- Obdržená poděkování: 0
Stopalcovka
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Tomas Hruby napsal: Prostá úprava F5J vypadá takto - upraveno rozpětí, přidán restart motoru a zmírněny požadavky na definici startoviště a počty soutěžících ve finále. Jediný bod navíc je povinnost zapnout model až na startovišti kvůli inicializaci výškoměru. Změny označeny žlutě.
Není ale tak docela šťastné to rozpracovávat hned teď, bylo by lépe počkat na ujasnění toho, co projde do pravidel 2014. Třeba to místo zapnutí projde prakticky jistě, vyloučit nelze ani restart a další věci, které jsem nyní upravoval.
Za těmi pravidly stojí praxe už z bez nadsázky desítek soutěží, ze kterých právě vzniklo i zmíněné doladění na 2014 a dává to celé smysl. Jen je zkrátka trochu časová komplikace s tím, že pokud bychom se chtěli pravidel F5J držet, tak se to asi v SMČR nestihne v té verzi 2014, protože F5J2014 téměř jistě vyjdou oficiálně až po termínu, kdy by se měly dát stopalcovky na SMČR. Řešením by mohla být nějaká úprava současných F5J ve stylu toho, co teď přikládám, tedy se zahrnutím předpokládaných změn, detailní sladění by vzniklo příští rok.
Nějak se mi předtím neodeslala příloha, tak tady je PDF pravidel F5J2013, kde je žlutě označeno, co se podle mě musí změnit pro stopalcovky.
A dále se podívejte na 5mp.eu/fajlok2/f5j-hu/rules_f5_j254_www.5mp.eu_.pdf - tam jsou "pravidla", podle kterých se poletí v HU a SK. V uvozovkách proto, že toto je právě pojetí, kdy se jen vypsaly změny proti platným F5J.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Petr Dušek napsal: Pokud návrh úprav projde schvalováním, tak na 99% v podobě jak je předložen v Agendě.
Bohužel zrovna tentokrát to tak docela jisté není - odhaduji, že Annex projde, ale navíc tam jsou tentokrát ještě nějaké věci ve formě národních návrhů a tam už je to složitější.
Zrovna návrh na povolení restartu motoru, který se stopalcovek týká, je v této formě (předložili Němci), takže bych tentokrát radši počkal na finální podobu.
- Mirek Kotula
- Malý bůh
-
Někde jsem zahlédl výsledky ze soutěže kategorie RCEK č. soutěže 614, která byla pořadateli zrušena. Tak to se teda divím, jak můžou být výsledky ze soutěže č.614, když se nekonala? A navíc si někdo výsledky této soutěže vložil do žebříčku? :evil: HA?HA?HAHA. Apríl, už byl!
- Jaroslav Nezhyba
- Expert
-

a teď vážně : Včera jsme pořádali soutěž místo zrušených hranic, a to v kategorii RCEK na Dinoletišti. Když jsme ji odlétali odeslal jsem výsledky na stoupák a SORG automaticky odesílá výsledky i do online žebříčku. No a protože to bylo předvyplněno na hranickou soutěž, tak tam prostě zůstalo číslo soutěže co měla být v Hranicích. To je celé ,a myslím že na objasnění situace by to mohlo stačit předpokládam ?? prostě moje chyba.
Jinak my sice máme "příslibeno a povoleno" od původních organizátoru soutěž presunout, ale klidně to zruším (v žebříčku), neboť by to beztak bylo "papírově nezpracovatelné."
Koho se výsledky v žebříčku (mimochodem neoficálním stoupákovském žebříčku, nikoli svazovém) dotkly, tomu se jménem našeho podniku Katoda Olomóc velmi omlouvám.
Dobrý ?
jinak dneska jsme odlétali Stopalcovky . Výsledky zde
Chápu, že jsou určitá pravidla, kdy lze a kdy ne uznat soutěž jako oficiální. Fakticky to byla, jak napsal výše Aleš, "administrativní" chyba, že se výsledky zanesly do zdejšího (nikoliv oficiálního) žebříčku. Moc sice nechápu, proč se kvůli toho strhla tato přestřelka, zda někomu tak vadí, že se odlítala soutěž a někdo má body navíc v tabulce, ale budiž. jak jsem napsal, nesplňovala-li po všech stránkách kritéria pro uznání za oficiální, alespoň si mohli kluci zalítat a výsledky stejně nebudou do oficiálního žebříčku zaneseny. Vůbec tady nešlo o nějakou anarchii a pirátské organizování soutěží mimo oficiální kalendář... Jen to byla prostě snaha přesunout oficiálně nahlášenou soutěž na jiné místo, protože na původním nemohla být odlétána. Bohužel, nesplnilo to předepsané postupy (i díky nedostatečné komunikaci), O.K., takže v oficiálním žebříčku být výsledky nemohou. V pořádku.
Co se týče ohrožení zdraví, majetku a pod., bylo by to úplně to samé, jako když by se na letišti sešla parta svazově neorganizovaných modelářů. Takže to s tím opravdu nemá co dělat. Byl by to problém každého jednotlivce. (když soutěž nesplňovala oficiální kritéria, nemohla tím pádem spadat pod svaz a problém ohrožení majetku by byl stejný, jako když mi kluci od nás od vrtulníků omylem přistanou na autě - zatím se jim to díky bohu nepovedlo -- taky je jich tam občas víc než dva a taky nemají žádnou oficiální soutěž, natož průkazku svazu) To asi pravda každému účastníkovi na místě do důsledků nedošlo, ale pochybuju, že někdo jezdí lítat na soutěže s tím, že tady za něj škody hradí pojišťovna (takže po mě potopa) a o dva dny později už jede na louce za barákem s kamarády sám na sebe a o to opatrněji. Soutěže jsou obvykle ale hromadná záležitost (větší riziko) a to, že se pojišťovna uvolila je díky svazu pojistit, je jen plus.
Rozhodně to není ale tak, že v sobotu spáchali pánové na dinoletišti zločin, když lítali hromadně a nebyla to oficiální soutěž. Pokud nebudu požadovat pojistné plnění po svazu / svazové pojistce a nebudu se krýt jakkoliv termínem "oficiální soutěž", můžu si organizovat hurá akcí kolik chci... Pravda, měl bych účastníky a diváky upozornit, že se na tuto akci nevztahuje pojistka svazu a lítají tudíž na vlastní riziko, aby nedošlo k omylu.
Ovšem docela by mě zajímala jedna věc - oháníme se tady oficialitama, tím, jak nesmíme dělat z kalendáře holubník, ale že se nahlášená soutěž zrušila BEZ UVEDENÍ DŮVODU (předpověď počasí typu "asi bude pršet" , nezlobte se na mě, není při její přesnosti důvod zrušit soutěž, to bychom tady na severu neměli odlítánu zatím ani jednu).
TOHLE mi nějak s tím oficiálním postupem a neděláním si z kalendáře ubytovnu opeřenců nejde dohromady! Možná není povinnost tyto důvody uvádět veřejně, stačí je uvést pouze svazu - ale ty soutěže nejsou pro svaz, ty jsou pro modeláře... takže když ne za povinnost, považoval bych to za slušnost.