Termická čidla

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5216 napsal Jan Kubica
V RC Revue je článek o mistrovství ČR v kategorii F3J. Píše se tam, že (volně cituji): "na rozdíl od zahraničí nikdo nepoužil termická čidla rozmístěná po okraji letiště, jejichž signály by se sbíhaly k manažerovi týmu, který by potom určoval, kam se má letět" - nepoužil prý proto, že pravděpodobnost úspěchu protestu by byla vysoká.

Docela by mě zajímalo, které pravidlo použití takových zařízení zakazuje. Pamatuji se, že jsem něco podobného kdysi vídal u volňásků, ale že by to bylo zakázané a dalo by se proti tomu protestovat, to jsem slyšel poprvé. A funguje to vůbec?

H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5218 napsal Jiří Veselovský
Odpověď od Jiří Veselovský na téma Termická čidla

Jan Kubica napsal: Pamatuji se, že jsem něco podobného kdysi vídal u volňásků, ale že by to bylo zakázané a dalo by se proti tomu protestovat, to jsem slyšel poprvé. A funguje to vůbec?

Odpovím ti jen na tohle.
Tato čidla jsme používali už v roce 1971 u A-dvojek. Na dlouhém stožárku (cca 2 metry) byl umístěn termistor, dole v krabičce jednoduchá elektronika s napájením a přecejchovaný jakýkoli měřák. "Určený" maník se s tímto výkřikem techniky odebral asi 100 a víc metrů proti větru, tam zalehnul a sledoval vývoj. Jakmile šla bublina, tak začal mávat a my jsme šli nahoru. Úspěšnost byla kupodivu docela vysoká když vezmu v úvahu, že se tenkrát ještě nekroužilo. Jiní kolegové měli zase na několikametrovém prutu tenký pásek mylaru (4 až 5 metrů) a ten když se ztopořil, tak to tam bylo taky. Nevýhodou pásku bylo, že většinou ho měli v depu.
Samozřejmě naprosto přesné info podá Ivan.

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5219 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Termická čidla
Ale jo, funguovalo to a dnes by to asi fungovalo ještě lépe, díky možnosti rozhodit čidla všude možně a spojit "do sítě" s nějakým počítačovým vyhodnocením.

Z hlediska pravidel jsem se o to nikdy nezajímal, ale minimálně je tu tenhle bod: "Jakékoliv použití telekomunikačních zařízení (včetně vysílaček a telefonů) na letišti soutěžícími, pomocníky nebo vedoucími družstva není dovoleno.". Tedy čihadlo v depu "na doslech" by bylo OK, proti pravidlům by ale byla ta "síť" někde daleko kolem letiště...

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5221 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Termická čidla

Tomas Hruby napsal: Ale jo, funguovalo to a dnes by to asi fungovalo ještě lépe, díky možnosti rozhodit čidla všude možně a spojit "do sítě" s nějakým počítačovým vyhodnocením.

Z hlediska pravidel jsem se o to nikdy nezajímal, ale minimálně je tu tenhle bod: "Jakékoliv použití telekomunikačních zařízení (včetně vysílaček a telefonů) na letišti soutěžícími, pomocníky nebo vedoucími družstva není dovoleno.". Tedy čihadlo v depu "na doslech" by bylo OK, proti pravidlům by ale byla ta "síť" někde daleko kolem letiště...

Tak bych tam dal "blikátka" :) , navíc telekomunikace je přenost informací na značné vzdálenosti v jakékoliv podobě (kouřové signály, tam-tamy apod.). A co vysílačky pro ovládání modelů?

Vážně, v tom článku se píše, že se všichni dívali na smartfony na počasí, což prý pravidla dovolují. Podle Tvé citace se ale ani to nesmí. A nepoužívají se vysílačky pro hledání volňásků? Docela by mě zajímalo, na co uvedené pravidlo o zákazu telekomunikačních zařízení cílí.

A dále je tu ta poznámka, že v zahraničí se to používá.

Podstatné to není, tedy asi do doby, než to někdo zkusí. H.

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5223 napsal Tomas Hruby
Honzo, ta citace je z pravidel F3J, takže vysílačky pro hledání volňásků do toho netahej. Vysílačka pro ovládání modelu je pak zmíněna v jiném paragrafu (včetně zákazu přenosu informací z modelu).

Na přesný výklad toho pravidla se zkus zeptat přímo lidí z F3J, třeba ve fóru LMK Česká Třebová se občas vyskytují i lidi z naší reprezentace, jistě ti řeknou více.
Já osobně to vidím tak, že je přece jen jistý rozdíl v přístupu na veřejný internet smartphonem a vybudováním sítě specializovaných čidel :D "Kouřové signály" či mávání jsou jistě fajn nápad, ale to už přeci jen trochu omezuje atraktivitu "čichací sítě", už třeba proto, že to mohou snadno odkoukat i soupeři, nehledě k potřeba spousty lidí.

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5224 napsal Tomas Hruby
Jinak zcela obecně k tomu "čichání termiky" - kdysi jsem to viděl na volných modelech v pokročilejší verzi se zápisem.
A v tom je asi ta hlavní finta, když máš jen termistor a měřák, jak popisoval Jirka V., tak je to fajn, ale ještě nic moc. Jenže když k tomu přidáš grafické zpracování (tehdy to byl pás navíjejícího se papíru a na něj zápis), a vidíš to tedy tak nějak "celkově", tak to najednou začne vypadat daleko názorněji.
A teď si představ, o kolik se to zjednoduší a zdokonalí, když těch čidel vezmeš třeba 10 a zapojíš k vyhodnocení ještě počítač, který to graficky vizualizuje do mapky - to prostě musí fungovat ;) Na druhé straně je to nemalá suma a práce, tak se asi nelze divit, že jsou tu snahy to omezovat...

Vygenerováno za 0.192 sekund