Digitální serva

Více
16 roky 6 měsíce nazpět #814 napsal jan kadlec
Omlouvám se všem, za svoji otázku, ale jaký je rozdíl mezi klasickým a digitálním servem ? :oops:
Snažil sem se na to přijít sám ( např. www.minfo.cz/spektrumrc/view.php ... 2007020006 ), ale nevím, jak velikým přínosem jsou pro rekreačního letce.
Děkuji

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 6 měsíce nazpět #815 napsal Petr Šlajs
Odpověď od Petr Šlajs na téma Digitální serva
můj názor je ten, že pominu-li uvedené technické rozdíly , pro rekr. modeláře je rozdíl pouze v ceně, která je vyšší. Užitná hodnota vyšší asi nebude. Ale je to jen moje zkušenost. Přenos od serva ke kormidlům je ovlivňován tolika rušivými elementy ( vůle v táhlech, závěsech kormidel apod.), že kvalitní analog. servo od didi serva nerozeznám. S kroutícím momentem je tomu rovněž tak. Jejich zastánci mne teď asi spláchnou.

Více
16 roky 6 měsíce nazpět #816 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Digitální serva
Nějaké vysvětlení rozdílů přímo od výrobce je tady (ale anglicky): www.futaba-rc.com/servos/digitalservos.pdf .

Podle tohoto dokumentu jsou výhodami:
- vyšší rozlišení poloh, menší pásmo necitlivosti
- rychlejší odezva na řízení
- konstantní síla po celé dráze
- velká přídržná síla v klidu

Nevýhodou je potom větší "nenasytnost".

Tedy v podstatě to samé, co v tom linku od Honzy Kadlece výše.

Můj názor: pokud odhlédnu od "reklamy", tak technicky digitály opravdu mají na to, aby výše uvedené splňovaly. Druhou otázkou potom je, zda ty vlastnosti člověk rozumně využije. V "normálních" elektrách a rekreačních modelech asi ne, do "fajky" nebo vrtulníku bych je asi dal. H.

Více
16 roky 6 měsíce nazpět #823 napsal Petr Kurjan
Odpověď od Petr Kurjan na téma Digitální serva
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit výhody - hlavně výbornou tepelnou stabilitu digitálních serv. Nemusí jít ani o extrémně drahé typy. Přikladem jsou kvalitní, ale přesto levné Power HD 1581HB - cena kolem 350,-Kč. Po špatných zkušenostech s levnými typy analogových serv různých značek je toto servo asi nejlepší i poměrem kvalita/cena. Jsou velmi přesná, hmotnost je asi 12g a moment až 2,6Kg/cm v zabržděném stavu. Za tuto cenu mu analogová serva nemohou konkurovat! Zkoušel jsem servo podchladit z pokojové teploty na asi -15°C bez viditelné změny středové polohy. Pravda je, že digit. serva obecně mají zvýšené nároky na napájení, v tomto případě je trvalý odběr kolem 0.3A a max. asi 1,2A. S tím je nutné při instalaci počítat! Prozatím nemohu posoudit životnost - žádné zatím neodešlo na opotřebení...

Vygenerováno za 0.427 sekund