- Obdržená poděkování: 0
Vrtule pro RCEK v praxi
- Petr Cejnar
- Autor
- Expert
-
Méně
Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1732
napsal Petr Cejnar
Vrtule pro RCEK v praxi vytvořeno Petr Cejnar
Pořádali jsme soutěž RCEK č.636 dne 18.4.2010. Vzal jsem dřevěný metr a změřil vrtule několika soutěžícím. Některé to tak vytočilo, že chtěli odjet domů ( Na to se můžu .......! tady se pípá). Jiní zpochybnili dřevěný metr.
Vzal jsem svinovací ocelový metr. To už mě někam poslalo více lidí, s tím "že mají trámec přesný 38mm, což bylo někde prezentováno jako "OK" s vrtulí 10/6".
Udělal jsem měrku velikosti ramen 249mm. Vrtule s trámcem "38mm" listy "Aeronaut 10/6"" touto měrkou "PROŠLY". To už mě do ....... (též pípání) neposlal nikdo a všichni koukali.
V pravidlech máte 250mm. Tak si na to dejte pozor a nevymlouvejte se na nějakou ???? toleranci. Nebo sdělte kde ta tolerance končí a co se toleruje na konci tolerance. A dejte to do pravidel.
Až vás někdo znova změří a vynuluje, budete nadávat tak jak to umíme asi jenom my, když nám někdo dokáže naší chybu. A na truc "Příště už tam nepojedu - tam měří vrtule"
Petr Cejnar
Vzal jsem svinovací ocelový metr. To už mě někam poslalo více lidí, s tím "že mají trámec přesný 38mm, což bylo někde prezentováno jako "OK" s vrtulí 10/6".
Udělal jsem měrku velikosti ramen 249mm. Vrtule s trámcem "38mm" listy "Aeronaut 10/6"" touto měrkou "PROŠLY". To už mě do ....... (též pípání) neposlal nikdo a všichni koukali.
V pravidlech máte 250mm. Tak si na to dejte pozor a nevymlouvejte se na nějakou ???? toleranci. Nebo sdělte kde ta tolerance končí a co se toleruje na konci tolerance. A dejte to do pravidel.
Až vás někdo znova změří a vynuluje, budete nadávat tak jak to umíme asi jenom my, když nám někdo dokáže naší chybu. A na truc "Příště už tam nepojedu - tam měří vrtule"
Petr Cejnar
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
16 roky 1 měsíc nazpět #1735
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Vrtule pro RCEK v praxi
hehe,pekne ![:) :)]()
problem je v tom,ze u nas se rika : vrtule 10/6 je ok ... nicmene kazdy zapomene zminit tramek, rovny, zkoseny, Aeronaut,grapner .. je mnoho kombinaci aby "10/6 je ok" neplatilo.
stejne tak by asi dopadla i vaha kdybys vazil ...
problem je v tom,ze u nas se rika : vrtule 10/6 je ok ... nicmene kazdy zapomene zminit tramek, rovny, zkoseny, Aeronaut,grapner .. je mnoho kombinaci aby "10/6 je ok" neplatilo.
stejne tak by asi dopadla i vaha kdybys vazil ...
- Radim Barč
-
- Malý bůh
-
Méně
Více
- Obdržená poděkování: 2
16 roky 1 měsíc nazpět #1736
napsal Radim Barč
Odpověď od Radim Barč na téma Vrtule pro RCEK v praxi
Mám před sebou dva komplety trámce s roztečí čepů 38mm a listů AE 10/6. Mám ocelové a plastové měřítko. Pokud položím trámec s nasazenými listy na obě měřítka mají shodně 251mm. Pokud měřím na letadle, tak stačí malé vychýlení listů a naměřím pokaždé jinou hodnotu. Možná je ale moje metoda měření, položením vrtulového kompletu na měřítko chybná.
Radim Barč
Radim Barč
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1741
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Vrtule pro RCEK v praxi
Měl bych Petře dotaz - jak řešíš u té měrky rovinnost listů? Já s tím totiž mám docela problém, průměr vrtule se dá přesně celkem kontrolovat při SUNDANÉM kuželu, ale to měření na letadle má prostě tolerance, reálně to podle náklonu odhaduji na tak 2-3mm. A to je za situace , kdy prostě průměry vrtulí na běžném kuželu (žádná "vyčůranost" typu nestandardně malých roztečí !!!) vycházejí dost "přesně" dost blbá situace ![:( :(]()
Já jsem tohle psal už loni při těch debatách o pravidlech, že by rozumná hodnota do pravidel pro reálně dostupné kužely byla spíš někde u 245mm, maximálně tak 248mm, bohužel ale prošlo těch 250mm, tak jsem zvědavý, kolik kolem toho ještě bude řečí...
Já jsem tohle psal už loni při těch debatách o pravidlech, že by rozumná hodnota do pravidel pro reálně dostupné kužely byla spíš někde u 245mm, maximálně tak 248mm, bohužel ale prošlo těch 250mm, tak jsem zvědavý, kolik kolem toho ještě bude řečí...
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1742
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Vrtule pro RCEK v praxi
Mám obdobný výsledek jako Radim, kužel s roztečí 38mm a listy AE-CAM 10/6 položené na měřítku, výsledek = 251.5mm . Myslím, že je zbytečné kolem toho dělat vědu, těch 1.5mm je dostatečná rezerva i pro "nepřesné" měření na letišti. Beztak bude brzy snaha jít do větších vrtulí, škoda že AE nedělá 11/5 ..
- Zbyněk Smola
- Expert
-
Méně
Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1744
napsal Zbyněk Smola
Odpověď od Zbyněk Smola na téma Vrtule pro RCEK v praxi
Graupner 10/6 na Axíku cca24-25A, AE 11/4 na stejném 36mm trámku 27-28A. Stoupání zatím změřeno nemá ale zdá se mi lepší. Používají se i AE 11/6 s roztečí pod 30mm.
Vygenerováno za 0.232 sekund