Vánoční téma - opět čtyřstovky

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1035 napsal Jan Kubica
Takže definice modelu (pracovní):
400 g minimálně, 400/6V, průměr vrtule 6", 2čl. Lipol a bavíme se o úloze, jo?

K tomu přepočtu:

RCEJ: jeden nalétá 10 minut a přistane za 50, druhý nalétá 7 minut a přistane za 100, první má tedy 650 bodů, druhý 520, první dostane 100%, druhý 80%. To je naprosto v pořádku, přistání na to má malý vliv.

Při MMR: první nalétá 10 minut, spotřebuje na to 30 s motoru a přistane za 15 bodů (maximum je 30). Druhý musel motorovat 43 sekund (aby to bylo srovnatelné s příkladem výše 43=30/0.7), přistane za 30 bodů. První dostane 600-30+15=585, druhý 600-43+30=587. Samozřejmě je to příklad, ale dává představu, že pokud má přepočet zohledňovat vliv počasí, nelze při MMR použít jen to jednoduché ze stávajících pravidel. A taky představu, jak by to mělo být s tím přistáváním. Možná brát motor krát něco, protože MMR je především o spotřebovaném motoru. Nebo přepočítávat podle motorování vítěze rundy. A nebo se na přepočítávání vykašlat a létat více kratších kol a nějaké (nějaká) škrtat.

Další možností je i to z RCEX - MMR-P (s pokutou za další motorování), ale nejsem si zcela jist, že by to pro tyto malé modely bylo lepší. H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1036 napsal Jan Kubica

Tomas Hruby napsal: Promiň, ale to co jsi teď napsal je dost mimo. Úloha MMR je přece jasná - naletět daný čas s co nejkratším chodem motoru, na tom se kouzlením s dobou startu nic nezmění. Při společném startu všichni odstartují najednou, to je fakt, ale pokud nebude náhodou super počasí, že se chytnou do stoupáku všichni (což asi nebude až tak časté), tak se po chvíli rozlétnou a budou dělat co umí - po dvou zapnutích motoru (při MMR) budou už všude možně. A na rovinu - představa, že rozdíl v řádu dvou až tří minut udělá nějaké propastné taktizování je spíš úsměvná, spíš to skončí tak, že všichni budou čekat až do posledního možného okamžiku, aby neposkytli ostatním sondu...
Mě fakt připadá, že ta "volba okamžiku startu" je jednou z tvých "drobných posedlostí", sorry, ale musím to napsat takto natvrdo :(

Tomáši, v pohodě, možná je to posedlost, ale totéž se dá říci i o hromadném startu na "teď" :lol: Nevím nic určitě, ale myslím si, že pokud by bylo to startovní okno delší než maximum, byla by soutěž zajímavější, už třeba jen o to taktizování (a to bych dovolil i dva pokusy - možná). Další mou posedlostí je volné létání, dovedu si představit i kolo x minut, ve kterém je třeba nalétat y startů a tím spíše bych se přimlouval za kratší dobu letu.

Těch možností letové úlohy je moc, skoro bych řekl, abychom je vymýšleli a diskutovali, přitom ale stavěli a až se na jaře někde sejdeme, můžeme ty úlohy jednu po druhé a případně i kombinace vyzkoušet. Mně by se třeba líbilo i to non-stop létání s limbem jednou za 1/4 hodiny :) H.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1037 napsal Tomas Hruby

Jan Kubica napsal: Tomáši, v pohodě, možná je to posedlost, ale totéž se dá říci i o hromadném startu na "teď" :lol: Nevím nic určitě, ale myslím si, že pokud by bylo to startovní okno delší než maximum, byla by soutěž zajímavější, už třeba jen o to taktizování (a to bych dovolil i dva pokusy - možná). Další mou posedlostí je volné létání, dovedu si představit i kolo x minut, ve kterém je třeba nalétat y startů a tím spíše bych se přimlouval za kratší dobu letu.

Ano, já taky celkem nemám problém s myšlenkou úlohy vyloženě jako u volných modelu nebo třeba jako u RCH - prostě kolo v trvání (třeba) hodina, během které všichni musí uletět soutěžní let. Tedy problém s tím mám z hlediska organizace létání, to by u elekter problém byl asi skoro neřešitelný, ale beru "filozofii" tohoto létání...
Jenže ty jsi opakovaně (nejen teď v této poslední debatě) propagoval varianty ve stylu poměru cca 6 minut max, 10 minut pracák - a to mi fakt přijde poněkud nesmyslné, nebo možná to lépe vystihne výraz "samoúčelné" - to opravdu jen prodlouží kolo o několik minut, ale o přínosu k taktice se prostě nedá mluvit, těžko mě přesvědčíš o opaku ;)

Pak jedna poznámka k tomu, o čem si píšeš spíš s Jirkou o té údajně zbytečné "rigidní organizaci". Honzo, v tomhle si fakt nech poradit - opravdu se mýlíš. Teorie o stopkách na vysílači atd. jsou použitelné pro první pokusy s pár lidmi (viz tvoje Autonomy v Dehtárech), ale je absolutně nereálné takto provozovat kategorii, která má nějakou dobu fungovat řekněme ve "standardním" režimu. V tomto doporučuji poslouchat Jirku - on má na reálné možnosti pořadatelů velmi dobrý odhad. Taky mě občas jeho odhady netěší, ale uznávám, že v tomto bodě má většinou pravdu on :? :?

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1038 napsal Jan Kubica
Tomáši, toto je Tvoje a Jirkova kategorie. Já jen navrhuji a píšu, jak to vidím. Ale v žádném případě to neznamená, že se tím musíte řídit nebo že to tak musí být. Pokud to někdy vypadá, že horem dolem prosazuji svůj názor, tak prosím o pardon, vaše zkušenosti jsou mnohem rozsáhlejší než mé. Já mám jen nápady a půlka z nich musí "bejt blbejch".

Přimlouval bych se ale, aby ta nová kategorie byla co nejzábavnější, což podle mě znamená létání nízko a co nejvíce rozhodování na pilotovi. A třeba to volné létání a samoměření (opravdu každý pilot sám sobě) v Autonomy jde a to jich v Itálii létalo i 30 najednou. Podle mě to chce vyzkoušet, myslím si, že většinu lidí spíše ani nenapadne, že by něco šlo jinak (viz třeba LMR a MMR). A od stolu se ani dost dobře nedá poznat, co je životaschopné a co je blbost. Proč tedy pro začátek neudělat "katalog" úloh a ať si pořadatel vybere. Když si bude 80% vybírat jen tu jednu, potom se v pravidlech může nechat jen ta "správná".

Podle mě jsou možnosti následující:
a) LMR (ala RCEJ)
b) VMR (ala RCEK)
c) MMR (ala RCE7 - všechno už tu někdy bylo :) )
d) MMR-P (ala RCEX)
e) vše s pracák=let
f) vše s pracák>let
a potom takové ty netradiční úlohy, o kterých jsem se bavili jindy a jinde:
g) daný příděl motoru a kdo nalétá více s MMR (případně s limbem?)
h) daný příděl motoru a kdo nalétá více s LMR
A určitě by se daly vymyslet i další úlohy (třeba průlety), ten jednotný pohon tomu dodává naprosto novou dimenzi.

No, nezávidím vám to :) . Kdyby bylo po mém, tak vypíšu definici modelu a řeknu termín a místo, kdy a kde se sejdem. H.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1039 napsal Jiří Veselovský
Já bych se pokusil navodit modelovou situaci z letiště.
Sjelo se nějakých 15 lidí, skoro samé wifiny, pořadatel udělá nástup a začne vysvětlovat soutěžícím, které že úlohy se budou dneska létat (z cca 6 možných). Soutěžící (věkové rozmezí cca 25 až 70 let) se na nástupu samozřejmě mezi sebou baví, protože se třeba dlouho neviděli. Pořadatel za pomoci asi třech lidí, kteří ho poslouchají, vybere z katalogu 4 úlohy, které se budou dneska létat, protože je šance na dobré počasí. Na obligátní dotaz, jestli má někdo dotazy, žádná odezva. Dobře. Nakonec i ti, kteří neposlouchali se dozvědí, co že se to bude dneska létat.
A od teď už musí dávat pozor, aby byli stále v obraze , jak s úlohama, tak pořadím na start, tak i pomocníkováním, tak i následném přepočítávání koeficientů, penalizací a motorového času. Většina si přistání neužije, mohou s tím šlehnout jak chtějí a kde chtějí, protože si ještě jednou zamotorovali a tím pádem ty brzdy fakt nepotřebují. Do prčic. Takhle to vypadá, že je to OK, ale na konci soutěže zjistí, že si ani neměli čas pokecat, kafíčko ani párek si taky nedali a slibují si, že teda příště.

Druhá modelová situace.
Soutěžící, od středního věku po důchodce, hezky ráno vyráží v klidu, protože vědí, co je čeká (malé sedmičky). Jsou jen zvědaví, kdo přijede a když to zjistí, tak si podle toho už dopředu sestavují konečné pořadí a při tom rozevírají slunečníky a vytahují křesílka. Na briefingu taky ani moc neposlouchají, protože je to rutina. Okouknou rozlosování v jednotlivých kolech, rozeberou si startovní lístky a i kdyby se chtěli na něco zeptat, tak není koho, protože pořadatel tam je jen jeden a ten je zrovna na WC. Nevadí. Aspoň má na stolku tužku, blok a kalkulačku.
Po začátku prvního kola těžká pohoda, nosí to skoro všude, motorovat stačí tak kolem 25 vteřin a ještě klika, že ti pravidlatvůrci udělali letové okno jen 7 minut, aspoň to bude dřív hotové a po dohodě s pořadatelem (tím jedním) asi přidáme minimálně další dvě soutěžní kola, když je tak hezky. Kolize ve výsledkách nebude, protože to řeší přepočítávání a je fuk, kolik kol se létá. A po skončení soutěže se ještě furt nikomu nechce domů, tak se kecá a kecá a kecá ...

Vyberte si.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1040 napsal Jan Kubica

Jiří Veselovský napsal: Druhá modelová situace.
... nosí to skoro všude, ... když je tak hezky.

Už aby to bylo, teď je venku zima a tma :( Jirko, máš to ve svých vlastních rukou. Ty rozhodni! H.

Vygenerováno za 0.196 sekund