Výkonnostní stupně

Více
14 roky 5 měsíce nazpět #6317 napsal Jiří Veselovský
Tak ještě jednou já s malým dovysvětlením a pokud by to nějak zasíralo tento web, tak to Aleši smázni.

Chtěl bych trochu objasnit, jak to kdysi chodilo a potažmo na co teda byly ty výkonnostní stupně, mj. Běžná praxe byla, že každý klub měl x členů a z toho bylo cca 1/3 až 1/2 (to v lepším případě) soutěžáků. Čili lidí, kteří objížděli soutěže a nějak se umisťovali. Ostatní byli tzv. "papíroví" členové, ale i ti se počítali, protože hlavní byla členská základna klubu. Pokud ti "papíroví" byli aspoň trochu při smyslech, tak pomáhali s výstavami, zajištěním soutěží a pod.
No a za výsledky na soutěžích dostával klub body, které se potom na konci sledovaného období "přeměnily" v materiál, elektroniku a další požitky, které rozděloval Svazarm "podle bodových zásluh". V praxi to samozřejmě takhle doslova nefungovalo, protože velmi záleželo na známostech a pokud možno co nejvejš.Systém rozdělování byl poměrně košatý, protože byl ÚV (ústřední výbor) Svazarmu, KV (kraj) Svazarmu, OV (okres) Svazarmu a tam už jsme si chodili my, z jednotlivých klubů. I přes tu dlouhou cestu "dolů" se i k nám dostalo materiálu habaděj, takže i "papíroví" členové klubu, aspoň ti, kteří občas něco postavili, mohli na příděl dosáhnout. Největší pozor jsme si ale dávali na kolegy, kteří sice něco postavili, ale nikdy s tím neletěli a hned to na inzerát prodali. Docela krátká cesta k penězům. :lol:
Proč jsem psal o známostech. Ty pomohly "přeskočit" některé úseky a pokud šlo o rozdělování (i zapůjčování) třeba R/C souprav, motorů, serv,..., tak to bylo sakra výhodné. Byl i systém protislužeb.
Vzhledem k tomu, že jsem vedl přes 15 let kroužky tak vím, že to byla také jedna z možností jak se dostat ke slušné kupě materiálu. Já jsem měl kliku, že při mém působení v Kadani jsem patřil pod MěDPM a ti měli peněz dost, což v praxi znamenalo, že jsem si v Žatci (tam byla nejbližší model. prodejna) nakoupil materiálu kolik jsem potřeboval. Zároveň měl náš klub LMK Kadaň další plusové body za práci s mládeží.
Předchozí psaní není oslava bývalého systému :( , ale jen konstatace jak to chodilo. Je klidně možné, že někdo bude mít jiné zážitky a může mě doplnit.
A teď ještě k těm výkonnostním stupňům. Dneska jsou kritéria také vypsaná, ale jak do toho vidím já, tak je to spíš pro vlastní uspokojení, popř. na "soutěžení" v klubu mezi svými, což samozřejmě je prima. Ale po pravdě, dohrabat se k bodům v řádu tisíců, to už chce opravdu velkou obětavost a zapálení pro věc. Takového člověka znám jen jednoho v mém okolí (zahradník) a i když je starší, tak mu závidím jeho elán.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 5 měsíce nazpět #6318 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Výkonnostní stupně
no dobre a v dnesni dobe jsou body k ... ?

Více
14 roky 5 měsíce nazpět #6319 napsal Jiří Veselovský

Aleš Krátký napsal: no dobre a v dnesni dobe jsou body k ... ?

Aleši, trošku jsem to nastínil v posledním odstavci mého druhého příspěvku. Možná, že mi ještě něco uniká, ale o jiné motivaci nevím. Zase na druhou stranu vím, že jednotlivci v několika klubech na to jedou.
Myslím si, že jsme to už probrali a raději se budeme věnovat třeba výškoměrům. Dneska jsem objednal 3 ks.

Více
14 roky 5 měsíce nazpět #6320 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Výkonnostní stupně
ok. tim padem to ukladam samolibe do supliku "k nicemu" :-D

Více
14 roky 3 měsíce nazpět #6510 napsal Petr Lokvenc
Odpověď od Petr Lokvenc na téma Výkonnostní stupně

Aleš Krátký napsal: tim padem to ukladam samolibe do supliku "k nicemu"

Inu - je to věc názoru. Stejně by se dalo říct, že je "k ničemu" diplom ze soutěže :) . Ale vyjadřuje - stejně jako ten dosažený výkonnostní stupeň - fakt, že modelář něco dokázal, něco na co může být hrdý a co ho tedy může hřát na duši. Systémy výkonnostních stupňů v různých podobách přece existují ve většině sportů ...

Více
14 roky 3 měsíce nazpět #6511 napsal Radek Novotny
Odpověď od Radek Novotny na téma Výkonnostní stupně
Polechtává mne jiná myšlenka... Co třeba vyhlásit "RCEK interní" klubovou soutěž RCEK, pro nejlépe umístěnou dvojici nebo trojici z jednoho klubu (součet žebříčkových bodů na konci sezóny 2012... např., nebo něco jiného...) Znám firmu, co zasponzoruje hezký skleněný pohár... ;)

Vygenerováno za 0.214 sekund