FAI - F5J

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5945 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma FAI - F5J
Já bych s teoriemi počkal na to, jaké finální znění vypadne teď v Lausanne, už to nebude dlouho trvat. Klidně je možné, že se dodefinice výškoměru dostane něco, co tohle striktně zakáže, ale taky to může být jinak.
Osobně si myslím, že to je otázka výkladu, různá automatická řízení jsou definována i v obecných paragrafech FAI a podle mého názoru pod žádnou z těchto definic prosté vypnutí motoru nespadá a že by případný protest spíš byl zamítnut. Ale opakuji - počkal bych s tou diskusí, zatím je to poměrně bezpředmětné.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5946 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma FAI - F5J

Palo Lišhák napsal: Honzo, je to trochu inak... ;) Vypínacia výška sa nehodnotí, hodnotí sa FAI-altitude (alebo tiež Start Height) , teda maximálna výška modelu v čase medzi motor ON a motor OFF+10 s.
Okrem toho v najnovšom návrhu z prostredia FAI-WG sa píše nasledovné:
Start Height is defined as the recorded maximum difference in pressure altitude from initialization until 10 seconds after the motor is stopped manually by the competitor or automatically

Jasně Palo, chytej mě za slovíčka, to Ti jde ;)

Tak mě při sobotě napadá, co by z následujících bodů bylo ještě přijatelné:
- vypnutí motoru ve stanovené výšce
- vario, které při nalétnutí stoupáku uvede model do zatáčky (viz Thermal Scout - www.wingedshadow.com/thermalscout.html , tam by stačilo změnit program)
- autopilot, který model povede po vytýčené trati
- gyroskopy, které usnadní vedení modelu při přistání (kam spadají i různé ostatní kouzelné krabičky ( www.horejsi.cz/Pages/ListProdukt ... 170&fraze= )
- autopilot, který model dovede až na bod
- atd.

Elektronika je mnohem rychlejší než pilot, zvláště pokud musí zůstat na zemi, ale mně přijde podstatné právě to, že soutěžíme jako lidské bytosti. Už jsem to psal mockrát, podstatný je "duch" kategorie, proto si myslím, že jakýkoliv automatizovaný zásah do řízení je špatně. Bez ohledu na interpretace.

Ještě dvě poznámky - to, že v některých kategoriích je vyžadován automatický zásah do řízení (třeba vypnutí motoru podle výšky v FXJ nebo po 30 s chodu v F5J) je součást pravidel, nikoliv pomůcka pro usnadnění pilotáže.

Elektronika jde hrozně rychle dopředu a ani si moc nedovedu představit, jak by se její nasazení dalo kontrolovat. Je to ale obdobné přenosu dat z modelu k pilotovi (včetně obtíží s kontrolou), takže si myslím, že by postačilo do obecné části pravidel doplnit obecný zákaz řídicích zásahů jiných než z vysílače soutěžícího se seznamem povolených výjimek (což je třeba i zásah fail-safe). H.

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5947 napsal Tomas Hruby
Honzo, gyroskopy a další tebou zmíněné věci jsou ale zmíněny v obecných částech pravidel, pokud se někde "můžou", tak to právě musí být výslovně uvedeno. Příklad třeba makety F4C, tam teď nedávno gyra povolili a je to také v pravidlech.

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5948 napsal Palo Lišhák
Odpověď od Palo Lišhák na téma FAI - F5J
Honzo, máš pravdu v tom, že pri voľnejšej interpretácii pravidiel niečo možné je, pri striktnejšej to možné nebude... prípad od prípadu to zrejme bude nejaký čas riešiť dohoda pred súťažou alebo výklad v jej propozíciách. WG zatiaľ urobila hodne vecí "od stola". Nasledujúci rok sa veľa vecí vo vzduchu môže ukázať v jasnejšom svetle.
Zatiaľ mám z vývoja pravidiel celkom dobrý pocit. Aj keď si myslím, že MENEJ by bolo niekedy LEPŠIE ;)
Takže - keby sme mali nájsť vhodný český výraz - dalo by sa povedať: ONO SE TO NĚJAK VYSTŘÍBŘÍ ;)

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5951 napsal Tomas Hruby
Jinak poznámka z jiného soudku k F5J FAI. Opravdu to asi chce trochu víc propagace a vysvětlování. Já dneska poletoval na Písnici a ukazoval jsem v praxi výškoměry - dovolím si říct, že i někteří přítomní extra zkušení "RCEK matadoři" pochopili jak to funguje teprve po mé ukázce, kde jsem po letu ukazoval, jak to odblikává atd. Přitom se o tom na soutěžích letos mluvilo běžně, ale ukázka je názorností úplně jinde...

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5952 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma FAI - F5J
kluci jinak : chce nekdo objednat vyskomer ?

Vygenerováno za 0.259 sekund