F5J Malčatice, ehm vlastně Bořetice :)

Kategorie: F5J Zveřejněno: neděle 7. srpen 2016 18:41 Napsal Aleš Krátký

Již pátým rokem se do této svobodné spolkové republiky Kraví hora sjiždí ze všech koutů naší vlasti (tedy nejen z Prahy, ale i přilehlých vesnic jako Olomuc, Ostrava nebo Chomutov či Kvasiny) a okolních států piloti kategorie F5J aby zde poměřili síly. Kdo zde byl, nebo četl články (2013 a 2014), tak ví, že když je štěstí, brousíme tam přilehlý meruňkový sad z proklatě brutálních "výšek" a zároveň se grilujeme ve vlastní šťávě. Tentokráte je vše jinak přátelé :)

Pátek, poklidný to den na cestu po dálnici D1 (D47) směrem Brno a dále na Bořetice. Ráno nabalím věci, které by se mohly hodit, jako třeba plavky, bazének, nafukovací rukávky do bazénku (aby se nestala nehoda :)),  přenosnou lednici, zásobu ledňáčků, vychlazenou kofolu, balení chipsu neutrální příchutí , letadla, vysílačku, a nějaké to oblečení. Pro jistotu ještě mikinu a nějaké gaťata. Po zhruba třicetí minutách drkotání po tankodromu, posmávání se lidém v protisměru stojícím v koloně, jsem dorazil do brutálního mraku, ze kterého kupodivu i přes muj (v tuto chvíli zcela jistě) nepřesnému odhadu počasí pršelo tak, že jsem neviděl ani stěrače. Hold ubral jsem nohu z plynu, a zbystřil abych nepřejel místo určení. Věru, jsem v Bořeticích, akorát chyběli piloti, a meruňky.

To první bylo schováno pod stanem tísníci se v hloučku, to druhé bylo již obráno domodorci. Plynuly z toho dvě věci : 1) budu muset jít do deště 2) meruňky si tento rok na snídani, oběd, svačinu ani večeři nedáme. Hold jdeme na bod 1. Otevřu dveře, šlápnu po kotníky do vody a utíkám. Nalézám všechny známe tváře u kulatého stolu diskutující a společensky hodujícími. Přidávám se a říkám si, jestli ten bazének s rukávky nebyl možna zbytečný. Dle předpovědi má ale přestat pršet a vysvitnou dokonce nejen slunce, ale i naše naděje, že si zalítáme jak v sobotu, tak v neděli.

Pátek byl také trenérem veden již ve správném směru, neboť poslední nealkoholický pátek v Hořicích se projevil jako špatný napad, a tak trenér nedovolil aby se jeho faux-pas znova opakovalo. Okolo 21 přestvává pršet a můžeme pomalu odpadávat do postelí.

Sobota : Ráno se od 6 hodiny sjíždějí poslední opozdilci, buduje se zázemí, a v 9 můžeme jít a start. Oficální zahájení prezidentem "na vždy" , nástup podle států a všech 40 létajících (45 přihlášených) pilotů se chystá postupně na start ve své skupině. Počasí je nejisté, slunce jen občas prokoukne přes mraky, ale hlavně fouká, stále fouká, cca 4-5 m/s a co je nejhorší, tak fouká naopak než je zvykem. Čili z meruněk z kopce dolů, a strategie je jasná, protilehlá vesnice, resp kostel na kopečku. Je to tak 700 - 900 metrů daleko po větru, a pak doufat, že se vrátíte. Prvních par kol jsou to jatka. Stává se, že doletí jen jeden pilot, ostatní cestují daleko do polí, jiní do lesa, další dělají brod místni smradlavým potokem (boty jsi doufam vyhodil pane Z. :-D ), a o nuly opravdu není nouze. Kdo ji nedostal ať hodí kamenem.

Létalo se pět kol, 5 skupin po devíti pilotech. Vše odsejpalo, ikdyž se našly drobnosti v podobě pouze nasprejovaných přistávacích kruhů (to nevadí, ba naopak) ale bez přidělaného pásma, a taky bez výrazného středu. To působilo dosti pilotům problém. Taky někdy mírně škobrtly hodiny, resp zvuk vs obraz a tak se občas někdo ulil se startem nebo naopak měl problém trefit čas na přistání. To jsou ale drobnosti a jinak vše šlapalo. Dokonce byl opět i online přenos (zde)

V sobotu byla také pauza na oběd, pívičko, vínečko, zkrátka vše jak má být ! Na konci dne byli všichni znaveni nejen rozmary počasí (ke konci dne už bylo místy i slunce) ale i svými výkony. Opravdu byly těžké podmínky, létalo se daleko, poměrně vysoko, a hlavně se chodilo. Večer proběhla opakovačka večera předešlého, a šlo se spát.

Nedělní ráno nás přivítalo krásným počasím, slunce svítilo, ale bohužel se stala nemilá věc v podobě krádeže peněz z pěněženky v autě, kde spali soutěžící a to přímo u jejich hlav. Vypadá to, že někdo si tipuje soutěže a cíleně objíždí a krade. Peněženky nechá, jen vybere peníze. Přátelé musíme si na takovéto to "svině" davát pozor !! není to poprvé, a dozajista naposled. Pokud bych měl vyřídit vzkaz váženému pánovi, tak "jen počkej ty šmejde !! Jednou ti to nevyjde a uvidíš !!". Takže zamykat, hlídat své okolí a takové zoufalce načapat a udělat ty, ty, ty, to se nedělá.

No, soutěž mohla pokračovat a v 9:15 se startovalo. Slunce sice svítilo (že by došlo na bazének a rukávky ? :)) , ale termika né a né se dostavit. To zjistilo dost pilotů a propadli se o pořádný kus dolů, naopak někteří o pořádný kus nahoru (např. Luděk Novotný z 21 místa na celkové 4. !! ). 

Každý létal jak uměl a nakonec šlo do finále deset nejlepších : 

  1. Radek Malčík
  2. Petr Malčík
  3. Jaroslav Imiolek
  4. Haas Hermann
  5. Noessing Gerhard
  6. Dudáš Matúš
  7. Malčík Zdeněk
  8. Kotula Miroslav
  9. Novotný Luděk
  10. Petr Nehera

Šlo se na to, finále začíná. Já jsem byl ve finále také ... Teda, jak již bývá zvykem, jako pomocník, ale nevadí. Tentokráte jsem měl tu čest radit Zdendovi Malčíkovi. Kupodivu se počasí na finále skvěle umoudřilo a termiky bylo pouhým okem viditelné spousta. "Tady přichází chvilka samochvály" : Každé kolo se stačilo podívat okolo sebe, chvíli sledovat interval, ve kterém se pravidelně na nedalekém strništi odtrhla bublina, hodit éro a nalítat maxa. A to se nám podařilo opravdu pokaždé ! Skvěly pomocík :-DDDD. Ok a teď Vážně : 

Všichni piloti jsou opravdu mistři, a ikdyž se nelétalo z 20ti metrů, tak to nebylo vůbec jednoduché. Co se týče taktiky byla to opravdu těžká volba. V prvním kole se vyautovali myslím tři piloti, a další dvě kola se již nic podobného neopakovalo. Rozhodovala výška vypnutí (průměr cca 90 -110 metrů) a hlavně přistání. Pořád mírně termicky pofukovalo, a termiky bylo dostatek. Když jste ji našli, byla až do nevidím.

Nakonec se vše podařilo odlétat, a počítač vyprskl ven to, proč se takto jmenuje tento článek : 

  1. Radek Malčík 
  2. Petr Malčík 
  3. Zdeněk Malčík 
  4. Novotný Luděk
  5. Haas Hermann
  6. Noessing Gerhard
  7. Jaroslav Imiolek
  8. Dudáš Matúš
  9. Kotula Miroslav
  10. Petr Nehera

V týmech :

  1. 1 * Malčík Radek Malčík Team
    2 * Malčík Petr Malčík Team
    7 * Malčík Zdeněk Malčík Team
  2. 4 * Haas Hermann Team PIKE
    5 * Noessing Gerhard Team PIKE
    15 Vostřel Vlastimil Team PIKE
  3. 3 * Jaroslav Imiolek 3 Starí Magori (původně mnohem horší název)
    10 * Petr Nehera 3 Starí Magori
    22 Hrubý Tomáš 3 Starí Magori
  4. 9 * Novotný Luděk NOVOTEAM
    21 Novotný René NOVOTEAM
    12 Novotný Radek NOVOTEAM
  5. 13 Morava Milan ČSSR
    20 Bačiak Juraj ČSSR
    24 Hrabáček Alois ČSSR
  6. 11 Prade Bernhard Free Willy
    17 Bosch Hans-Joachim Free Willy
    35 Pollack Gerhard Free Willy
  7. 16 Görög György Hungary
    28 Forgó József Hungary
    32 Szűcs István Hungary
  8. 6 * Dudáš Matúš RMK Dubnica
    31 Boris Masár RMK Dubnica
    40 Karol Ťupek RMK Dubnica
  9. 26 Vohralík Martin Reichard
    27 Prašivka Miroslav Reichard
    38 Kičmer Kamil Reichard
  10. 29 Manfred Lex AUSTRIA
    34 Kolp Peter AUSTRIA
    37 Alfred Schuller AUSTRIA
  11. 19 Freundl Andreas Gerbvany
    30 Cotrim Freundl, Leo Gerbvany

 

Jůnioři : Odkaz zde

  1. Novotný René
  2. Cotrim Freundl, Leo

60+

  1. Jaroslav Imiolek
  2. Kotula Miroslav
  3. Morava Milan

základní výsledky

Junioři

60+

Týmy

Celkové

Upřímná brutální gratulace Malčatýmu, ale i dalším všem soutěžícím, kteří zde bojovali jako draci !

Také děkujeme pořadatelům, a další rok nashle :)

Fotky

Zobrazeno: 6738

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám