Limitery v "F5J"

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #694 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Limitery v "F5J"
Tomáši, tady to je www.rcgroups.com/forums/showpost ... tcount=184 , dole poslední věta. Já nevím, podle mě (i většiny diskutujících) to bez omezení hmotnosti ztrácí půvab. A taky jsem psal, že se mi to tak zdá, ne že to tak je (= zadní vrátka).

Jinak ani já bych to nenazýval hloupostí, jen si myslím, že to jde (šlo) udělat lépe. V podstatě to bude úloha termika F5B, asi to ani jinak být nemůže, když si to pečou "velcí a rychlí hoši".

1. Když udělám ten předpoklad, že bude limit na model bez baterky 1 kg, tak mohou všichni začít od nuly.
2. Při těch sekundových motorech budou muset být "gas boxy" - zařízení, co měří přes přijímač dobu chodu motoru.
3. Co budou dělat lidi po světě, kterým se teď "sebere" označení F5J :)

Jinak s tím "nebodováním" přistání souhlasím, alespoň to bude opravdu více o termice. Mně přijde nefér, když při tomto způsobu ušetříš 3 vteřiny motoru a se zpocenými zády přistaneš o 20 cm dál než jiný, který stoupal o těch 150 m výše. I když tím ještě vynikne časová přesnost rozpočtu na přistání, protože ty 1-2-3 sekundy jsou řádově srovnatelné s dobou chodu motoru. Zase nevím, podle mě je pro hodnocení soutěže s MMR ideální doba chodu motoru alespoň 30 s, jinak je to opravdu loterie. Když se vykašlu na těch 600, které při MMR nalétá každý, tak je skóre: minus motor, minus odchylka času přistání od maxima, plus body za přesnost přistání. Takže pokud se chce klást důraz na termiku, nemělo by přistání hrát takovou roli. Tedy, kdyby bylo po mém, tak bych přistání dal tak váhu tak max 30%, jak už také v té diskusi zaznělo, lze počítat každou vteřinu motoru třeba 10x. Jo, jsou (budou?) to pravidla, bude se v tom soutěžit, možná se to chytne, možná ne, počkáme, co se tam, pokud vůbec, objeví.
H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #695 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Limitery v "F5J"

Jan Kubica napsal: Tomáši, tady to je www.rcgroups.com/forums/showpost ... tcount=184 , dole poslední věta.

To je ale přesně to co píšu - je to jediný příspěvek, kde to jen jako "poznámka na okraj", ve stylu, že v F5B je nějaké pravidlo, nikde tam nevidím jednoznačné spojení, že by to mělo být i v tom návrhu, který Steve pravděpodobně podá na AMA a možná pak i na FAI.

Jinak obecně tvůj příspěvek celkem beru (i když asi chápeš, že na některé věci mám trochu jiný úhel pohledu), snad bych jen nedramatizoval ten bod, že při "1kg všichni začnou od nuly" - F5F speciály to celkem splňují (S15, Backfire), lehké elektro F3J taky bez baterky nebudou nějak dramaticky těžší, ostatně i ten tvůj Castor by na to s vhodným pohonem celkem mohl vyjít. Z reálně existujících letadel odpadne asi jen možnost snadné úpravy modelů pro RCEK/F5Joutrunner, zbyde toho ale pořád docela dost...

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #696 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Limitery v "F5J"
Včera jsem na ten návrh koukal ovlivněn tím, jak se chápe "F5J" u nás (a nejenom u nás, ale hlavně na Slovensku i jinde), tj. jako velké VMR větroně. Ovšem pokud se na to podívám z pohledu MMR, tak už to tak nesmyslně nevypadá. Určitě bych na to nebral velký F3J model ale nějaká lehčí verze F5F (třeba Backfire) s pohonem 500-750W by byla ideální. Přesto se mi ten limit 200Wmin jeví jako nadsazený, snad leda že by se kombinoval s vhodně zvolenou minimální hmotností, to by mohla být cesta.
Předkladatelům návrhu by ale někdo měl důrazně naznačit, že F5J už celý svět chápe trochu jinak, ať si pro tenhle svůj počin zvolí jiné písmenko...

Ještě pro Honzu trochu OT

Jan Kubica napsal: Neměl by na tom grafu být spíše kulatý "kopeček"? Špička je spíš souvrat ne? :lol: H.

Jasně že je tam kopeček, ale zkus si rýmovat smyčku a kopeček... ;)

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #697 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Limitery v "F5J"

Petr Dušek napsal: Včera jsem na ten návrh koukal ovlivněn tím, jak se chápe "F5J" u nás (a nejenom u nás, ale hlavně na Slovensku i jinde), tj. jako velké VMR větroně. Ovšem pokud se na to podívám z pohledu MMR, tak už to tak nesmyslně nevypadá.

Já to říkám furt, že na MMR je třeba si zvyknout. Ono je to totiž v dějinách modelařiny poprvé, co to jde. S tím ale souvisí taky to, že už se nesoutěží o to, kdo nalétá maximum, ale kdo na nalétání (už ne) maxima spotřebuje nejméně energie. No a s tím potom souvisí i další věci, jako je hodnocení přistání. Holt, chce to čas. Opět zdůrazňuji, že není MMR lepší než LMR, je jen jiné.

Petr Dušek napsal: Předkladatelům návrhu by ale někdo měl důrazně naznačit, že F5J už celý svět chápe trochu jinak, ať si pro tenhle svůj počin zvolí jiné písmenko...

No, bohužel je smutná pravda, že se příznivci termických elektroletů domluvit nedokázali, takže pravděpodobně o "písmenko" přijdou. A asi nejen o písmenko, ale i o iluze (viz první odstavec).

Dále prosím o "pomoc". Mému laickému rozumu se zdá, že se tato nová F5J bude létat s F5F modely (a pohony?). Takže namísto F5F se bude létat jen úloha termika a přejmenuje se to na F5J. Ano nebo ne? Bez ironie, já to opravdu nechápu. Dík.

OT - Petře, založ vlákno o HL - ceny, specifikace, zkušenosti...

H.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #698 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Limitery v "F5J"

Jan Kubica napsal: Dále prosím o "pomoc". Mému laickému rozumu se zdá, že se tato nová F5J bude létat s F5F modely (a pohony?). Takže namísto F5F se bude létat jen úloha termika a přejmenuje se to na F5J. Ano nebo ne? Bez ironie, já to opravdu nechápu. Dík.

No a proč ne? Mě mimochodem zrovna tohle přijde jako dost zajímavé, ono je těch různých Surprise, RW, BF či starších Ariane i tady v ČR mezi lidmi opravdu hodně. A k tomu ještě připočti různé "vytuněné" IONy či Optimy - tuším že ti jeden létá v RCEX :D
Jen málokdo ale byl ochoten létat ostré F5F/B a tak se s tím spíš jen tak různě blblo, tu a tam to někdo proletěl v RCEN, ale to je vše. Kategorie cílená na podobné modely by mohla oslovit poměrně hodně lidí...

Jinak ale opakuji, že si nemyslím, že to s prosazením do FAI bude až tak horké a už vůbec mi přijde zavádějící představa, že by se automaticky rušila F5F, neber zas tak vážně všechno, co někdo napíše na RCG. Držel bych se jen toho, že asi hoši podají návrh do AMA, možná i do FAI a pak se uvidí - i kdyby měli superlobbing, tak nemohou získat víc než status předběžných pravidel, nenech se ovlivnit některými příliš nadšenými komentáři.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #699 napsal Palo Lišhák
Odpověď od Palo Lišhák na téma Limitery v "F5J"

Petr Dušek napsal: Předkladatelům návrhu by ale někdo měl důrazně naznačit, že F5J už celý svět chápe trochu jinak, ať si pro tenhle svůj počin zvolí jiné písmenko...

Iróniou je, že pomenovanie "F5J" po prvý raz "zneužili" práve Američania. Bolo to koncom roka 2000, keď Dave Wenzlick pozval na "Prvé majstrovstvá sveta F5J" účastníkov sprievodných F5 súťaží z MS F5B/F5D v San Diegu.
Súťaž sa mala konať v Arizone v polovici septembra 2001 pod názvom First F5J World Championships. Vtedy sa z FAI -prvý a posledný raz - ozvali s náznakom nevôle... Ale Dave už mal pripravenú hromadu vecí s logom 1-st F5J WCH, tak už nemohol alebo nechcel ustúpiť. Nakoniec však súťaž predsa premenoval. Logo zostalo, len dostalo vtipne modifikovaný obsah - keď sa z World Championships stal First F5J World Challenge...
Súťaž sa v septembri uskutočnila a mala nielen v Amerike pomerne slušný ohlas. My sme na Slovensku s Daveovým súhlasom vyskúšali F5J pravidlá približne o mesiac skôr po súťaži "Formule TA3" vo Zvolene. A ten názov odvtedy pretrváva, ba dokonca sa rozšíril aj na rad ďalších krajín. Hoci všetci tušia, že to nebola úplne "čistá práca". ;)

Vygenerováno za 0.211 sekund