RCEV a přijímač s variem

Více
4 roky 8 měsíce nazpět #24448 napsal bijecek
Ahoj všem,
mám takový dotaz ohledně použití přijímače s variem v RCEV. Jde o to, že mám Spektrum a jak jsem se díval, tak letos už nekoupím přijímač použitelný pro RCEV bez varia.

V pravidlech je přitom tohle: "Použití jakéhokoli zařízení pro přenos informací z modelu k pilotovi, které by ho mohly zvýhodnit vůči ostatním soutěžícím je zakázáno. Informace zvyšující bezpečnost, jako je napětí palubního zdroje, problém s dosahem vysílačky, jsou povoleny."

Jak si vysvětlit to slovo "použití"? Ve smyslu, že zařízení, které má tuto schopnost nesmí být v modelu přítomno nebo tam může být přítomno, ale nesmím ho použít?

Díky
Bohdan

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
4 roky 8 měsíce nazpět #24449 napsal Tomas Hruby
No popravdě výklad na úrovni FAI kategorií a velkých akcí (řešilo se třeba na MS F3K) je takový, že přijímač s integrovaným variem (či stabilizací) se prostě použít nesmí...
Zda budeme takto přísní i u národní kategorie nechám spíš na trenéra RCEV - Radek Novotný :-)
Je to každopádně docela problém, naráželi na to lidé i u FrSky, kde se taky najdou některé velmi vhodné RXy jen ve verzi s variem (popravdě nevím stav k dnešnímu datu, ale asi před rokem tam podobný problém byl)...

Více
4 roky 8 měsíce nazpět #24450 napsal bijecek
Odpověď od bijecek na téma RCEV a přijímač s variem
Díky za odpověď. U Spektra to bohužel vypadá tak, že definice problému není, že "se taky najdou některé velmi vhodné Rx jen s variem", ale spíše "že už se nenajdou žádné vhodné bez varia". :-(

Více
4 roky 8 měsíce nazpět #24451 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma RCEV a přijímač s variem
Podle mě je zakázán přenos k pilotovi, ne do vysílače.

Dále jsou u Spektra (mám DX9) následující možnosti:
- vypnout přijímání telemetrických dat (výběrově, lze některá povolit a jiná zakázat)
- telemetrie má zvláštní obrazovky, které jsou normálně schované; nedovedu si představit, že bych listoval v menu, případně že by si někdo nevšiml, že listuji v menu

Hlavně ale telemetrie, podle mě, dává smysl jedině jako zvukové signály (případně vibrace, pokud to vysílač umí), ale to je hrozně nápadné. Nedovedu si moc představit, jak by někdo při soutěžním letu mohl použít vario telemetrii (ale možná je za tím jen nedostatek představivosti).

Stabilizace je něco jiného, tam nikdo nepozná nic, a proto jsoy gyro přijímače zakázané. Alespoň pokud si pamatuji, na házedlech zakázali přijímače s gyrem, ne s telemetrií (ale třeba mě někdo opraví).

V RCEV mám ale přijímače bez varia (létám bez klapek a proto mi stačí 6-kanálové). Obecně mi létání s variem vůbec nejde, zkusil jsem 2x a od té doby mám vario vypnuté. Mám nastavený jen výškoměr, ale na koukání stejně není čas.

Dále si myslím, že jsi to byl Ty, Bohdane, kdo mě navedl na Lemony, tam se dá ještě 7-kanál bez varia koupit.

Hezký den, H.

Více
4 roky 8 měsíce nazpět - 4 roky 8 měsíce nazpět #24452 napsal bijecek
Odpověď od bijecek na téma RCEV a přijímač s variem
  • Ahoj Honzo,
    na Lemony jsem Tě opravdu mohl navést já, nějakou (krátkou) dobu jsem je používal v Djangu s uhlíkovou gondolou. Ale měl jsem dva a u obou byl problém s dosahem. Když jsem vyměnil za Orange, problémy přestaly.
    Ve stopalcovkách mám prozatím ty Orange, Spektrum Rx mám jen v Infinity, tam jsem čínu fakt dávat nechtěl.

Ale mluvil jsem s Ježíškěm a prý letos přinese zase Django. :) A říkal jsem si, že už tam dám origo přijímač. Ale zjistil jsem, že nad 6 kanálů jsou jenom s variem.

Jako ten můj dotaz je do určité míry filozofický, používat vario určitě nehodlám. Navíc jsem zatím technickou přejímku na RCEV soutěži neviděl. A kdyby po mě někdo chtěl na soutěži vidět přijímač, tak jedu rovnou domů. Než bych ho z té změti kabelů, kterou mám v trupu dostal ven a pak zase zpátky, soutěž by dávno skončila. :)

Ještě jsem psal na Astramodel, jestli jsem se nepřehlídnul a nějaký přijímač bez varia neexistuje. Odpověď je, že neexistuje. Trošku jsme pak po mailu debatovali a vyplynulo z toho, že je to pokrok a my si máme změnit pravidla. :)

Měj se hezky
    Bohdan
    Poslední úprava: 4 roky 8 měsíce nazpět

Více
    4 roky 8 měsíce nazpět #24453 napsal Jan Kubica
    Odpověď od Jan Kubica na téma RCEV a přijímač s variem
    Ahoj Bohdane,

podle mě má Spektrum velmi dobře postavený obchodní model (obdivuhodně, bych řekl) a my do něho holt trochu nezapadáme. I když na druhou stranu prohlašují své přijímače "carbon friendly", takže se s použitím v soutěžních modelech tak nějak počítá.

Možná z toho vyplývá i to, že u Astry mají pravdu a že vyrobit přijímač s variem je za stejné peníze jako bez něj, nevím.

V každém případě mi přijde, že přijímač s neaktivním variem je pro soutěžní použití OK, na rozdíl od přijímače se stabilizací, jejíž činnost se prokazuje obtížně.

Jinak mě Ježíšek napsal už včera, mám nové Django k vyzvednutí u pana továrníka :-).

Hezký den,
    Honza

Vygenerováno za 0.203 sekund