Brzdění klapkami o zem

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #641 napsal Jan Kubica
Na mnoha soutěžních modelech lze vidět, že vztlakové klapky po vyklopení do brzdicí polohy daleko přesahují obrys trupu. Jinak řečeno, po dosednutí model "courá" klapky po zemi a jimi brzdí. Podle mě je to jasný rozpor se zněním pravidel, například:

RCEK: Na modelu nesmí být jakékoli zařízení, které slouží ke zpomalení a zastavení pohybu modelu po zemi při přistávání.

Obdobné formulace jsou snad ve všech pravidlech elektrovětroňů. Co s tím, vadí to nebo ne? Jak se k tomu postavit?
H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #642 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Brzdění klapkami o zem
Jednak bych trochu polemizoval s tím "na mnoha modelech" - v praxi sice na lecčem vypadají klapky "masivně", ale opravdu jasný přesah až na zem zas tak extra častý není. V praxi se navíc klapky vesměs instinktivně před "dopadem" zavírají jednak kvůli ochraně serv, ale tak trochu i kvůli přistání - zabržděný model při rychlém zavření obvykle ztratí vztlak a krásně "žuchne".

Obecně ale k otázce - neviděl jsem , že by to někdo řešil a pokud se nenajde nějaký chytrák, který udělá provokativně zubatou odtokovku řešenou jako jasná brzda, tak to asi takto i zůstane. Vím, že nějaké náznaky podobného záměrného brždění klapkou měli Kukačkové, ale i u nich se zrovna toto moc neřešilo, vetší debaty byly kolem jejich pojetí trupu...

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #643 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Brzdění klapkami o zem
a pokud by byl nekdo extra stouravy :
RCEK: Na modelu nesmí být jakékoli zařízení, které slouží ke zpomalení a zastavení pohybu modelu po zemi při přistávání.
jen to,ze to neni zarizeni ktere slouzi ke zpomaleni na zemi,ale ke zpomaleni ve vzduchu.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #644 napsal Fanda Kašpárek
Tohle bych asi moc neřešil,protože je to o kvalite serv a vhodného pomeru pák.Většinou to neustojí bud servo
nebo uložení táhka v klapce.Dokázal jsem takhle odrovnat i převody na HS 56 :cry:

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #646 napsal Zbyněk Smola
Odpověď od Zbyněk Smola na téma Brzdění klapkami o zem
No to jsou věci, a že jsou soutěže kde je tráva po kolena to nikdo neřeší. Naopak jsem zažil mokrý a hladce vysekaný trávník kde to jelo jak po másle. Každá soutěž je jiná a nejlépe to umějí ve Vsetíně, tam pracují i s termikou.ZS

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #647 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Brzdění klapkami o zem
Kluci, já to brzdění klapkami už viděl mockrát, takže si nemyslím, že by se to nedalo použít. A jako další námět viz www.rcgroups.com/forums/attachme ... 1245099121 a www.rcgroups.com/forums/attachme ... 1245099121 . Na těch fotkách to vypadá na "nehodu", ale konstrukčně by to těžké nebylo. A tedy - bylo by to proti pravidlům (evidentně je to brzda aerodynamická :) ) nebo ne? H.

Vygenerováno za 0.325 sekund