F5J Matkó 15.-16.6.2017, Contest Eurotour, Intertour, FAI Wordcup

Kategorie: F5J Zveřejněno: pondělí 19. červen 2017 7:38 Napsal Radek Novotny

Ahoj všichni,

Času je málo, tak alespoň pár slov o soutěži F5J v maďarském Matkó, Contest Eurotour, Intertour, WorldCup FAI.

Soutěže se zúčastnilo 54 pilotů z 10!!! států Evropy. Silná výprava z ČR byla 7-mi členná – Zdeněk a Radek Malčíkovi, Petr Nehera, Petr Vorálek, a 3x Novotní - Luděk, Radek, a žák/junior Renda, který měl k sobě v kategorii ještě dalších 5 juniorů z Bulharska a Rumunska.

Soutěž začala netradičně ve čtvrtek, a po prvním dnu česká část výpravy sázela dost dobré lety až tak, že na finálových pozicích (10) byli Zdeněk a Radek Malčíkovi, Luděk Novotný, a Petr Vorálek. Já jsem se držel v “milimetrovém” závěsu za finále na 12. místě spolu s asi dalšími 10-ti piloty, kteří měli na finále naprosto minimální odstup, takže se druhý den mohlo dít úplně cokoliv.

Čtvrteční počasí bylo super, termiky tak akorát, a bodovací výšky cca od 30 do 70 metrů. Pěkné lety předváděli už snad tradičně Arjan Hucaljuk, Radek Malčík, Luděk Novotný, Primož Rižner, a další a další. Opravdu bylo na co koukat, naprosto výživné lekce létání.

Celkem se létalo 7 kol kvalifikace, z toho 5 ve čtvrtek,a zbývající 2 v pátek.

Páteční ráno už bylo malinko méně termické, a doplatili na to od nás hlavně Zdeněk Malčík a Petr Vorálek, kteří tam šoupli pěkný haluze, a připravili se tím o finále. Já jsem si pro jistotu oblékl jiné “speciální” bodovací tričko (můj tajný rituál...), a do finále jsem se pak dvěma plnými lety protáhl z devátého místa.

Musím ještě podotknout, že jsem kromě prvního kola, kdy jsem měl 1600g Perfekšna s extra 140g náloží, odlétal zbytek soutěže s úplně novým Pike Dynamic 1270g, pro kterého to byla soutěžní premiéra, a soutěž jsem taky pěkně využil k doštelovávání během obou dnů létání.

Finále samotné už probíhalo po obědě pod zataženou oblohou, a podmínky se nejevily až moc optimisticky. Už první finálový let (ze tří) ukázal záludnosti vzduchu. Mezi 4.-8. minutou byli na zemi i ti, kdo nasmahli startovní výšku 140-180 metrů. Zbytek pole statečně bojoval se slabou termikou, až do následného splachováku, a tak se přišpendlili k zemi někdy po 11. minutě letu. Já jsem se s ostatními nepral o nějakou slabou termičku, ale letěl jsem si svoje, a z vypínací výšky 143m jsem si našel krásný stoupák, který mě ponosil až k plnému času i přistání.
V druhém finále Luděk odstřelil jeden list vrtule, takže za nula, já a Karol Chyba jsme dali přes 12 minut a zbytek pole byl na zemi i z 130-191m do sedmi minut.

Třetí finále pro mne měla být vzhledem k prvním dvěma letům už jen formalita, ale další průjmový vzduch nás téměř všechny přilepil k zemi před časovým limitem. Jedniný plný čas nalétal v dáli Radek Malčík, a tím se prostřílel s Pike Perfectionem na bednu od zmaru až k druhému místu. Třetí skončil Karol Chyba s modelem ORLA vlastní výroby. Já jsem si ve třetím finálovém kole pěkně koledoval tím, že jsem nedoletěl k bodu, ale nakonec mi to i tak stačilo na konečné první místo.

Takže medailisté F5J Matkó 2017 nakonec byli:

  1. Radek Novotný, Pike Dynamic (karbonovou trofej Contest Eurotour už mám na tom nejčestnějším místě na poličce!!!)
  2. Radek Malčík, Pike Perfection
  3. Karol Chyba, Orla

Renda se v dobré konkurenci umístil mezi juniory na 2. místě za naprosto fantasticky létajícím Mladenem Totevem (BUL), který byl dokonce čtvrtý mezi dospělými!

Soutěž byla výborná, organizace klapala, jídlo také fajn, akorát na tom aeroklubovém baru by mohli brát zase i Eura, a ne jen prudit s Forintama. Takhle spousta z nás trpěla nedostatkem kofeinu a vitamínu z chmelového vývaru... Veselý obličej

S Rendou jsme nakonec zůstali až do soboty podívat se na začátek Eurocontestové soutěže F3J, vítr se očekával kolem 10m/s, a tak jsme se chtěli hlavně poučit od jéčkařú, jak se budou srovnávat s takovými podmínkami. To co jsme pak viděli, naprosto předčilo naše očekávání. Během 2 kol jsme viděli asi 7-8 havárií, kdy jeden model doslova explodoval na šňůře a k zemi se pak nesl jen oblak kytarových trsátek. No a ten zbytek už je na jiné vyprávění...“

Výsledky

Finále

IMG 3071 IMG 3075fb01 IMG 3080fb01

Zobrazeno: 2653

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám