Turbulátory

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23671 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Turbulátory
Ahoj všem,

Dneska podle správných pravidel, na 6:30 od vypuštění z ruky. Počasí: vítr slaboučký, mlha a mírné mžení.

Letové časy: 6:29, 6:29, 4:01, 3:20, 6:28, 3:12 a 6:13, přistání všechna "k noze", takže si počítám první 3 lety, celkem 16:59 sekund = 1019, plus 30 za přistání = 1049.
H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23672 napsal Clouseau
Odpověď od Clouseau na téma Turbulátory
No Honzo, tak to je paráda :)

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23673 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Turbulátory

Jan Kubica napsal: Ivane, máš pravdu a nemáš :-). Já zatím zkoušel jen vliv turbulátoru a dát ho jen na jedno křídlo je, domnívám se, nejspolehlivější metoda. Zpomalení, rychlost letu, opadání se dost těžko odhaduje, zatáčení poznáš snadno a rychle. On by turbulátor měl odstranit nebo zmenšit separační bublinu, takže lze očekávat větší vztlak a menší odpor, kteréžto vlivy se sčítají a model by měl zatáčet na stranu bez turbulátoru. Až (nebo když) zjistím, že to funguje (jaký turbulátor, v jakém místě), nalepím ho po celém rozpětí.

No nevím Honzo, tohle například kdysi popisoval v Modeláři J. Lněnička, jenže tam šlo o ověření situace, kdy se po přidání turbulátoru vztlak fakt změnil zásadně ve smyslu zlepšení. Pokud ale křídlo funguje i bez turbulátoru řekněme normálně, tak toho moc nepoznáš - ta půlka křídla s turbulátorem bude lépe fungovat při jiném (vesměs větším) úhlu náběhu než druhá, takže sice poznáš, že to "něco dělá", ale jestli to je k lepšímu či horšímu spíš ne. Mimochodem to úplně klidně může začít zatáčet na stranu s turbulátorem kvůli většímu odporu, ale po posunu těžiště a přetrimování se to otočí...
Podle mne je jediná cesta to dát na obě půlky křídla a pěkně ráno v nulové termice vytrimovat a měřit výškoměrem skutečné opadání a porovnat výsledek.

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23674 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Turbulátory
Ahoj Tomáši,

nevím, jen zkouším. Zatím mám turbulátor nalepený na levém uchu, musel jsem dost trimovat doleva. Rovněž se mi zdá, že model létá levé zatáčky mnohem klidněji než pravé.

K nějaké velké změně vztlaku není důvod, turbulátor jen vykryje "díru" v poláře, viz obrázek.

Zkusím pásku ještě přehodit na pravé křídlo a uvidím. Experimentuji, to mě baví :-)

H.

Příloha nebyla nalezena.

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23675 napsal Bayer
Odpověď od Bayer na téma Turbulátory
Turbulátor - zařízení na rozrušení laminární nebo turbulentní boule na křídle.
Tloušťka podle hloubky profilu a já dělám 3-4 tapety na sebe. Střihám zubatými nůžkami (má maminka).
Vzdálenost od náběžky - problém, lze zjistit místo odtržení a před to turbulátor dát. Druhá možnost je začít zkoušet kolem 20% od náběžky a vzdálenost měnit.
Zalétat model (i volňáska) rovně. nalepit na ucho v délce 25 cm. Znovu hodit nebo na gumě. Když model zahýbá na stranu nalepení, je to špatné a musí se umístění změnit. Odpor uchy se zvýšil. A zkoušet dál, dokud turbulátor nepomůže. A nebo profil turbulátor nepotřebuje.
Stává se, že model padá při přetažení na ucho. Stačí tam turbulátor dát a už tolik nepadá. VŠE JE O KOMPROMISU. Béčkaři lepili turbulátor na konce křídel na termiku. Na přelety a rychlost to sundávali. Ale už je to zakázáno. Na Reskách je mám na uších. Lépe i krouží.

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23676 napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Turbulátory
Tak více.
Testoval jsem turbulátory samozřejmě na volných F1A. Dodatečně se ukázalo, že to má řadu výhod. Zejména:

- Nastavení kormidel je celý let naprosto beze změny, Neexistují vůle v řízení, zásahy do kormidel
- Velká zásoba stability ve všech osách má za následek stejné chování během celého letu. Neexistuje víceméně náhodné zatáčení.
- Na pozorování modelu je dost času.

Použil jsem profil B6356b, který patřil k nejoblíbenějším.

Nejprve jsem zkoušel bez turbulátoru. Let musel být poměrně rychlý, jinak model houpal. Při zrychlení ve výstřelu model houkal. Zjevně následek odtržení.
Pak jsem přilepil turbulátor na celé křídlo. Po natažení výškovky se let zpomalil, klesání zmenšilo a model se choval "kulturne". Houkání zmizelo.

O lepení na část křídla jsem samozřejmě věděl, ale nikdy se mi při testech neprokázalo.
Nemyslím si, že je to tak jednoduché a neodvažuji se tvrdit, že zatáčení funguje obecně.
Záleží na mnoha parametrech, počínaje profilem.

Další budou výpočty.

Vygenerováno za 0.322 sekund