F5J Bořetice

Více
11 roky 10 měsíce nazpět #12982 napsal Lomcovák
Odpověď od Lomcovák na téma F5J Bořetice
Zaslechl jsem něco o docela pěkné svahové soutěži v Bořeticích. O FAI výškách 25-35m a 15 minutách na svahu. Obávám se, že to Tomáš hezky "zdokumentoval".

Pravidla něco takového určitě nedoporučují.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 10 měsíce nazpět #12984 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma F5J Bořetice
Svah v Bořeticích? Určitě néééé... kdyžtak jenom svažíček :lol: :lol: :lol:

Příloha nebyla nalezena.

Ale pořadatelsky a jihomoravskoslovenskou atmosférou prima soutěž, až si jednou pořídím velké éro, rád se tam zase podívám B) .

Více
11 roky 10 měsíce nazpět #12985 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma F5J Bořetice
Mě tahle debata po Bořeticích vždycky baví... Jo, je to určitě svahové létání o ničem - tak proč ale jen 13 lidí z 61 (tedy jen cca 20%), kteří dolétali všechna kola, mělo aspoň 9 maxim po jedné škrtačce? Už poslední 14tý finalista měl i po škrtání jeden výsledek se ztrátou. A mezi neúspěšnými jsou i "esa" - Tomasz Frak, P. Svoboda, S. Perkovič, V. Beran, B. Majerčík, či třeba dva ze tří Malčíků... Ono to tam v reálu funguje trochu složitěji, já třeba z celkem 15ti letů dal 14 maxim, ale na hraně stromů byly snad jen tři nebo čtyři lety, jinak to bylo vesměs o točení stoupáků do daleko větších výšek, často i dost daleko dozadu po větru atd.
Je možná trochu škoda, že se stromy daly tento víkend pomalu nejlépe využít právě ve finále, tím se dost "znormalizovalo", to ale nic nemění na tom, že Bořetice jsou o dost složitější, než by se zdálo podle debat ve fórech. Zkuste to příště sami :-)

Více
11 roky 10 měsíce nazpět #12989 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma F5J Bořetice
asi tak nějak. kdyby "pindali" ti co tam byli, tak bych to bral vice :)
hele kazde letiste ma neco svojeho specialniho a vzdy je to o umeni pilotu to vyuzit

Více
11 roky 10 měsíce nazpět #12991 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma F5J Bořetice
Klucí, proč se rozčilujete? To, že se v Bořeticích létá svah je už dostatečně známo, byl jsem tam před 3 (?) lety a na svahu jsem odlétal dobře půlku letů, u ostatních přišla bublina a o meruňky se utrhla. A na tom videu od Jureho Pečara je to vidět taky.

Nechci rozebírat, jestli to má vliv a jaký, ale ten kopec tam prostě je. No, a ti popadaní favorité jsou asi z rovin, takže to neumějí :-).
H.

Více
11 roky 10 měsíce nazpět #12993 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma F5J Bořetice
Ono to tam Honzo platí jen při určitém směru a síle větru. Třeba v pátek před soutěží v tréningu byla naprostá blbost letět "na meruňky", fungovalo to úplně jinak. V sobotu se pak vítr různě stáčel, některá kola šla "svahově" trochu, jiná jen problematicky a třeba poslední večerní bylo o něčem naprosto jiném. Více se dal svah využít až v neděli, o tom je právě video.
A právě v sobotu se dost lidí nesrovnalo s těmi proměnami podmínek, mimochodem spadlo i právě několik lidí, kteří spoléhali na tu "jednoduchost svahu", ale ono to zdaleka nefunguje tak jednoznačně...

Druhá věc - já si pod pojmem svahové létání představuji opravdu styl, kdy točím osmičky v místě, kde se vítr zvedá nad svahem . Ale tohle v Bořeticích zas tak moc nefunguje, tohle "žehlení" ti funguje prakticky jen na přední hraně stromů a to ještě jen při "optimálním" větru, dále nad terénem už nemáš moc šanci. Sklon je asi příliš malý, je to víc o stromech než o skutečném svahu. Daleko podstatnější je tam ale role "trhací", ony se prostě nad sadem dělají bubliny, někdy i pořádné stoupáky (a mnohdy spíš dál vzadu, ne u hrany). Ve většině letů jsem proto točil termiku víceméně klasicky "jako na rovině", letů, které měly zmíněný svahový charakter, bylo daleko méně.

Vygenerováno za 0.198 sekund