Turbulátory

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23599 napsal Clouseau
Turbulátory vytvořeno Clouseau

Jan Kubica napsal: Paráda, Vláďo. Ten nový motor je brutální, skoro až moc na E-RES :-)

Prosím, létal jsi na 6:30 od startu? V pravidlech (2020) je pořád napsáno, že se větroně měří od vypnutí a elektry od vypuštění z ruky, což je trochu diskrepance. Měly by se tedy elektry létat na 6:30 od vypuštění z ruky? Mně to smysl dává.

Ten pásek na křídle je turbulátor? Já ho dneska dal na Slite taky :-)

Dík, H.

jj pásek je turbulátor a "osvědčil se - neboli mu věřím :) " :) :) :)

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23601 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Turbulátory
Děkuji.

K času - naprostý souhlas: E-RES 6:30 a měření od vypuštění z ruky, větroně 6:00 a měření od odpoutání ze šňůry, alespoň pro tuto korespondenční "soutěž"

K turbulátoru - jo jo, víra hory přenáší :-) . Já ho měl včera nalepený jen na jednom uchu a v místě nosníku, musel jsem trimovat proti němu, takže strana s turbulátorem měla větší vztlak, ale jen o malinko. Takže jsem ho posunul trošku dopředu a až se udělá "testovací počasí" budu zkoušet dál.

H.

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23605 napsal Clouseau
Odpověď od Clouseau na téma Turbulátory

Jan Kubica napsal: Děkuji.

K času - naprostý souhlas: E-RES 6:30 a měření od vypuštění z ruky, větroně 6:00 a měření od odpoutání ze šňůry, alespoň pro tuto korespondenční "soutěž"

K turbulátoru - jo jo, víra hory přenáší :-) . Já ho měl včera nalepený jen na jednom uchu a v místě nosníku, musel jsem trimovat proti němu, takže strana s turbulátorem měla větší vztlak, ale jen o malinko. Takže jsem ho posunul trošku dopředu a až se udělá "testovací počasí" budu zkoušet dál.

H.

tak to je zajímavý, já když nalepil turbulátor po celém křídle, tak se trochu zpomalil let, ovladatelnost zůstala, a když to přeženeš s pomalostí tak mám dojem že jasněji varuje a nikam nepadá jen se lehce zhoupne. Ale třeba je to jen víra :).

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23606 napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Turbulátory
Nemusi to byt vira. Napred jsem eroplan zkousel napred bez turbulatoru a pak ho pridal, Ma to smysl. Stejny, jak pise.Vlada.
Pridat turbulator na jedno kridlo nema vyznam.
Pokud totiz funguje, pak se zmeni rozlozeni vztlaku a vysledny vektor se nekam posune. Tim muze dojit k tendenci "zataceni na jednu stranu".
Kdyz, tak na cele kridlo.
Turbulator mi vzdycky eroplan zpomalil, a to je dost zasadni nevyhoda.

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23607 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Turbulátory
Ivane, máš pravdu a nemáš :-). Já zatím zkoušel jen vliv turbulátoru a dát ho jen na jedno křídlo je, domnívám se, nejspolehlivější metoda. Zpomalení, rychlost letu, opadání se dost těžko odhaduje, zatáčení poznáš snadno a rychle. On by turbulátor měl odstranit nebo zmenšit separační bublinu, takže lze očekávat větší vztlak a menší odpor, kteréžto vlivy se sčítají a model by měl zatáčet na stranu bez turbulátoru. Až (nebo když) zjistím, že to funguje (jaký turbulátor, v jakém místě), nalepím ho po celém rozpětí.

Trocha teorie je v přiložené zprávě o měření profilů na RES (anglický překlad německého originálu).

V souvislosti s tím mě ještě napadá, protože "způsob startu určuje, jak bude vypadat model", že E-RES bude pravděpodobně za rok za dva, pokud se ujme, vypadat úplně jinak než RES. Ne jen z hlediska dimenzování, ale i aerodynamiky, odpadne totiž profil určující fáze vzletu na šňůře. Ale to bude asi na samostatný článek.

Vláďo, prosím, bude se v příštím roce E-RES létat samostatně nebo společně s RES? Moc rád bych měl srovnání :-).

Dík, H.

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23608 napsal Clouseau
Odpověď od Clouseau na téma Turbulátory
Kontroloval jsem to asi před týdnem a zatím je tam 5 ERES soutěži a z toho 2 pořádám já a se mnou kluci z Neratovic. První bude na Všeni 20.3.2021 a soutěže RES a ERES jsou všude oddělené

Vygenerováno za 0.257 sekund