Dodržování pravidel a gyro

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11098 napsal Petr Dušek
Bohužel až s týdenním zpožděním se mi z nejmenovaného zdroje donesla informace, že (údajně) někdo (či někteří?) použili na poslední soutěži F5J v Hořicích zapojení výškoměru (nebo fw), které umožňuje restart motoru. Nevšiml jsem si toho a zpětně to těžko zkontroluji, jen mi přišlo užitečné to tady zmínit, pro poučení pořadatelů a soutěžáků v nové sezóně.

Podobně zajímavou otázku nakousl Roman Vojtěch na Lomcováku. Jedná se o legálnost či nelegálnost použití automatické stabilizace (zjednodušeně gyra) při soutěžním létání. Docela by mě zajímal názor či zkušenosti stoupákovských odborníků.

Můj názor je takový, že pravidla v současném znění (resp. ani F5J pro 2014) to nezakazují, tudíž je to dovoleno ;) .

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11099 napsal sgames
A proto jsou rcev moderní a progresivní kategorie a tam je to zakázáno :) jinak kdo používá stabilizaci je u mě srab a prd pilot.hanba by mě fackovala z obou stran.fuj

Odesláno z mého GT-I8190 pomocí Tapatalk 4

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11100 napsal Petr Dušek

Aleš Krátký napsal: A proto jsou rcev moderní a progresivní kategorie a tam je to zakázáno :) ...

Jak to můžeš s takovou jistotou tvrdit, když pravidla ještě nejsou schválena?? Navíc mi to tedy moc progresivní nepřipadá...

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11101 napsal sgames
Petře neber všechno doslova :) občas někdo něco napíše s nadsázkou nebo dokonce i humorem :dry:

Jsou zakázány, protože je to v pravidlech napsáno. Ať už budou schválena nebo ne, prostě tam gyro zakázano je. Taková jsou fakta.

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11102 napsal Jan Kubica
Petře, já bych byl proti. Za (a) je myslím v pravidlech napsáno, že řídí pilot, ne autopilot. Za (b) to otevírá "Pandořinu" skříňku, vůbec si neumím představit, jak by mohl vypadat a jaké by mohl mít výkony model využívající čistě elektronické a ne mechanické (aerodynamické) stabilizace (viz třeba F-117, který bez elektroniky není možné uřídit). Ale možná je to vývoj, nevím.
H.

PS: E-termiku používám normálně, zjistil jsem, že nalétat maximum je tak mnohem snazší :-D. H.

Více
12 roky 8 měsíce nazpět - 12 roky 8 měsíce nazpět #11103 napsal kouba159
Myslím že dle těchto paragrafů

5.5.1.1 Definice modelů letadel s elektrickým pohonem
Model letadla, u něhož vztlak vzniká působením aerodynamických sil na plochy, které zůstávají
za letu nepohyblivé, vyjma řídicích ploch, a který je řízen pilotem na zemi používajícím rádiové
řízení, nebo rotujícími plochami v případě vrtulníků. Pohonná jednotka pro elektrický motor
nesmí mít žádné pevné spojení se zemí nebo jiným modelem ve vzduchu. Dobíjení pohonné
jednotky ze slunečních článků za letu je povoleno.

5.5.11.1.1. Definice rádiem řízené větroně s elektromotorem
Model letadla, který je vybaven elektromotorem, jako vzletovým zařízením a u kterého vztlak vzniká
působením aerodynamických sil na plochy, které zůstávají pevné (vyjma řídicích ploch). Modely
s proměnnou geometrií nebo plochou, musí odpovídat specifikaci, když jsou plochy v maximální
a minimální vysunutí. Model musí být řízen soutěžícím na zemi pomocí rádiového řízení.
Jakákoli změna geometrie nebo plochy musí být ovládána na dálku rádiem.

Bych řekl že to gyro prostě nelegální je i v F5J. Jo já ale neznám návrh pravidel na příští rok.
Poslední úprava: 12 roky 8 měsíce nazpět

Vygenerováno za 0.222 sekund