- Obdržená poděkování: 0
Padání letadla po křídle v zatáčce
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
9 roky 4 týdny nazpět #18816
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Padání letadla po křídle v zatáčce
Ahoj Martine, můj (možná nesprávný) názor: padání po křídle je vždycky způsobeno "vypadnutím z poláry", utržením proudnic, na konci křídla. Pokud jsem si všiml, máš na SIRI hodně úzké konce křídel.
Takže (1) buď tam máš nevhodný profil (nebo nevhodné nakroucení křídla) a trhají se proudnice. Pokud máš uši do šípu (třeba rovnou odtokovku), potom je potřeba větší negativní zkroucení než u rovného křídla, u nezkrouceného křídla se aerodynamický úhel náběhu ke konci zvětšuje. Zkusil bych turbulátor, třeba i jen na posledním půl metru ucha. Nebo si pro kroužení přizvedni křidélka, o milimetr stačí.
Alternativně (2) v zatáčce model moc zpomalíš, moc taháš za výškovku, nebo si pomáháš kontra křidélky (vnitřní křidélko dolů). Jak naznačuje Ivan, možná by to chtělo se podívat i na difereciaci motýla, já mám na motýlu nastavenou dolů větší výchylku než nahoru (při vychýlení směrovky).
Zkusil bych turbulátor, ten pomůže vždycky
. H.
Takže (1) buď tam máš nevhodný profil (nebo nevhodné nakroucení křídla) a trhají se proudnice. Pokud máš uši do šípu (třeba rovnou odtokovku), potom je potřeba větší negativní zkroucení než u rovného křídla, u nezkrouceného křídla se aerodynamický úhel náběhu ke konci zvětšuje. Zkusil bych turbulátor, třeba i jen na posledním půl metru ucha. Nebo si pro kroužení přizvedni křidélka, o milimetr stačí.
Alternativně (2) v zatáčce model moc zpomalíš, moc taháš za výškovku, nebo si pomáháš kontra křidélky (vnitřní křidélko dolů). Jak naznačuje Ivan, možná by to chtělo se podívat i na difereciaci motýla, já mám na motýlu nastavenou dolů větší výchylku než nahoru (při vychýlení směrovky).
Zkusil bych turbulátor, ten pomůže vždycky
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
9 roky 4 týdny nazpět #18819
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Padání letadla po křídle v zatáčce
Siri se řídí dobře a skvěle se mi s ní hledá termika. Ale je pravda, že používám několik "nesmyslných" mixů a tím to při tahání za výškovku v režimu termika zpomaluji. Neřídím samostatně směrovku a křidélka. Používám hlavně křidélka a směrovku přimixovávám. Diferenciaci směrovky nemám vůbec. Zkusím odstranit mix klapek do výškovky a pohrát si i s dalším nastavením.
- Ivan Horejsi
- Malý bůh
-
Méně
Více
9 roky 4 týdny nazpět #18824
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Padání letadla po křídle v zatáčce
Aha motyl.
Casty problem a jeden z duvodu, proc ho nechci i kdyz se mi libi.
Podle meho nazoru je "padani po kridle" zpusobeno tim, ze vetsim vychyleni ve funkci "smerovka" se plocha motylu "zlomi" smerem dolu tak moc, ze profil uplne prestane fungovat.
Da se to otestovat velmi snadno: funkci smerovky proste zakazat. Pokud to zabere, pomalu zvetsovat vychylku a pripadne diferencovat.
Casty problem a jeden z duvodu, proc ho nechci i kdyz se mi libi.
Podle meho nazoru je "padani po kridle" zpusobeno tim, ze vetsim vychyleni ve funkci "smerovka" se plocha motylu "zlomi" smerem dolu tak moc, ze profil uplne prestane fungovat.
Da se to otestovat velmi snadno: funkci smerovky proste zakazat. Pokud to zabere, pomalu zvetsovat vychylku a pripadne diferencovat.
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
9 roky 4 týdny nazpět #18826
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Padání letadla po křídle v zatáčce
Ahoj Ivane, to nemá logiku, na výškovce jde síla dolů, takže při ztrátě vztlaku na VOP v důsledku utržení proudění by šel čumák letadla dolů. H.
- Ivan Horejsi
- Malý bůh
-
Méně
Více
9 roky 4 týdny nazpět #18827
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Padání letadla po křídle v zatáčce
Vzdyt o tom jiz dobrou ctvrthodinu hovorime ![:-) :-)]()
Ono to "po kridle" neni jednoznacny popis chovani.
Mam s tim nejake temne zkusenosti. Kdyz se na motylu udelaji moc velke vychylky, vyskovka pri tom velkem vychyleni prestane fungovat. Jako by tam nebyla. Jednou to taky diskutovali na RCmanii.
To bych udelal v prvnim kroku pokusnictvi. Jestli to zabere, postupne zvetsovat vychylky motyla a zkusit diferenciaci (mensi vychylka dolu).
Pak posunuti teziste dopredu (dive test atd).
Pak zvyseni diferenciace kridelek.
Pak prikrouceni negativu.
A jsem zvedav, na co Martin prijde.
Ono to "po kridle" neni jednoznacny popis chovani.
Mam s tim nejake temne zkusenosti. Kdyz se na motylu udelaji moc velke vychylky, vyskovka pri tom velkem vychyleni prestane fungovat. Jako by tam nebyla. Jednou to taky diskutovali na RCmanii.
To bych udelal v prvnim kroku pokusnictvi. Jestli to zabere, postupne zvetsovat vychylky motyla a zkusit diferenciaci (mensi vychylka dolu).
Pak posunuti teziste dopredu (dive test atd).
Pak zvyseni diferenciace kridelek.
Pak prikrouceni negativu.
A jsem zvedav, na co Martin prijde.
9 roky 3 týdny nazpět #18861
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Padání letadla po křídle v zatáčce
Nereagoval jsem, protože nebyl čas jít lítat a zkoušet. Ale dnes to vyšlo a lítal jsem. Na začátek jsem zmenšil výchylky směrovky a mám pocit, že to dost pomohlo. Chtěl jsem nastavit diferenciaci, ale na letišti jsem nepřišel nato jak. Takže letadlo je o poznání stabilnější a klidnější. Teď je to podobné jako na začátku. Děkuji všem za rady. Budu informovat dál, pokud něco změním a odzkouším.
Vygenerováno za 0.188 sekund