- Obdržená poděkování: 0
Otázky ohledně F5J stroje a jeho výbavy
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
13 roky 7 měsíce nazpět #8489
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Otázky ohledně F5J stroje a jeho výbavy
S "malými F5J" zkušenost nemám. Cirruse v pohodě tahá tato oběžka -
hyperion-eu.com/products/product/HP-GS3014-16
, parametry jsou v tady
media.hyperion.hk/dn/gs/
.
Slováci běžně létají 360cm Storky s POWER HD 3536 – 06 - 110g motor, pro tebe by tedy tento motor určitě stačil s nemalou rezervou...
Sám ale mám kromě Cirrusu všude převodovky, takže víc postřehů nemám.
Slováci běžně létají 360cm Storky s POWER HD 3536 – 06 - 110g motor, pro tebe by tedy tento motor určitě stačil s nemalou rezervou...
Sám ale mám kromě Cirrusu všude převodovky, takže víc postřehů nemám.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
13 roky 7 měsíce nazpět #8490
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Otázky ohledně F5J stroje a jeho výbavy
Petře,
v "kilových" modelech jsem vyzkoušel následující pohony:
1) MVVS 3.5/960, 12x6, 3S1600, asi 280 W
2) Phasor 15-4, 10x6, 2S2200, asi 220 W
3) Axi 2814/10, 9.5x5, 2S1800, asi 230 W
4) Mega Ac1615/5 + 3.1:1, 14x10, 3S1500, asi 200 W
5) Mega RC400/7, 11x8, 3S1500, asi 180 W
Největší účinnost měla jednoznačně zpřevodovaná Mega, jinak však platí to samé, co u aut - objem ničím nenahradíš. Větší motor mi přijde takový příjemnější, netrápí se, nehřeje se, i když objektivní měření příkonu moc velké rozdíly neukáže, ve výkonu a účinnosti asi budou.
Nicméně Ti předložím ještě následující (možná kontroverzní) úvahy.
1) Jak jsem už psal, pro F5J mi více vyhovuje rychlejší pohon, přitom však menší stoupavost. To vede spíše na menší vrtuli a větší otáčky. Menší vrtule by měla i méně brzdit v kluzu (teoreticky
), určitě je však odolnější proti zlomení při přistávání.
2) Podle mě nemá cenu se honit za minimální hmotností, plus minus kilo bude na 100" optimální. Jak Tě znám, nebudeš mít při domácí vlastní stavbě problém s ani hodně těžkým motorem
. Při stejné hmotnosti modelu je potom výhodnější mít krátký čumák s těžším motorem než dlouhý s lehkým, protože model má menší momenty setrvačnosti a chová se lépe.
Tedy, kdybych byl na Tvém místě (a neměl plný šuplík motorů), díval bych se po motoru 2814 (3536), který by s vrtulí 10x6 nebo 10x7 dával okolo 200-230 W.
H.
v "kilových" modelech jsem vyzkoušel následující pohony:
1) MVVS 3.5/960, 12x6, 3S1600, asi 280 W
2) Phasor 15-4, 10x6, 2S2200, asi 220 W
3) Axi 2814/10, 9.5x5, 2S1800, asi 230 W
4) Mega Ac1615/5 + 3.1:1, 14x10, 3S1500, asi 200 W
5) Mega RC400/7, 11x8, 3S1500, asi 180 W
Největší účinnost měla jednoznačně zpřevodovaná Mega, jinak však platí to samé, co u aut - objem ničím nenahradíš. Větší motor mi přijde takový příjemnější, netrápí se, nehřeje se, i když objektivní měření příkonu moc velké rozdíly neukáže, ve výkonu a účinnosti asi budou.
Nicméně Ti předložím ještě následující (možná kontroverzní) úvahy.
1) Jak jsem už psal, pro F5J mi více vyhovuje rychlejší pohon, přitom však menší stoupavost. To vede spíše na menší vrtuli a větší otáčky. Menší vrtule by měla i méně brzdit v kluzu (teoreticky
2) Podle mě nemá cenu se honit za minimální hmotností, plus minus kilo bude na 100" optimální. Jak Tě znám, nebudeš mít při domácí vlastní stavbě problém s ani hodně těžkým motorem
Tedy, kdybych byl na Tvém místě (a neměl plný šuplík motorů), díval bych se po motoru 2814 (3536), který by s vrtulí 10x6 nebo 10x7 dával okolo 200-230 W.
H.
- Petr Jeremiáš
- Odborník
-
Méně
Více
13 roky 7 měsíce nazpět #8491
napsal Petr Jeremiáš
Odpověď od Petr Jeremiáš na téma Otázky ohledně F5J stroje a jeho výbavy
Honzo, dík za vyčerpávající
odpověď, nejprve jsem uvažoval o variantě motoru s nižším kV a baterií 3s (čili tvoje varianta 1), nakonec to ale asi dopadne motor řady 2814 s vyšším kV a 2s.
A nízká hmotnost mě po zkušenostech s RCEK nadobro pustila
. Bude to něco jako Orion od AH
, jen místo dýhy bude potah balsa+folie.
A nízká hmotnost mě po zkušenostech s RCEK nadobro pustila
- TomHlavinka
- Skoro bůh
-
Méně
Více
13 roky 7 měsíce nazpět #8492
napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Otázky ohledně F5J stroje a jeho výbavy
Já bych doporučil Turnigy (červenomodrý) 2836 kv 1000, v reálu je to víc cca kv1250. K tomu 3S 850 - 1000mAh, Nanotech nebo Lipolice. Vrtule 10x6 - nejlépe uhlíková Josef Michna. Toto bere na zemi asi 33A. Používal jsem regl Align 35A a Jeti Advance 40.
Pohon je příjemně rychlý- pro F5J důležité (podle mě) a stoupavost pro F5J100" až moc velká. Hmotnost komplet (motor+aku+regl) cca 200g
Osobně jsem tento pohon měl v 2,5m Spiritu od Karola Chybu a 3,0m éru Dogma-e vlastní konstrukce a výroby.
Spirit hmotnost cca 700g, Dogma cca 950g.
Nová růžovka natažená na 3,3metru bude mít opět stejný pohon. Není vůbec o čem přemýšlet.
Odolnost, trvanlivost a hlavně cena tohoto motoru nemá konkurenci..... Za tyto peníze není problém mít v kufru náhradní motor a regl. Možná budou někteří mudrovat, že čínské motory a regulátory nestojí za nic a do pořádných ér patří pořádné vybavení. To je asi pravda, taky jsme si to myslel, ale letos jsem s Pikem Perfectem vybaveným těma nej nej komponentama praštil, protože se mi motor (ROTON) z ničeho nic roztočil naopak. Mohl za to regl Castle. V Holíči v jednom kole zapsal NULA, protože uvnitř v tom stejném reglu CastleIce 50A upadl kablík a já ani neodstartoval......
Doporučuju externí BEC (jeti, Castle) přímo z pohonné. Bylo by škoda éra, kvůli odpálenému reglu - cesta k bankovkám je trnitá....
Tomáš
Pohon je příjemně rychlý- pro F5J důležité (podle mě) a stoupavost pro F5J100" až moc velká. Hmotnost komplet (motor+aku+regl) cca 200g
Osobně jsem tento pohon měl v 2,5m Spiritu od Karola Chybu a 3,0m éru Dogma-e vlastní konstrukce a výroby.
Spirit hmotnost cca 700g, Dogma cca 950g.
Nová růžovka natažená na 3,3metru bude mít opět stejný pohon. Není vůbec o čem přemýšlet.
Odolnost, trvanlivost a hlavně cena tohoto motoru nemá konkurenci..... Za tyto peníze není problém mít v kufru náhradní motor a regl. Možná budou někteří mudrovat, že čínské motory a regulátory nestojí za nic a do pořádných ér patří pořádné vybavení. To je asi pravda, taky jsme si to myslel, ale letos jsem s Pikem Perfectem vybaveným těma nej nej komponentama praštil, protože se mi motor (ROTON) z ničeho nic roztočil naopak. Mohl za to regl Castle. V Holíči v jednom kole zapsal NULA, protože uvnitř v tom stejném reglu CastleIce 50A upadl kablík a já ani neodstartoval......
Doporučuju externí BEC (jeti, Castle) přímo z pohonné. Bylo by škoda éra, kvůli odpálenému reglu - cesta k bankovkám je trnitá....
Tomáš
- Petr Jeremiáš
- Odborník
-
Méně
Více
13 roky 4 měsíce nazpět #8910
napsal Petr Jeremiáš
Jde to pomalu, není čas
, na foto VOP a polovina křídla stroje F5J-100, do jara to snad stihnu. Materiál polystyren+balsa
Odpověď od Petr Jeremiáš na téma Re: Otázky ohledně F5J stroje a jeho výbavy
Příloha nebyla nalezena.
Jde to pomalu, není čas
11 roky 10 měsíce nazpět #12952
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Otázky ohledně F5J stroje a jeho výbavy
Je možné ten motor napájet třemi Life články?Tomáš Hlavinka napsal: Já bych doporučil Turnigy (červenomodrý) 2836 kv 1000, v reálu je to víc cca kv1250. K tomu 3S 850 - 1000mAh,
Vygenerováno za 0.202 sekund