F5J

Více
15 roky 1 týden nazpět #4235 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma F5J
Při tom cvrkotu, který v Podhořanech panoval bych mohl zachytit maximálně ránu navijákem. Jel jsem se tam podívat a něco přiučit, debatovat o F5J bylo to poslední co by mě napadlo.
Pro zajímavost trochu odbočím od tématu a přidám několik postřehů. Viděl jsem v neděli necelé 5. a 6. kolo. Foukalo asi 8m/s a překvapilo mě kolik závodníků s tím mělo problémy. Na spoustu přistání 15m páska nestačila, viděl jsem dva modely přistávat po větru na hranici viditelnosti, jeden model při přeletu parkoviště skončil ve stanu s občerstvením, několik havárií většinou při nezdařeném vleku... Opakovalo se a výjimkou nebyly tříminutové lety. Na druhou stranu ovšem špička létá výborně a v každé rundě se našel někdo kdo ostatním nadělil desetiminutovým letem.
V modelech je nejrozšířenější Pike Perfect, za ním bulharský Xplorer, což je prakticky totéž ale na rozdíl od Pike se dělá i v provedení s motýlem. Ostatní typy byly už v podstatně menších počtech. Neviděl jsem ani jednoho Aspire, což mě překvapilo.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
15 roky 1 týden nazpět #4236 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma F5J

Tomas Hruby napsal: Pro Honzu - u LMR i VMR přeci jen má zásadní význam i to, jak zoptimalizuješ pohon, leckdy je navíc možno více koncepcí modelu a pohonu.

Tomáši, v tom případě kulhá i srovnání s F3J - tam záleží, jak "zoptimalizuješ" vlekaře :D

Mně se koncepce, v níž nezáleží na pohonu líbí. Ne, že bych si myslel, že nebudou vyhrávat Ti samí nebo že bych měl já osobně nějakou větší šanci, ale bude se létat nízko, bude se létat termika a hlavně půjde o to, co má kdo mezi ušima, ne v peněžence. Takže bude víc zábavy a o nic jiného nejde. H.

Více
15 roky 1 týden nazpět #4237 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma F5J
Teď ale nejde o to, zda se nám to líbí nebo ne, ale o to, že to prostě není elektropohon :( Při tě současné podobě spínačů opravdu nemá chování pohonu na výsledek dopad vůbec žádný (ne malý, opravdu žádný!!). A nemůžu si pomoct, ale mě to v takhle extrémní podobě nepřipadá pro elektrokategorii správné...

Více
15 roky 1 týden nazpět #4239 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma F5J
5.5.10. CLASS F5J - THERMAL DURATION GLIDERS WITH ELECTRIC MOTOR AND ALTIMETER / MOTOR RUN TIMER
Object: To provide a man-on-man contest for competitors, flying electric powered radio-controlled thermal duration soaring gliders.

Volně a neuměle přeloženo - poskytnout soutěž závodníkům s elektricky poháněnými termickými větroni. To není soutěž ladičů (výrobců) motorů o nejlepší pohon. Od začátku všech FXJ iniciativy bylo hlavním záměrem to, aby na pohonu (téměř) nezáleželo. Je to filozofie téhle kategorie. Jak to, že to není elektropohon, je tam baterka, motor, regulátor, stoupá to pomocí elektrického pohonu, tak je to snad parní lokomotiva nebo co?

Ještě dodatek, oproti VMR, kde jde pouze o jedno zapnutí s maximálním výkonem a stoupáním, v F5J mám celých 30 sekund na "hraní" s elektropohonem, klidně mohu pod motorem obletět půl letiště a hledat termiku, může to být podstatně variabilnější využití elektropohonu než u VMR.

Více
15 roky 1 týden nazpět #4241 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma F5J

Petr Dušek napsal: Ještě dodatek, oproti VMR, kde jde pouze o jedno zapnutí s maximálním výkonem a stoupáním, v F5J mám celých 30 sekund na "hraní" s elektropohonem, klidně mohu pod motorem obletět půl letiště a hledat termiku, může to být podstatně variabilnější využití elektropohonu než u VMR.

Jo, tohle už řeší na RCGroups: když uvidíš 300 m od sebe v 50 m točit ptáka, může být výkon hodně užitečný, ale pro vodorovný, nikoliv svislý let :-) . H.

Více
15 roky 1 týden nazpět #4262 napsal pavol polonec
Odpověď od pavol polonec na téma F5J
stale som nedostal aspon nejaku odpoved ako chcete "potrestat" dodatocne zapnutie motoru
vzhladom na to ,ze toto vrknutie si motorom ,moze a bude skreslovat vykonnost jednotlivych pilotov (schvalne nepisem modelov)
vdaka za akekolvek nazory
palo

Vygenerováno za 0.273 sekund