F5J pro další roky

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1052 napsal Jiří Veselovský

Petr Dušek napsal: možnost postupného splynutí "open" a "outrunner" kategorie.

Petře, pochopil jsem to taky tak, ale Tomashr mě vyvedl z omylu.
"Unified" v tomto případě asi bude to, co u nás například nejde a to jsou jedny pravidla a v nich vlastně dvě kategorie, v tomto případě F5J a outrunnery. Např. slovenští kolegové to tak mají, u nás by to velmi pravděpodobně na SMČR neprošlo.
Pokud je můj výklad špatně, tak to prosím někdo opravte.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1056 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma F5J pro další roky
Oba výklady jsou možné, jedině autor by asi mohl vysvětlit jak to vlastně myslel. Vím, že na Slovensku mají dvě třídy v jedné kategorii, ale pokud vezmu FAI pravidla, neznám kategorii, kde by to tak bylo.
Samozřejmě by mohlo jít o přibližování pokud jde o rozměry modelu (tzn. větší oběžky a naopak menší baterie v open), kde by pořád zůstávaly dvě třídy - oběžka napřímo a open (s limitem pouze baterie). Mě osobně se ale pro VMR kategorii zdá ta honba za kW pohony nesmyslná. Sjednocení pohonu pouze na oběžku napřímo by to výrazně omezilo a zpřístupnilo "velkou" kategorii pro víc lidí. Takže mě z toho nakonec vycházejí kategorie tři - malé oběžky, velké oběžky a "unlimited" pro kW nadšence.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1059 napsal Jiří Veselovský

Petr Dušek napsal: Oba výklady jsou možné

Asi jo. Já jsem jen vycházel z toho, že pokud by to chtěli nějak sjednotit, tak by musely nastoupit nějaké koeficienty, které by to udělaly zbytečně složité. No nic, počkáme, co se z toho vyklube.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1061 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma F5J pro další roky
Já bych ty třídy v rámci jedné kategorie nezatracoval. Obecně: elektry otevřely naprosto nové možnosti- to tu 70 let nebylo, proto se nelze divit, že si s tím někteří neví rady. Třeba Autonomy i X5J se tak létá. Jsou jedna pravidla pro letovou úlohu a modely jsou podle čehosi rozděleny do více tříd. No a potom lze třídy nějakým koeficientem "srovnat" a "porovnat". Proč ne? I když podle mě je lepší vyhodnocovat třídy zvlášť, ale nechť si to rozhodne pravidlotvůrce.

Ale otázky v tomto tématu jsou:
- má někdo zájem létat F5Jbig (jak to hezky nazval Tomáš)
- má někdo zájem podílet se na tvorbě/připomínkováni pravidel
- chce se někdo stát trenérem této kategorie

Za mě je to 3x ne, na druhou stranu je to jediná mezinárodní kategorie, která se u nás létá (v případě SOR) nebo létat může. I když v březnu, po jednání SC F5, budeme možná mít úplně jiné starosti :lol: H.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1063 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma F5J pro další roky
Pokud jde o třídy v jedné kategorii. Když vezmu třeba volné modely, letová úloha je vpodstatě stejná (vypustit model a naletět stanovený čas), ale těch tříd je několik a každá má svoji kategorii. Je pravda, že elektropohon dává nespočet variant letové úlohy a technické definice modelu a pohonu, tam by možná stálo za to, uvažovat o více třídách v rámci jedné kategorie. Ale každá třída, by měla mít jednoznačné označení, aby každý při pohledu do kalendáře soutěží věděl, o co běží (např. F5H-A, F5H-B, F5H-C). No to jsem zase vyplodil písmenkovou smršť...

Ještě ke Tvým otázkám.
- nevím která třída je míněna pod F5JBig ? Pokud jde o F5J "open", tak to jde dost mimo mě, velké oběžky bych bral.
- do tvorby pravidel se klidně zapojím ovšem s výhradou z předchozí odpovědi.
- nemyslím si, že každá kategorie by musela nutně mít svého trenéra, kategorie se asi budou rozrůstat a za chvíli bude každý trenér. Když vezmu třeba "moje" výškové spínače. Zatím vím o dvou lidech, kteří o tom uvažují. Pokud jeden z nich bude trenér, bylo by to jako ten známý nepříliš početný orchestr - harmonikář a dirigent :lol:
Takže ve výsledku je to 2x nevím a 1x ne.

Více
16 roky 5 měsíce nazpět #1064 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma F5J pro další roky
Tak jsem vystřízlivěl :) a přečetl si to ještě jednou pořádně:

430g for open class; we all agree this needs to be lowered. This number
historically comes from the weight of 7 cell NiMH SubC pack that was able
to deliver about 1kW; same weight of LiPO today delivers well over 2kW. If
we want to go back to 1kW, we should reduce this weight down to 260g or so.
Alternatively, I had an idea of lowering the allowed battery weight each
next year by 50g or so, with the intention to bring open class closer to
outrunner class and merge them in the long run into a single class. What do
you think?

Překlad:
430 g pro třídu open: všichni souhlasíme s tím, že je potřeba toto číslo snížit. Původně jde o váhu 7-čl. NiMH SC, která mohla dát 1 kW; dneska stejná hmotnost Lipol poskytne hodně přes 2 kW. Pokud se chceme vrátit k 1 kW, měli bychom tuto hmotnost snížit asi na 260 g. Alternativně mě napadá snižovat postupně dovolenou hmotnost baterie každý rok o asi 50 g se záměrem přibližovat třídu open třídě outrunner, až se za určitou dobu sloučí do třídy jediné. Co si o tom myslíte?

Komentář:
Tedy, opravdu jde o jednu třídu v jedné kategorii, ne dvě třídy v jedné kategorii. Nemyslím si, že by se ta pravidla mohla vyvinout směrem pouze k outrunnerům, spíše opravdu jen k jednotné hmotnosti baterie. Ve skutečnosti by tedy nešlo o sloučení, ale postupnou "redukci" třídy open a v jednom okamžiku zrušení třídy outrunner. Ale špatné by to nebylo, jen se to asi nepovede. Za prvé budou proti jak piloti velkých, tak malých modelů, a za druhé za 3-4 roky už tu bude F5J (uznaná FAI) s pravděpodobností hraničící s jistotou. Hezké Vánoce. H.

Vygenerováno za 0.193 sekund