Chyby a jak na ně

Více
3 roky 3 měsíce nazpět #25111 napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Chyby a jak na ně
Před KAŽDÝM startem, zkontroluji každý knipl a přepínač pohledem na kormidla.
Bez tohoto rituálu nikdy nestartuji. Vyrušením to sice odložím o pár vteřin, nebo minut, ale i tak pokaždé kontroluji. To ale neznamená že něco nepřehlédnu a nepodělám. Chyby tím dost eliminuji. Víc sám vlastně ani udělat nemůžu.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
3 roky 3 měsíce nazpět - 3 roky 3 měsíce nazpět #25114 napsal Clouseau
Odpověď od Clouseau na téma Chyby a jak na ně
Ahoj, taky jsem měl tyhle problémy. A čím jsem starší, tím je to horší. Abych se vyhnul chybám dodržuju následující filozofii:
1) používám jen jeden vysílač a to JETI a to DS12 s barevně označenými vypínači. Ty mají stejné funkce pro všechny moje modely. např červený je "kill motor" atp.
2) pro soutěžní létání používám letové fáze. Ty ovládám třípolohovým přepínačem. Poloha úplně u sebe je START, uprostřed je TERMIKA, nejdál ode mě je PŘISTÁNÍ.
Při přepnutí je ještě oznámeno hlasovým oznámením. :) to namluvila manželka, takže to budí všeobecné veselí zvláště při závodech :). Když si nejsem jistý tak prostě přecvaknu.
3) let začnu v režimu start, v tuto chvíli je i vypnutý motor. Zapnu motor, přidám plyn a letím 30 sec. Motor se vypne sám od výškoměru. Přejdu do kroužení, vypnu motor killswitchem (pro jistotu), a přepnu režim TERMIKA. Jsem li nízko a jdu na přistání, nebo chci už prostě přistát, přepnu do režimu PŘISTÁNÍ, v tuto chvíli funguje plynový knypl jako ovladač brzdících klapek. Takže knipl vpředu klapky zasunuty, knipl u sebe klapky vysunuty. pozn. v režimu TERMIKA knipl plynu/klapek nic neovlivňuje. Každý režim má navíc i optimalizované velikosti výchylek i expa.
4) tohle praktikuju i u motoráků a důsledně to používám. Dostává se mi to tak do hlavy, že o tom nemusím přemýšlet. Prostě když letím letím podle tohoto schématu.

Obrácené výchylky:
před záletem kontoluju několikrát, obcházím letadlo a hejbu kormidly.
špatné zapojení konektorů se mě netýká konstrukčně řeším tak, aby nebyla možná záměna. Když montuju éro - nespěchám.
Jiný model naštěstí tato varianta u JETI je ošetřena dotazem na displeji, ale v minulosti se mi to taky dělo... :(
Na poli moc raději neprogramuju, maximálně když jsem tam sám a mám úplný klid. A nejlépe na domovském letišti kde si mohu sednout ke stolu vzít brýle a mít klid....
víc pro to asi už dělat nemohu. HAWK :)
Poslední úprava: 3 roky 3 měsíce nazpět

Více
3 roky 3 měsíce nazpět #25115 napsal LEON_CZ
Odpověď od LEON_CZ na téma Chyby a jak na ně
Moc pěkné a vyčerpávající, víc pro to už asi opravdu udělat nelze.
Jen se ještě zeptám na ty zmiňované klapky na plynové páce, protože jsem v této plachtařské problematice úplný laik - jak často se mezi plachtaři používá řešení souběžných funkcí brzdových klapek a plynu na jedné rozdělené ose, které jsem viděl na nějakém videu od p. Mrázka (Rimr), že od středové polohy plynové páčky směrem od sebe funguje tato osa jako plyn a od středové polohy směrem k sobě ta samá osa funguje pro ovládání brzdových klapek? Tohle řešení mně osobně přišlo poměrně sympatické, protože nevyžadovalo žádný další přepínač letových režimů, ale protože nejsem plachtař, nedokážu to úplně posoudit z praktického hlediska.

Vygenerováno za 0.178 sekund