Autonomy - 10000 bodů!

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #545 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Autonomy - 10000 bodů!
Pane Táborský, děkuji za exkurzi do minulosti, ale já si taky začínal kupovat Modeláře v době, kdy měl každý měsíc jinou barvu obálky...
Použití převodovky jsme řešili, a nevyřešili v jiném vlákně. Já vůbec nepochybuji o použití převodovky například u čtyřstovky (velké Kv) a u výkonných vysokootáčkových motorů (Hacker, Neu, ...) ale připadá mi zbytečné použití převodovky u pohonu kolem 200-400W. Moderní BLDC motor takového výkonu dokáže při účinnosti 75% točit s vrtulí 13-14", proč pro stejný výkon používat převodovku a vrtuli 16-18" ?? Nikomu ale neberu jeho názor, ať si klidně převodovku používá, já to zkusím bez ní.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #550 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Autonomy - 10000 bodů!

Petr Dušek napsal: Použití převodovky jsme řešili, a nevyřešili v jiném vlákně. Já vůbec nepochybuji o použití převodovky například u čtyřstovky (velké Kv) a u výkonných vysokootáčkových motorů (Hacker, Neu, ...) ale připadá mi zbytečné použití převodovky u pohonu kolem 200-400W. Moderní BLDC motor takového výkonu dokáže při účinnosti 75% točit s vrtulí 13-14", proč pro stejný výkon používat převodovku a vrtuli 16-18" ?? Nikomu ale neberu jeho názor, ať si klidně převodovku používá, já to zkusím bez ní.

Já bych řekl, že bývá dobré brát jako rozhodující fakta a ne teorii. No a ta fakta jsou naprosto jasná - jak v UK při 200W/kg, tak v IT u Autonomy kompletná špička skončila u převodovek a velkých vrtulí - hodně jednoznačně. V prošlapávání slepých uliček ti jistě nikdo bránit nebude, ale...

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #552 napsal Tomas Hruby

Jan Kubica napsal: A teď ještě vážněji - pojďme udělat seriál 5-6 soutěží ("natvrdo" - se správnou baterkou, ne s omezením dobou chodu motoru).

Jaká je tolerance té jmenovité kapacity baterky (nebo se dovažuje)? Jde o to, že třeba na 500g letadlo baterku 750mAh seženu, ale jakmile to nevyjde na takto hezky "kulaté" číslo, tak je to problém...

Jinak jedna obecná poznámka - mě na kategorii Autonomy s omezením baterky principiálně děsně sere ta nevyhnutelná destrukce baterek - prostě to, co se létá v autonomy znamená při nekompromisním létání "na doraz" pro Lipol smrt po pár cyklech, hluboké vybití relativně malým proudem je to naprosto nejhorší, co může LiPOL potkat!!!! Tohle myslím vážně, impulsní odběr třeba až nějakých 70C na pár vteřin v F5B, baterce škodí jednoznačně méně...

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #555 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Autonomy - 10000 bodů!

Tomas Hruby napsal: Já bych řekl, že bývá dobré brát jako rozhodující fakta a ne teorii. No a ta fakta jsou naprosto jasná - jak v UK při 200W/kg, tak v IT u Autonomy kompletná špička skončila u převodovek a velkých vrtulí - hodně jednoznačně. V prošlapávání slepých uliček ti jistě nikdo bránit nebude, ale...

Tomáši, těch 200 W/kg bylo čisté LMR na 30 sekund motoru. Tam těch 5-10% účinnosti získaných těmi vyladěnými pohony bylo pro úspěch životně důležitých, zvlášť při létání ve skupinách a přepočtech na 1000. Kdyby je napadlo zavést MMR nebo "rozpliznout" starty do delšího období, nehrála by technika roli.

A v Autonomy už to vůbec nedává smysl (umít to spočítat ;) ).

A s tím hlubokým vybíjením baterek? Když někomu ta 3% kapacity stojí za to, proč ne. Podle mě to normální a hluboké vybití budou 2 minuty letu, víc ne.
H.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #556 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Autonomy - 10000 bodů!

Tomas Hruby napsal: Jinak jedna obecná poznámka - mě na kategorii Autonomy s omezením baterky principiálně děsně sere ta nevyhnutelná destrukce baterek - prostě to, co se létá v autonomy znamená při nekompromisním létání "na doraz" pro Lipol smrt po pár cyklech...

Myslím, že to záleží jenom na každém konkrétním závodníkovi. Pokud někomu stojí za to, ničit lipolku přebíjením přes 4,2V aby dostal větší výkon, někdo z ní zase může ždímat poslední elektrony pod limit. Většina určitě bude mít na regulátoru nastavené rozumné vypínací napětí, které článkům nebude škodit.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #558 napsal Tomas Hruby

Petr Dušek napsal: Myslím, že to záleží jenom na každém konkrétním závodníkovi. Pokud někomu stojí za to, ničit lipolku přebíjením přes 4,2V aby dostal větší výkon, někdo z ní zase může ždímat poslední elektrony pod limit. Většina určitě bude mít na regulátoru nastavené rozumné vypínací napětí, které článkům nebude škodit.

Upřímně - tohle jsou jen naprosto prázdná slova, soutěžení je o něčem trochu jiném, tedy právě o tom překonávaní limitů. Stejně jako se běžně ničí "plechovky" S400 v RCEJ vyštvané na hranu, tak úplně stejně by se v případě růstu popularity Autonomy začaly rychle likvidovat baterky, tento vývoj má pravděpodobnost prakticky 100% - říkat něco jiného je jen strkání hlavy do písku :roll:

Vygenerováno za 0.198 sekund