Pravidla a stroje

Více
10 roky 11 měsíce nazpět #15136 napsal Enjoy
Ahoj F5Jéčkaři,
jako zástupce "vepředu bez" (F3J) nečtu pravidla a asi mi něco uniká ... koukám na výsledky a nechápu jak je možné , že pořadí soutěžících základních kol a po finále je stejné ...
Trošku zamrzí změna pravidel ... taková krásná kategorie (F5J) a nelítá se finále ? Co na to trenér ?

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
10 roky 11 měsíce nazpět #15138 napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Pravidla a stroje F5J
Když selzou vsechny pokusy, ctete navod (v tomhle pripade pravidla :-)

Více
10 roky 11 měsíce nazpět #15139 napsal Enjoy
Odpověď od Enjoy na téma Pravidla a stroje F5J

Ivan Horejsi napsal: Když selzou vsechny pokusy, ctete navod (v tomhle pripade pravidla :-)

... no právě ... o zrušení finálových letů tam nic nepíšou ... nebo to je místní úprava ?

Jak se dá podat návrh na změnu pravidel ?

Můj návrh
a) dva pokusy v pracovním čase
b) maximální rozpětí 4000 mm (plocha se na letišti nedá změřit)
c) minimální hmotnost modelu 1500 g (standartní technologie = "levný" a trvanlivější model)
d) dva finálové lety
e) v případě, že je málo soutěžících letí se finále v minimálním počtu startovišť základních kol

Více
10 roky 11 měsíce nazpět #15141 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Pravidla a stroje F5J
Asi čteš špatně, v pravidlech to přirozeně je :-) Bod 5.5.11.13. odstavec d. Postup v Lomnici byl na 100% v souladu s platnými pravidly. Platí verze 2014, pro 2015 beze změny, už jsem se setkal s tím, že měl někdo omylem vytištěna předchozí pravidla (tuším 2012), která jsou velmi neaktuální v celé řadě bodů.

Ochota k změnám pravidel je nyní asi nulová s ohledem k potřebě fixace pro přechod na oficiální status.
Ale i kdyby to bylo to bylo aktuální a k nějaké diskusi by došlo, tak přirozeně lze debatovat jen nad alespoň trochu promyšleným návrhem...
V tomto případě bod b) už je v pravidlech, tedy další příklad neseznámení se se současným stavem, e) defakto také, viz výše..
V jistém smyslu se to týká i bodu d) - na menších jednodenních akcích, kde jsou tři finále časově problémová, fakticky lze létat jen dvě finále s výmluvou na počasí a viditelnost, opět je to v 5.5.11.13., tentokrát odstavec c. Připouštím, že to je drobná "ojebávka", ale proti duchu pravidel to nejde.

Bod c) pokládám v této formulaci za kravinu, která mimochodem náklady spíš zvyšuje. Prosté stanovení minimální hmotnosti totiž mimo jiné zcela vylučuje seznamovací létání se "stopalcovkami" či různými třímetrovkami a ve výsledku by nutně vedlo k dominanci modelů na hraně limitu 4000mm a časem nejspíš i k speciálům s o něco větší hloubkou. Bohužel není cesta k limitu pouze na hmotnosti, muselo by se jít přes plošné zatížení, jak tu ale správně padlo, měření plochy je problém. Obávám se, že se s tímto nic nenadělá a že změny by udělaly víc škody než užitku. Velkým varováním budiž historie kategorie F5B, kterou v jisté době prakticky potopily právě změny specifikace modelů, které piloty s ambicemi tlačily k opakovaným změnám modelů s nemalými náklady!!!

Na seriózní diskusi by by jen bod a), ale hodně by to překopalo filozofii létání...

Více
10 roky 11 měsíce nazpět #15142 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Pravidla a stroje F5J
Já Ti dám "seznamovací létání" :-D. Jinak Castor by půl kila uvezl, ale nevím, jestli by mě s ním bavilo ještě létat. Jinak hlasuji, že bez finále je to lepší. H.

Více
10 roky 11 měsíce nazpět #15143 napsal Enjoy
Odpověď od Enjoy na téma Pravidla a stroje F5J
nečtu vůbec :oops: ... nechám si poradit od lidí co tomu rozumí ;)

Jinak máš pravdu v
Code:
hmotnosti totiž mimo jiné zcela vylučuje seznamovací létání se "stopalcovkami" či různými třímetrovkami ...
to mne nenapadlo a stím souhlasím. Ale plošné zatížení by chtělo změnu (v pravidlech bod 5.5.11.1.2. je 12 až 75 g/dm2 )

Jinak
Code:
Připouštím, že to je drobná "ojebávka", ale proti duchu pravidel to nejde.
to je právě špatně.

Já si myslím, že pravidla F5J a F3J by měla být co nejvíce podobná ... proto
a) dva pokusy v pracovním čase
d) dva finálové lety

Vygenerováno za 0.259 sekund