RCEJ?

Více
16 roky 2 měsíce nazpět #1652 napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma RCEJ?
Téma je trochu reakce na moji poznamku, tak se pridam.
Zálezitost vyvoje pravidel ve vsech tridach modelu (technickych vyrobku) mne dlouhodobe zajima jaksi z filozofickeho hlediska. Funguje to totiz pokazde naprosto stejne:
Udela se kategorie, ktera zaujme vice nebo mene lidi. U F5J-400 byl nastup raketovy. Pak se zacne premyslet a vtrhne do toho hi-tech. Vzdycky se najde nejaka skulina v pravidlech, ktera se vcas neucpe - nebo neni o ucpani zajem.
Za cas se cena eroplanu tak zvetsi, ze u toho zustanou jenom patologicti zavodnici. Jako ja. Loni na podzim mne dost nemile prekvapila hrstka lidi na letisti TriTopoly v nejstrednejsich Cechach. Ja vim, bylo po zebricku, ale i tak.
Tady to napred pokazily stridaky, ted asi nakladne eroplany typu Q11 - jestli se osvedci. Neberte to prosim absolute jako utok na kohokoliv, to bych utocil i sam na sebe.
Ale pravidla, ktera by udrzela lidovou kategorii na uzde, asi proste neexistuji. Evzen Verbicky rekl pred lety to same: vim, ze kategorii F1C zabijim ale jinak to neumim.
Pritom je to z jisteho pohledu zvlastni: zavodime mezi sebou, je prece uplne jedno, jestli mame vsichni eroplany za dva nebo za dvacet tisic. Snad by nas ty lacine taky prestaly bavit. Nevim.
Trvale udrzitelna kategorie modelu letadel kde rozhoduje vykon asi neexistuje, asi je na to nejaky prirodni zakon.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 2 měsíce nazpět #1653 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma RCEJ?
co na to rict :) je to jako moda ... chvili je neco desne IN, pak uz to ma moc lidi,zacne to byt drahe a okoukane, opusti se to,vymysli se neco jineho, je to fajn,ma to spousta lidi, zdrazi to atd..
ja myslim ze to je jedno co kdo lita,hlavne ze nas to bavi ne

a ohledne slozitosti : nemohu souhlasit :-D

Více
16 roky 2 měsíce nazpět #1654 napsal Jiří Veselovský
Odpověď od Jiří Veselovský na téma RCEJ?

Jan Kubica napsal: Nechci demoralizovat ani poučovat a z toho, že by mě nebavilo soutěžení, mě snad také nikdo nepodezírá:

Honzo, mám tě rád, fakt. :D

Dovolím si ještě několik poznámek k RCEJ.

Jediná změna v pravidlech, která byla ovšem zásadní, bylo zavedení přepočítávání. :cry: Nemám v úmyslu se přít o to, jestli s tím souhlasili všichni anebo byli všichni proti, ale "odvahu" k této změně jsem sbíral cca 3 roky. Nakonec k ní došlo, protože nebyla jediná soutěž, kde bych neposlouchal, že "stírací los" na počasí v rundě není to pravé. A opačně, pokud jsem dobře naslouchal kolegům, tak za loňskou sezónu jsem neslyšel jedinou stížnost na to, že se přepočítává.

Nikdo nehejbal s dvoumetrovým kruhem na přistání za 100, nikdo neměnil motorový čas ani letové okno, sankce jsou od počátku také stejné (přelítání, nedoletění), naopak jedna ubyla a to je protočení vrtule. Tak si to vyžádal soutěžní provoz a proto to bylo zařazeno do pravidel.

Dále si myslím (a i tak si to pamatuji), že od prvopočátků této kategorie se soutěžilo v tom, kdo tam vydrží těch 10 minut a potom nějak obodovaně přistane. Čili z hlediska pravidel kategorie RCEJ nevidím důvod, proč by měl někdo utíkat, pokud byl a je ortodoxní čtyřstovkář. V podstatě je stále na svém.

Strojový park se změnil, ale ne tak, jak je tady často prezentováno (mám na mysli neustálé stesky o zdražení a "utečení" této kategorie díky kompozitům). Nepamatuji se, že by někdo ve čtyřstovkách vyhrál jen proto, že má kompozita. Opak je pravdou. Luděk má čisté klasické konstrukce, Jirka Váňa totéž, Láďa Bednář také a např. já to samé. O Radku Sohrovi nevím, s čím lítá. Klasické konstrukce se vyvíjely až do dnešní podoby, kdy se létá s tenkými profily (i turbulátory) na malém úhlu seřízení, protože pronikání proti větru je alfou a omegou při soutěži. A jestli někdo naklapkuje křídlo a využívá plné mechanizace, tak je aspoň vidět, že se tomu věnoval a chce jít dopředu (jinak se dá dobře lítat jen se směrovkou a výškovkou viz Jarda Kouba).

A ještě na závěr. Mě osobně nejvíc mrzí to, že kdysi dávno, ještě když tady byli mamuti, tak se převzala americká pravidla a nedal se do nich ani kousek našeho "českého a slovenského umu" v tom smyslu, aby se vyloučila převodovka. V tu chvíli by bylo vystaráno i třeba s tím, že by nějaký adrenalinový jedinec používal motory 4,8V napřímo. Ono by ho to časem přešlo a přešel by na 6V.

Více
16 roky 2 měsíce nazpět #1655 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma RCEJ?

Petr Dušek napsal:

Jan Kubica napsal: 3/4 soutěží v těchto kategoriích se tedy létají mezi Hradcem a Ostravou...

Malá zeměpisná oprava, správně by mělo být mezi Jičínem a Ostravou, ale to je nepodstatný detail... :D

Já zapomněl, sorry :)

Kdysi mě brala auta. Nevím, kdo si ještě vzpomene na Audi Quattro, Lancie Stratos, atd. Monstra s výkony možná i k 700 koní. Po sérii nehod FIA (neplést s FAI) řekla dost a už nějakých 15 let nesmí mít rallyové auto víc než 300 koní. A je pokoj. Ne že by se technika nevyvíjela, ale prostě existuje tento nepřekročitelný strop.

A teď k letadlům - nechci tady opakovat své názory na různé kategorie, jen mě mrzí, že modelářů je hodně a soutěžních elektroletců málo. Myslím si, že bychom nějakou "low key" kategorii měli mít, alespoň v tom smyslu, že bude nenáročná na techniku, představa, že začátečník "vymastí" zkušené borce je samozřejmě mimo realitu. Třeba ty 400, jak jsme tu skoro už "definovali" by mohli být to pravé, případně plechovky nahradit nějakými jednoduchými oběžkami, třeba i výčtem povolených typů a setů. Souhlasím s tím, že snahou opravdových závodníků je neustálé zlepšování. Ale třeba lze "vymyslet" kategorii, která bude pilotážně zajímavá a náročná a přitom neumožní "technické úlety". Viz třeba ty historiky.

Já vím, že je to jen asi takové plácnutí do vody, kola se za chvíli rozplynou, ale třeba na tu mojí NS-1000 přišlo 5 lidí (z 8 celkem), pro které to pravděpodobně byla první soutěž v životě. Když uvážím, že to bylo z asi 50000 populace, potom musí být v republice 100 dalších potenciálních pilotů. H.

Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1694 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma RCEJ?
a na nase lamacupy v ostrave ktere mely celkem asi 4 kola (vzdy jednou za mesic) chodilo temer okolo 10 - 15 lidi amateru kteri nikdy nelitali "souteze" ...
nicmene tam nebylo omezeni v nicem :-D
stejne kdyz uz nekdo kupuje motor,musi vedet jaky chce ze, a je jedno jestli kupi RCEJ / RCEK typ, nebo "jeden kamos mi doporucil" .. stoji stejne tak muze kupit to prvni,a jit na rcek :-D stoji to par supu.

Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1698 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma RCEJ?
Já na to mám názor poměrně prostý - problém je v tom, že objem lidí létajících soutěžně je až směšně malý. Jestliže se v různých kategoriích elektrovětroňů dostane do žebříčku něco mezi 30-100 lidmi, kteří se navíc kryjí, takže součet reálných lidí za všechny kategorie najednou je jen mírně nad 100, tak je to skoro nic!
Já třeba mám letos k létání dost ležérní postoj, kluk se na to taky vykašlal, to je naprosto normální. Ale co už normální není je to, že odpadnutí nás dvou může v některých kategoriích dělat 3 či dokonce 5% pokles - nepřeháním! A takhle je to všude...

Lidi prostě soutěžní létání příliš neoslovuje, navíc nejsou ochotní cestovat, takže jsou soutěže spíš jen lokální oddělené enklávy - pak je to ale extrémně zranitelné a dělá to problémy. Situaci jen dále komplikuje roztříštěnost kategorií...

Je snadné se vymlouvat na "zdivočení vývoje", ale podle mě je to zrovna u národních elekter tak trochu pohádka, lidi tady nebyli ani před tím. Navíc zrovna u RCEJ nikdy kompozity nedominovaly...
Ono se řekne "lidová kategorie" - třeba jak jsme s Jirkou Veselovským rozjímali nad S400 direct, případně i s omezením na 2 serva by to mohlo být zajímavé. Jenže zcela natvrdo - aby to mělo smysl, tak bychom museli sebrat odvahu a podobnou kategorií RCEJ fakt nahradit, přijetí další, byť levné, kategorie situaci jen zhorší. Ale zkuste si představit ten cirkus, kdyby to někdo navrhnul...

Vygenerováno za 0.323 sekund