Brzdění směrovkou

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #664 napsal Jan Kubica
Napadlo mě, že u (nesoutěžního) modelu vyzkouším brzdění rozklápěcí směrovkou (jako má raketoplán). Taky mám dojem, že už jsem to někde viděl na modelu (od Riva models?). Funguje to? Co si o tom myslíte?

Dík, H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #665 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Brzdění směrovkou
ano taky jsem to videl na soutezi na slovensku ... ale nevim,bylo to snad jedine ero v zivote s timto,cili z toho soudim ze ucinek bude zcela minimalni na brzdeni, ovsem na stabilizaci era to muze mit pekny vliv (asi jako kdyz das stuhu za ero)

Více
16 roky 7 měsíce nazpět - 16 roky 7 měsíce nazpět #666 napsal Palo Lišhák
Odpověď od Palo Lišhák na téma Brzdění směrovkou
Niekde na starej komerčnej časti stránky rivamodels nájdi SENSOR-plus... Tam je video z pristátia v mimoriadne silnom vetre na letisku v Nitre.
Dosť dôležitý je však uhol, pod akým je oddelená smerovka od kýlu. Fungovalo to výborne. Hľadaj to pod heslom SPLIT RUDDER.

Rovnake riešenie používal pred časom v F5J aj Rok Bordon zo Slovinska. Ten mal "placku" ešte väčšiu a aj pod VCHP (bolo to na Drellovom eropláne).

Video: www.rivamodels.sk/video/splitrudder.MPG
Poslední úprava: 16 roky 7 měsíce nazpět

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #667 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Brzdění směrovkou

Jan Kubica napsal: Napadlo mě, že u (nesoutěžního) modelu vyzkouším brzdění rozklápěcí směrovkou (jako má raketoplán). Taky mám dojem, že už jsem to někde viděl na modelu (od Riva models?). Funguje to? Co si o tom myslíte?

Dík, H.

Fungovat to bude zcela určitě, zkus to - tohle není nějaký šílený nápad. Jestli to bude vyloženě výhodné je otázka, ale to je pro experimentátora jako jsi ty dobrá výzva, ne? :D :D Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby to z čistě aerodynamického hlediska za určitých okolností fungovalo vyloženě výborně.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #668 napsal Karol Chyba
Odpověď od Karol Chyba na téma Brzdění směrovkou
Funguje to dobre , osobne som si to prerobil na mojom prvom F5j modely Senzor , ale vzhĺadom na to že som mal nastavený aj butterfly /mal som len krídielka bez vztlakových klapiek / bol problém v znížený citlivosti ovládania modelu. Hlavne mi to robilo problémi s prístavaním na bod. Možno ak by boli vztlakové klapky ktoré by boli zároveň aj brzda ,bez použitia butterfly tak by to bolo v pohode. Ale mne to moc nesedelo.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #670 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Brzdění směrovkou
Kluci, děkuji za postřehy. Bavil jsem se o tom s Jirkou V. už asi před rokem, ale teď to konečně vypadá, že budu mít model, na kterém to vyzkouším ( www.rcex.cz/?page_id=1019 )

Jinak ta (má) logika je jednoduchá. Pro termiku je lepší lomení než křidélka (o čemž někdy jindy). Když nebudou křidélka, vyvstává otázka, čím brzdit. Brzdicí štíty jsou výborné (podle mě aerodynamicky nejlepší způsob), ale opět zhoršují aerodynamiku křídla a znamenají komplikace s instalací serva (serv), propojování kabelů, atd. Takže by bylo dobré, kdyby nemusela brzda být na křídle. Nějaký odklápěcí štít je celkem zvěrstvo (mimochodem, rád bych slyšel vyjádření nějakého "pravidlotvůrce ke štítu vyklápěnému z trupu dolů (<!-- l --><a class="postlink-local" href=" www.stoupak.cz/viewtopic.php?f=8&t=59 ">viewtopic.php?f=8&t=59)- je to podle pravidel nebo ne?), zbývá směrovka. "Teoreticky" to předpoklady k fungování má, i říditelnost (směrovkou) by měla být - na rozdíl od vyklopených křidélek - zachována. Zkusím to a uvidíme.
Ještě jednou dík, H.

Vygenerováno za 0.796 sekund