Napájení

Více
16 roky 9 měsíce nazpět #47 napsal Boris Menšík
Dobrý den.
Potřeboval bych poradit s napájením u 3m elektrovětroně, váha cca 1700g :
- Pohon RAY C 3542/06 (40A), později bude změna na AXI 2814/12 (40A)
- Serva 2x HS 82 MG (Kř), 2x HS 311 (S,V), 2x HS 81 (Klapky přes V kabel)
- Ovládání Optic 6 FM, přijímač -zatím Electron 6FM

Chtěl bych mít samostatné napájení motoru přes regulátor JETI Advance 45 opto plus a samostatné napájení přijímače a serv.
Lze toto přes 6-ti kanálový přijímač, nebo musím mít přijímač alespoň 7-mi kanálový? Ovládání motoru bude na 3 kanále a napájení přijímače se servy bude pak na volném vstupu, tj. na 7-mém kanále?
Napájení serv a přijímače bych uvažoval přes RAY Li-Pol 850mAh/7.4V 2S1P 25C, nebo RAY Li-Pol 1600mAh/11.1V 3S1P 25C. Pro to se musí zřejmě využít MAX BEC od JETI.
Motor bych napájel druhou sadou RAY Li-Pol 1600mAh/11.1V 3S1P 25C, nebo koupím něco silnějšího.

Zatím u všech modelů používám pouze jednu baterii. U výše popsaného modelu bych napájení rozdělil, ale nemám s tím zkušenosti.
Předem děkuji a přeji pěkný den.
S pozdravem Boris Menšík

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 9 měsíce nazpět #48 napsal Karol Chyba
Odpověď od Karol Chyba na téma Napájení
Napájanie môžeš spraviť V-kabelom na ktorom koľvek kanále aj keď máš len 6kanálový príjimač. Ja som to riešil tak že mám regulátor s BEC a záložný zdroj mám ešte 4x Nimh mikrotužky /800mAh/ ktoré znesú špičky aspoň 6A napr. Enelop. Riešené to mám tak isto cez V kábel akurát na záložnom zdroji mám ešte pridanú Shoty diódu /dúfam že sa to tak píše/ na 5 A.

Více
16 roky 9 měsíce nazpět #49 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Napájení
K tomuto tématu bude mít asi každý jiný názor.

Já jsem létal se 6-servovým modelem jen na BEC (JETI Advance 40). U větroně ty odběry serv nejsou tak kritické, protože se moc často nehýbou (na akrobata bych to nedal). Navíc je toto řešení z mého pohledu nejvýhodnější vzhledem k mé vrozené lenosti - kdybych měl samostatné baterky pro přijímač a serva, určitě bych jí zapomněl nabít :-)

To co navrhuje Karol se používá (ta dioda je Shottky ?, taky nevím), ale mně to přijde jako zbytečná komplikace. To už raději úplně rozdělit napájení pro pohon a rádio.

Pokud už máte toho Advance 45 Opto, tak je asi nejjednodušší koupit ty 4 tužkové Eneloopy. Tuto baterii připojíte V-kabelem ke kterémukoliv kanálu přijímače. Druhou možností je použít 2-článek Lipol, potom ale budete muset mít ještě tu "krabičku" (Max BEC), co udělá z vyššího napětí těch potřebných 5 V.

Jinak, řečeno, možné je úplně všechno, všechna řešení mají výhody a nevýhody.

Pokud ještě regulátor nemáte, kupte si jej s BECem a je to nejjednodušší. Pokud již máte Opto verzi doma, kupte si 4 tužkové baterie (Eneloopy jsou nejlepší).

Honza

Více
16 roky 9 měsíce nazpět #50 napsal Tomas Suk
Odpověď od Tomas Suk na téma Napájení
Ja mam 6ti servovyho 3m vetrone napajenyho ze 4xNiCd Sanyo KR-1200AUL. Precejen NiCd technologii verim podstatne vic nez NiMh nebo Lipol.

Více
16 roky 9 měsíce nazpět #52 napsal jan kadlec
Odpověď od jan kadlec na téma Napájení
Můj názor je, že u takhle " velkého " letadla je nezávislé ( oddělené ) napájení přijímače a serv prakticky nezbytné. Finančně je to položka v celkových nákladech zanedbatelná a pocit " jistoty " je k nezaplacení. V pondělí sem byl bohužel svědkem pádu modelu viz. www.mkchlumec.cz/Modely/Grob_G_103_C.htm Po krásném startu z vozíku následoval krásný a majestátní let. Po zapnutí motoru pro další nastoupání se stal model neovladatelný a po křídle se zřítil k zemi. Při následném ohledání byl nalezený totálně spálený JeTi SPIN.Důvod a příčina se nyní bude hledat jen těžko ( problém s motorem a následně smrt regulátoru????? ) Model měl odlétáno více než 80 startů bez sebemenších problémů ). Mít přijímačové baterie ( ať už NiCd, NiMh, Li.. a MaxBEC popř. uvedenou kombinaci BEC z regul. + Dioda ) , mohl alespoň řízeně přistát. A co si budeme nalhávat - 1,5kg těžký model dokáže udělat velké škody a potom už zbývá jen doufat, že jen sobě samému popř. " JEN " na majetku.

Více
16 roky 9 měsíce nazpět #53 napsal Boris Menšík
Odpověď od Boris Menšík na téma Napájení
Děkuji všem, kteří se zapojili do diskuse a přispěli pro mne cennými radami. Myslím si, že oddělení pohonných zdrojů a přijímačových zdrojů bude pro bezpečnost letu určitě přínosem.
Na stránkách pelikánů: www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=list&storage=71 jsem našel pomůcku:
„Velmi zhruba lze potřebnou kapacitu při použití standardních serv pro běžný motorový model určit následovně: kapacita (mAh) = 200 x počet serv“
Vše by mělo být co nejjednodušší, proto budu přes V kabel řešit napájení přijímače a serv napřímo 4 články SANYO 2000mAh, odpadne krabička Max Bec, jedny konektory…, 850mAh Lipol dvoučlánek by byl asi slabý.
S pozdravem Boris Menšík

Vygenerováno za 0.315 sekund