Flaperony - jak brzdí?

Více
15 roky 7 měsíce nazpět #3018 napsal Petr Jeremiáš
Spoiler v akci jsi viděl v Dehtárech na Allegru :) Je to tak účinný, že se s tím na bod trefím i já. Při vyklopení bez kompenzace VOP to jde do obrácenýho přemetu, VOP musí být hodně natažená, pak to přistává skoro jako vrtulník. Směrově naprosto plně řiditelný. Holt Drela umí :)

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
15 roky 7 měsíce nazpět #3019 napsal Petr Jeremiáš
Spoiler v akci jsi viděl v Dehtárech na Allegru :) Je to tak účinný, že se s tím na bod trefím i já. Při vyklopení bez kompenzace VOP to jde do obrácenýho přemetu, VOP musí být hodně natažená, pak to přistává skoro jako vrtulník. Směrově naprosto plně řiditelný. Holt Drela umí :)

Více
15 roky 7 měsíce nazpět #3020 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Flaperony - jak brzdí?

Jan Kubica napsal: Výhody mají spoilery dvě - sestup z výšky je mnohem rychlejší než jsem kdy dokázal s klapkovým érem, navíc naprosto stabilní bez kompenzací výškovkou a ohybového namáhání křídla.

No nevím, jak Ambrosii, tak Minicorado můžu na butterfly poslat dolů skoro svisle po čumáku a nijak se nerozjede, rychlost krásně konstantní - se spoilery to bylo daleko horší. A moc nechápu, jak jsi dokázal, aby to šlo bez kompenzace, u mých dvou modelů se spoilery to vždy bylo tak, jak popisuje o kousek dále Petr - tedy relativně funkční, ale kompenzace výškovkou nutná ještě větší než u butterfly. což není problém, jen mě udivuje, že ti to šlo i bez toho. Co si vybavuji, ty jsi na nějaké té tvé Kavce (či jiném ptáku) měl právě tu variantu dva spoilery dál od středu, že? To by mohlo být vysvětlení - jak ty moje dva modely, tak Petrovo Allegro mají spoiler na středu a asi tam vznikne brutální úplav (s tím nic neudělá ani Drela :-) )-

Více
15 roky 7 měsíce nazpět #3021 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Flaperony - jak brzdí?
Pamatuješ si to dobře - Kavka to byla a opravdu štíty byly dva. Popravdě by mě ani nenapadlo, dát jen jeden centrální. U velkých větroňů se vždy štíty dávají tak daleko od trupu, jak to jen jde, určitě by vír neměl zasáhnout výškovku (teoreticky :) ).

Chování modelu bylo "neutrální", při vysunutí brzd model trochu zrychlil a klesal. Tendence těžký na hlavu trochu byla, ale velmi mírná, ani jsem to ve vysílači nekompenzoval. Ale asi to chce sedat jako s "dopravákem", na "píchání" to moc není :lol: .

S tou rychlostí klesání jsou to taky "dojmy", ale já měl vždy pocit, že oklapkovaný model nejsem s to dostat rychle dolů "hezky a rychle". Podle mě je to tím, že brzdy dělají jen odpor, kdežto klapky hlavně vztlak a až druhotně odpor, nevím.

Hlavní ale je, že RES model je mnohem snazší pilotovat (si myslím a dle mých zkušeností). Nemusím tolik řídit, tolik hrabat do řízení, můžu koukat kde co lítá a ve výsledku tak létat lépe než se čtyřklapkovým křídlem, jehož výhody prostě se svým "uměním" nedokáži využít.

Takže ještě jednou: 4KL model je ve správných rukou určitě výkonnější než RES, v rukou "nesprávných" to může být naopak. H.

Více
15 roky 7 měsíce nazpět #3022 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Flaperony - jak brzdí?
Jo, to dává smysl, pokud jsi měl štíty dva, tak se úplav musel minimálně hodně zmenšit a tím bylo "neutrálnější" i chování.

Vygenerováno za 0.184 sekund