- Obdržená poděkování: 0
Evoluční vývoj v telemetrii pro F5J
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
13 roky 3 měsíce nazpět #9107
napsal Tomas Hruby
Tak přesně toto jsem zkoušel a podle mě je to velmi problematický nápad. Velmi rychle (tak za 10 minut) jsem si totiž na vario zvykl a začal létat vyloženě sluchem, po chvíli mi došlo, že letím úplně jinak než bez něj. V podstatě přestaneš do značné míry sledovat právě reakci na termiku a obecně její hledání, to ti odříká vario a ty se víc soustředíš na let, což nemusí být zas takovým přínosem. Můj pocit byl, že to návyky pro soutěže spíše kazí. Každopádně ale bylo evidentní, že by se taktika letu při povolení varia hodně změnila...
Odpověď od Tomas Hruby na téma Re: Evoluční vývoj v telemetrii pro F5J
Petr Kurjan napsal: Vario ale může být dobré pro tréning, při kterém se právě takové umění piluje k dokonalosti.
Tak přesně toto jsem zkoušel a podle mě je to velmi problematický nápad. Velmi rychle (tak za 10 minut) jsem si totiž na vario zvykl a začal létat vyloženě sluchem, po chvíli mi došlo, že letím úplně jinak než bez něj. V podstatě přestaneš do značné míry sledovat právě reakci na termiku a obecně její hledání, to ti odříká vario a ty se víc soustředíš na let, což nemusí být zas takovým přínosem. Můj pocit byl, že to návyky pro soutěže spíše kazí. Každopádně ale bylo evidentní, že by se taktika letu při povolení varia hodně změnila...
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
13 roky 3 měsíce nazpět - 13 roky 3 měsíce nazpět #9108
napsal kope
Odpověď od kope na téma Re: Evoluční vývoj v telemetrii pro F5J
No já jako nezkušený nováček plánuju vario právě pro tréning využívat. Snažím se naučit "číst" model a jeho chování v případě nalétnutí do termiky (popř. vypadnutí z ní) a musím přiznat, že různé vyčtené rady typu "když se model zhoupne/nakloní tak..." mi v tom moc nepomáhají. Tak bych rád s pomocí varia tehle problém konečně rozlousknul a posunul se dál. Moje idea je lítat s variem, poslouchat jeho hlášení, ale současně s tím sledovat pečlivě chování modelu a učit se tak, co model "provede", když vario začne hlásit stoupání a pod. Možná se ta moje představa ukáže jako neschůdná, ale to nezjistím, dokud to nezkusím.Tomas Hruby napsal:
Petr Kurjan napsal: Vario ale může být dobré pro tréning, při kterém se právě takové umění piluje k dokonalosti.
Poslední úprava: 13 roky 3 měsíce nazpět
- Petr Kurjan
- Expert
-
Méně
Více
13 roky 3 měsíce nazpět #9109
napsal Petr Kurjan
Odpověď od Petr Kurjan na téma Re: Evoluční vývoj v telemetrii pro F5J
Přesně tak jsem to myslel i já. Vario by mohlo méně zkušeným pomoci rozeznat chování modelu v termice. Po získání zkušeností už ale může být ke škodě, protože řízení příliš zjednoduší - jak ostatně potvrdil i Tomáš...
- Jaroslav Nezhyba
- Autor
- Expert
-
Méně
Více
13 roky 3 měsíce nazpět #9110
napsal Jaroslav Nezhyba
Odpověď od Jaroslav Nezhyba na téma Re: Evoluční vývoj v telemetrii pro F5J
Otázka se týká varia a výšky vypnutí v F5J-T.Většina zatímních příspěvků zatím řeší techniku pilotáže a zapomíná na taktiku letu.Zda by bylo vario přínosem tvrdím,že ano-zvláště v malých výškách,případně ve slabých termických podmínkách.Výška vypnutí je pro soutěžního pilota rozhodující,zda bude mezi nejlepšími,či ne.Existuje řada názorů a teorií,kde a jak hledat termiku,jak reaguje model při vlétnutí do zvedu a co má dělat pilot v této situaci.Bohužel teorie a praxe se vždy od sebe liší-sám to mohu potvrdit jako plachtař s 30 letou praxí a nalétanými přelety.Pro plachtaře je nejlepším variem zadek a potom dvě varia ve větroni -jemné a hrubé.Přesto ani tato vyspělá technika mnohdy nezabrání,že občas musíte sedat do pole.Tím chci říci,že když se začátečník pilot učí létat v termice,musí mít něco,co mu bude radit,u plachtařiny je to instruktor, u modelařiny to může být právě to vario.Proto bych neodsuzoval použití varia ,zatím ještě v treninkovém létání-naopak,ti zkušenější si mohou vylepšit techniku pilotáže v zatáčkách,a začátečníkům může vario pomoci najít stoupák a pak se věnovat ustřeďování.V praxi zatím,žádná porovnávací soutěž neproběhla,ale stálo by za pokus něco podobného vyzkoušet.Škoda,že se do diskuze nepřipojilo více lidí,zatím jsou to stále ti stejní,až na malé vyjímky.
- Bohumil Janák
- Expert
-
Méně
Více
13 roky 3 měsíce nazpět #9111
napsal Bohumil Janák
Odpověď od Bohumil Janák na téma Re: Evoluční vývoj v telemetrii pro F5J
Kategorie F5J-T by byla pouze pro ty co,mají telemetrii.Né všechny RC soupravy to umí.Přídavné telemetrické prostředky nejsou zrovna nejlevnější.
Ale jinak,byla by to zajímavá soutěž.
Boban
Ale jinak,byla by to zajímavá soutěž.
Boban
13 roky 3 měsíce nazpět #9112
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Re: Evoluční vývoj v telemetrii pro F5J
Jaroslave problem je v tom, že tady to 195 lidí čte,ale jen 5 píše ![:) :)]()
neptej se mne proč
neptej se mne proč
Vygenerováno za 0.191 sekund