F5J pro další roky

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1065 napsal Jiří Veselovský

Petr Dušek napsal: - nemyslím si, že každá kategorie by musela nutně mít svého trenéra

S tím se dá jen souhlasit. Hlavně v situaci, kdy reálný počet soutěžících je v řádu jednotek. Komunikace je snadná, domluvy taktéž.
Jakmile by ale počet soutěžících přešel do vyšších čísel (a hlavně více klubů), tak podle mé zkušenosti by bylo vhodné o nějakém koordinátorovi uvažovat. Výhrady proti tomuto řešení mohou být, ale vzhledem k tomu, že 99,9% lidí "jen" přijede na soutěž a nechá se obsloužit (velmi vyjímečně jsem zažil, že mi někdo s něčím pomohl - mám na mysli trenérské věci), tak zbývají nutné věci, které někdo musí obstarat.
No a protože stávající trenéři jsme "dobrovolníci" zadara, tak by asi nebylo fér nám naložit další povinnosti. Pochopit se to dá velmi jednoduše. Zkuste si představit, že jste v té "funkci" vy sami. Okamžitě změníte názor. Je možné, že kolegové Kukačka a Faltičko budou mít jiný názor, ale já to cítím takhle.
Jinak ale ten další trenér, jako tester, by mohl mít na starosti velké elektriky, výškové spínače a mohl by pomoct při experimentování - viz např. Autonomy, RCEx nebo jiné nápady.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1066 napsal Jiří Veselovský

Jan Kubica napsal: Nemyslím si, že by se ta pravidla mohla vyvinout směrem pouze k outrunnerům, spíše opravdu jen k jednotné hmotnosti baterie. Ve skutečnosti by tedy nešlo o sloučení, ale postupnou "redukci" třídy open a v jednom okamžiku zrušení třídy outrunner.

Honzo, tohle je hodně tenký led pro nás, kteří jsme to viděli z rychlíku. Já bych byl rád, kdyby se k tomu vyjádřil třeba Karol Chyba nebo Palo Lišhak, kteří to létají. V dlouhodobém horizontu to asi má něco do sebe, ale teď mi to přijde jako blbost. Ať se Jure nezlobí.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1067 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma F5J pro další roky

Jan Kubica napsal: Alternativně mě napadá snižovat postupně dovolenou hmotnost baterie každý rok o asi 50 g se záměrem přibližovat třídu open třídě outrunner, až se za určitou dobu sloučí do třídy jediné. Co si o tom myslíte?

Komentář:
Tedy, opravdu jde o jednu třídu v jedné kategorii, ne dvě třídy v jedné kategorii. Nemyslím si, že by se ta pravidla mohla vyvinout směrem pouze k outrunnerům, spíše opravdu jen k jednotné hmotnosti baterie. Ve skutečnosti by tedy nešlo o sloučení, ale postupnou "redukci" třídy open a v jednom okamžiku zrušení třídy outrunner. Ale špatné by to nebylo, jen se to asi nepovede. Za prvé budou proti jak piloti velkých, tak malých modelů, a za druhé za 3-4 roky už tu bude F5J (uznaná FAI) s pravděpodobností hraničící s jistotou. Hezké Vánoce. H.

Upřímně - je to naprostá šílenost, propast mezi "malými" a "velkými" modely je obrovská - to není jen o odporu pilotů, ale i o zásadních konstrukčních rozdílech. Přijde mi, že toto je příklad návrhu, který skoro ani nestojí za seriózní debatu,opravdu totálně mimo realitu :(

Jinak obecně - mě se na to nějak moc nechce reagovat minimálně do března. Je totiž asi takřka jisté, že na FAI k debatě o nové elektrotřídě dojde a i kdyby zatím nebyla předběžná pravidla vyhlášena, tak to minimálně naznačí trend dalších diskusí. Můj naprosto soukromý názor je, že ta varianta MMR 200W/min limit by byla extrémně zajímavá a i když na to zatím všichni koukají trochu vyděšeně, tak by to vzbudilo v podmínkách ČR značný zájem. A co si budeme říkat - počet lidí se zájmem o soutěžení není až tak extra velký a počet reálně provozovatelných kategorií to přirozeně omezuje - přijetí "limiterové" kategorie by asi hodně snížilo šanci na to, že by se u nás prosadily "velké" F5J.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1068 napsal Palo Lišhák
Odpověď od Palo Lišhák na téma F5J pro další roky
Len pár poznámok, lebo pred chvíľou som doopravoval krídlo pre kamaráta, ktorý dostane pod stromček aku a zajtra chce lietať ;) Takže sa musím ešte ustrojiť pred večernou show !

Hovoríme "veľká F5J", pričom máme na mysli F3J-electric ;) (???)
Hovoríme "do března" , ale na FAI bol zaslaný jediný návrh pravidiel pre F5J (sú to "spínačové" pravidlá s výškovým limitom). Stevov podnet nenašiel v USA jednoznačnú podporu - vzniklo okolo 6 variant "pravidiel" a ani jedny na FAI zaslané neboli
Jure je síce expert, ale neviem o tom, že by sa jeho outrunnerová iniciatíva opierala o širšiu podporu v Slovinsku, nie to ešte v SVK a HUN :(
Zatiaľ sa u nás uvažuje, že akceptovateľný pre F5J-EURO na budúce roky je návrh na postupné znižovanie povolenej hmotnosti AKU. Ďalšie zmeny v pravidlách ktoré fungujú asi päť rokov sa zrejme nepresadia ;)

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1070 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma F5J pro další roky

Jiří Veselovský napsal: Honzo, tohle je hodně tenký led pro nás, kteří jsme to viděli z rychlíku. Já bych byl rád, kdyby se k tomu vyjádřil třeba Karol Chyba nebo Palo Lišhak, kteří to létají. V dlouhodobém horizontu to asi má něco do sebe, ale teď mi to přijde jako blbost. Ať se Jure nezlobí.

Nestřílejte na pianistu, dělá co může. :lol: Jen jsem to přeložil a vysvětlil, jak tomu rozumím a co si o tom myslím.

Znovu říkám, že mně jsou ty F3J-E (ať už se to jmenuje jakkoliv) ukradený. Rozumím tomu, že to někoho baví, mě ale ne. Já chci MMR. A jestli to bude s nadupaným pohonem bez omezení, s energy limiterem, podle australských pravidel 6600 (součin počtu článků a kapacity, mimochodem - to jsme tu taky ještě neproprali), jako Autonomy nebo Jirkovy "400 napřímo" je mi v podstatě jedno. A bacha na kosti z kapra :D . H.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1071 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma F5J pro další roky
Nebudu načínat další téma - k těm australským pravidlům

V té slavné diskusi o F5J a FAI je následující příspěvěk z Austrálie:
www.rcgroups.com/forums/showpost ... tcount=329

Pravidla jsou tady www.maaa.asn.au/maaa/pdf/maaa%20 ... 202009.pdf od strany 15. Létají MMR na 5 minut a platí omezení, že součin počtu článků Lipol a kapacity musí být menší než 6600.

V tom odkazu se píše:
Most common approach is with a lightly built open structure od 1.8-2.0m flown on very short motor runs(1.0-2.0 sec), climbing to around 60m hoping to find and work weak thermals. the power in the models ia about as much as they can handle structurally.(used by Ray Pike)
Approach 2 is a F5B model (in my case either a S11 or more recently a S14) with reasonable power (800W during the climb) climbing for 3-5 sec depending on conditions and looking for more lift over a bigger distance range.
Approach 3 (as used by David Leitch and others) is the same sort of high power that I use in 3-3.5 m models like the Ava or Pulsar 3.2m, not climbing as fast but floating and thermaling from low height.

Volný překlad:
Nejobvyklejší přístup je lehký konstrukční model 1.8-2m namotorovaný jen tak, aby se cestou vzhůru nerozpadl, motoru je obvykle 1-2 s do 60 m, kde se začne honit termika.
Druhým přístupem je F5B s rozumným výkonem 800 W :lol: , stoupání 3-5 sekund.
Třetím přístupem je velký model také s 800 W, který sice pomaleji stoupá, zato lépe klouže.

Jména lidí v textu jsou prý všechno australští reprezentanti F5B.

Nebyla by toto cesta? Bez "krabiček", bez měření, přesto "rozumná"?

Nepodpalte si záclony prskavkami! H.

Vygenerováno za 0.185 sekund