr Koláska
Odpověděl Petr Koláska pro téma Re: Altis V4
Tak jasně, pokud je v letadle regl s dostatečně dimenzovaným a spolehlivým BEC, je trochu zbytečné tam v případě daných kategorií rvát ještě externí ;) . Ale pokud je potřeba, tak to není zase taková prostorová katastrofa.
Poslední změna: 20. led 2014 10:26 uživatelem Petr Koláska.

Více
20. led 2014 13:49 #11640 od Miroslav Kopecký
Odpověděl Miroslav Kopecký pro téma Re: Altis V4

Petr Koláska napsal: Třeba to nechce pro soutěžní použití :) Pak je véčko skutečně ten nejjednodušší způsob, pokud nechce rozdělávat konektory a chybí mu kanály.

A nejsofistikovanější metoda pro zapojení v souladu s pravidly RCEV/F5J je, jak už bylo uvedeno, táhnout napájení přímo do přijímače (fajnšmekři do rozvodné desky) a přes Altis z regulátoru protáhnout jen signální vodič. Jasně, předpokládá to trochu si pohrát s kablíkama, ale to snad umí každý modelář.

Mimo to - externí BEC je dneska už tak titěrná záležitost, že se v pohodě vleze. Já v trupu Daidala vozím kromě 2 serv, přijímače a baterky 2s 1550mAh nastálo i výškoměr, externí BEC 3/5 A a k tomu 150g olova :lol: . Když se trochu popřemýšlí nad rozmístěním, vleze se vše.

Právě že bych to chtěl na soutěžní použití. Teda, kam se v Daidalovi nacpe 150g olova, to nechápu :ohmy:. Mám v prostoru pod křídlem serva a přijímač, v kabince potom regl a 2S 1000mAh a mám pocit, že už se mi tam nevejde ani lístek s adresou pro případ ulítnutí modelu... :)
Mimochodem, je jasný, že pro soutěž nejde výškoměr připojit přes V-kabel. Ale můžu dát mezi výškoměr a přijímač krátkou prodlužku? Zrovna v Daidalovi mám přijímač nacpaný dost dozadu a dolovat ho pokaždé, když bych chtěl přehodit výškoměr do jiného modelu, to je o utržení antén. Takže prodlužka vyvedená do prostoru kabinky by dost pomohla.

Více
20. led 2014 15:01 - 20. led 2014 15:14 #11641 od Petr Koláska
Prodlužka nevadí. U soutěžního zapojení jde hlavně o to, aby signál pro motor šel z přijímače přes výškoměr do reglu. Což zapojení přes V-kabel nesplňuje. Je to proto, aby výškoměr mohl sám vypnout motor po 30 vteřinách (a případně nepovolil jeho opětovné spuštění - v F5J), nezávisle na pilotovi. Jak táhneš napájení, je celkem fuk. Jde o ten žlutý/oranžový kablík ;) Ten musí jít po cestě přijímač>výškoměr>regulátor. Problém je ten, že pokud chceš dodržet soutěžní zapojení, napájet systém z regulátorového BEC a přitom nevést napájení přes výškoměr, tak se nevyhneš malé úpravě kabeláže, případně přehazování dutinek mezi konektory, ale to není nic, co by nezvládl průměrně zručný modelář..

A s tím olovem - ano, opravdu tam je :) V trupu je to naskládáno sice jako prádlo ve vojenské skřínce, ale ještě zbývá cca 2,5 cm volného místa za motorem :) Úplně vzadu, napasovaný téměř až na trubku, je přijímač. Před ním cca 80g olova, potom serva V+S (vedle sebe), následuje šachta pro kabely a konektory křídla, potom dalších 70g olova, a hned před nimi baterka. Regl a BEC jsou po pravé straně od baterky, nastojato přichycené k boku trupu. Výškoměr leží na baterce a v kabince má své průhledné okýnko na odečítání údajů. I lístek s telefonem se vlezl :D Až se dostanu k letadlu, tak to můžu i nafotit ;)
Poslední změna: 20. led 2014 15:14 uživatelem Petr Koláska.

Více
20. led 2014 16:23 #11642 od Aleš Krátký
Odpověděl Aleš Krátký pro téma Re: Altis V4
jó, Petr to má vychytaný :)

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Více
20. led 2014 17:31 #11643 od Jiří Kotrba
Odpověděl Jiří Kotrba pro téma Re: Altis V4
Je to tak , reg.Castle ( jako v seriálu " Castle na zabití " ) typ Talon 25A / BEC 5A to
řeší ( 4 servová křídla ) a externí BECy nebudou nutné.

Více
21. led 2014 07:58 #11645 od Petr Koláska
Tak, foto zde :)

Rozložení v trupu:

Umístění reglu:

Se zavřenou kabinkou:
Přílohy:

Více
21. led 2014 12:41 #11646 od Miroslav Kopecký
Moc hezký! Hlavně to okýnko... Já to mám tak, že přibližně v místě 80g zátěže jsou serva, přijímač je před servama (směrem ke kabince). Nemotá se ti takhle do serv kabeláž od křídel (no asi ne, když to tak úspěšně provozuješ :) )? To byl důvod, proč jsem serva šoupnul kousek dozadu. Popravdě, nacpat přijímač až takhle k trubce mi nenapadlo, ale je to v podstatě dost logické a funkční řešení. No, člověk se pořád učí.

Více
21. led 2014 12:50 - 21. led 2014 13:32 #11648 od Petr Koláska
Kabeláž od křídel se do serv nemotá, má volné místo mezi servy a 70g zátěží (tedy přibližně pod předními šrouby) V křídlech jsou cca pod úhledm 45 stupňů dopředu napevno zalepeny micro-Deans konektory, do kterých se zasunují 2 protikusy volně na kabelech - a celá tahle sestava konektorů a kabelů "zajede" po nasazení křídla do prostoru před servy.

Na téhle fotce jdou vidět ty dva protikusy - jsou na dost dlouhé kabeláži, aby šly povyháhnout ven, nasunout na protikusy v křídle a po nasazení křídla zmizí i s kablíky v té černé díře, ze které vykukují :).

V řezu to pak vypadá přibližně takhle:

Přílohy:
Poslední změna: 21. led 2014 13:32 uživatelem Petr Koláska.

Více
21. led 2014 13:32 #11650 od Miroslav Kopecký
Hm, micro-Deany tam mám taky, jen jsem nechal u křídla právě dost dlouhý "cancour" servokabelu a pak musím holt mít kam ty kabely schovat. Tohle se mi líbí. Asi využiju toho, že se stejně nedá lítat a trochu to překopu.

Vygenerováno za 0.688 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám