- Obdržená poděkování: 0
RCEV/FXJ - výškový spínač
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Petr Dušek napsal: Mám obavu, že problém není v technice (spínači), ale v lidech, a proto mě v souvislosti s touhle kategorií přepadl takový pesimismus.
Všichni denně používáme spoustu zařízení, u kterých předpokládáme, že je výrobce (převážně asijský...) vyrobil a nastavil tak, že fungují správně. A najednou u spínače, vyrobeného malosériově s modelářskou pečlivostí, předpokládáme, že fungovat nebude, nebo že si ho každý druhý "pošteluje" k obrazu svému, a nikdo to nepozná... To bychom museli taky před každou soutěží kalibrovat stopky a přistávací pásky
Petře problém je v tom, že v debatovaném Holíči prostě některé lety podivné byly - jak loni, kdy jsem létal i já, tak letos. Takže se není třeba divit těmto požadavkům, to zaprvé. Zadruhé, máš pravdu, že lidé berou automaticky asijskou techniku, jenže tak nějak to chápou jako plusmínus 10%, což jim stačí. Jenže při použití v FXJ i odchylka pouhých 5% dělá rozptyl od 190 do 210m - a to je děsně moc, při opadání F3J i někde pod 0,3m/s je to přes minutu kluzu v klidu. A to teď beru jen přesnost řekněme statickou, jakmile do toho začneš vkládat všemožné "antizoomy", tak se to ještě dále zkomplikuje
A mimochodem, ta poslední věta, kterou jsi teď přidal si vůbec smajlíka nezasluhuje, mě to naopak přijde jako dokonalé shrnutí podstaty problému :roll:
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- ludek novotny
- Odborník
-
s omezovanim vysky se kladou neumerne pozadavky na model (to predevsim) a taky na pilota( a tam nedostanou prumerni a horsi piloti,protoze vi ze nemaji sanci)
- Petr Dušek
- Autor
- Malý bůh
-
Naprostá většina kategorií v termickém létání je založena na principu omezení počáteční výšky délkou vlečné šňůry, zde je pouze ta šňůra nahrazena motorem. Vedle toho má každý možnost létat soutěže (FAI i ČR), kde výška omezená není, takže nikdo té většině spínače nenutí!ludek novotny napsal: ...ale z jakého důvodu máme soutěžícím zakazovat, do jaké výšky mají létat?Ne každý zvládá termiku a i úroveň modelů je různá....podle finančních možností ....těch pár vteřin motoru se dá dohnat na přistání, ale když z předem dané výšky naletím kolem sedmi minut, jsem v tu ránu na konci startovního pole....a výsledek?Na další soutěž se prostě vykašlu, neboť nechci být za pitomce....jestli budoucnost TERMICKÉHO létání tkví v omezování výšky, tak je lepší se dát na lodičky, tam snad něco takového nehrozí....
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
- Petr Dušek
- Autor
- Malý bůh
-
Můžeš prosím připojit odkaz na ten poslední návrh, nevím jestli koukám na totéž??Jan Kubica napsal: A ten poslední návrh, kdy se si výškoměr "pamatuje" výšku nastoupanou na motor je geniální...