- Obdržená poděkování: 0
RCEV 2014 - Schváleno
- Ivan Horejsi
- Pryč
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 9 měsíce nazpět #13028
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Pravidla F5J na rok 2014
Petr to napsal moc hezky. Nicmene, je bych tak nejasal. Stabilizace se da během letu vypnout. A jiste jsou letove faze, kde by byla stabilizace velmi sikovna. Preskoky nebo specialne třeba takove to "postolkovani" v silnem vetru, kdy je dost obtizne (a potrebne) letet opravdu rovne a tim rychleji i ekonomicky.
Stabilizace prinasi podle mne (mohu se zase mýlit, jak je ve Svejkovi "mejlej se i ministri) uplne novou kvalitu, stejne jako RC vs. volne.
Na rozdil od Honzy (vyse) jsem presvedcen, ze filozofie volnych se nezmenila od jejich praveku ani o milimetr. Nikdo se ve volnych nepokousi svindlovat a pouzit RC. I když by se často HOOOODNE hodilo zalomit kruhy a nesledovat pasivne, jak eroplan leti polovinou kruhu ve stoupaku a v druhé se riti k zemi a dopadne to skoro pokazde spatne.
Takze nova skupina kategorii? F8? Rizenim osudu (spis Tomase B.) jsem se ocitl v pracovni skupine FAI pro UAV. Ta ale prakticky nefunguje, protože nikdo nevi, co s tim.
Stabilizace prinasi podle mne (mohu se zase mýlit, jak je ve Svejkovi "mejlej se i ministri) uplne novou kvalitu, stejne jako RC vs. volne.
Na rozdil od Honzy (vyse) jsem presvedcen, ze filozofie volnych se nezmenila od jejich praveku ani o milimetr. Nikdo se ve volnych nepokousi svindlovat a pouzit RC. I když by se často HOOOODNE hodilo zalomit kruhy a nesledovat pasivne, jak eroplan leti polovinou kruhu ve stoupaku a v druhé se riti k zemi a dopadne to skoro pokazde spatne.
Takze nova skupina kategorii? F8? Rizenim osudu (spis Tomase B.) jsem se ocitl v pracovni skupine FAI pro UAV. Ta ale prakticky nefunguje, protože nikdo nevi, co s tim.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 9 měsíce nazpět #13029
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Pravidla F5J na rok 2014
Petře, děkuji za odpověď. Očekával jsem ji
, jen jsem si nebyl jistý, zda jsi si vědom toho, že jsi ověřil, že přirozeně stabilní eroplán umělou stabilizaci nepotřebuje. Jsi!
Nicméně souhlasím spíše s Tomášem, včetně dovětku
.
Osobně bych se nástupu elektroniky tolik nebál, ve světě velkých letadel se elektronicky stabilizovaná letadla zatím moc neprosazují (F-117, B2), ono těch nevýhod je pořád ještě víc. Dost bych se divil, kdyby tomu u modelů bylo výrazně jinak. Jo třeba vzniknou nové kategorie...
H.
Nicméně souhlasím spíše s Tomášem, včetně dovětku
Osobně bych se nástupu elektroniky tolik nebál, ve světě velkých letadel se elektronicky stabilizovaná letadla zatím moc neprosazují (F-117, B2), ono těch nevýhod je pořád ještě víc. Dost bych se divil, kdyby tomu u modelů bylo výrazně jinak. Jo třeba vzniknou nové kategorie...
H.
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 9 měsíce nazpět - 11 roky 9 měsíce nazpět #13031
napsal Tomas Hruby
Tak například v magnetem řízených větroních už pokud vím nějaké debaty a spory na téma programované dráhy letu byly... V podstatě se programované kroužení objevilo už pěkně dávno, řešené zcela mechanicky, ovšem moderní technologie to hodně posunuly a nějaké změny byly.
A i s tím RC je to zajímavé - dnes je legální ve volných jen RC determalizátor, ale pokud vím, tak i tam se spekulovalo například s RC časovačem, kdy by posloupnost kroků předávala řídící jednotka na zemi a došlo postupně na upřesnění v pravidlech.
Jestli je to změna filozofie je otázka, to asi ne, jenže to samé se dá říct i o Guardianu v F5J. Ona ta hranice, kdy jde jen o "drobné vylepšení" a kdy už se z toho stane něco zásadně jiného, je někdy dost tenká
Odpověď od Tomas Hruby na téma Pravidla F5J na rok 2014
Ivan Horejsi napsal: Na rozdil od Honzy (vyse) jsem presvedcen, ze filozofie volnych se nezmenila od jejich praveku ani o milimetr. Nikdo se ve volnych nepokousi svindlovat a pouzit RC.
Tak například v magnetem řízených větroních už pokud vím nějaké debaty a spory na téma programované dráhy letu byly... V podstatě se programované kroužení objevilo už pěkně dávno, řešené zcela mechanicky, ovšem moderní technologie to hodně posunuly a nějaké změny byly.
A i s tím RC je to zajímavé - dnes je legální ve volných jen RC determalizátor, ale pokud vím, tak i tam se spekulovalo například s RC časovačem, kdy by posloupnost kroků předávala řídící jednotka na zemi a došlo postupně na upřesnění v pravidlech.
Jestli je to změna filozofie je otázka, to asi ne, jenže to samé se dá říct i o Guardianu v F5J. Ona ta hranice, kdy jde jen o "drobné vylepšení" a kdy už se z toho stane něco zásadně jiného, je někdy dost tenká
Poslední úprava: 11 roky 9 měsíce nazpět
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 9 měsíce nazpět #13033
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Pravidla F5J na rok 2014
No jo, teď mě to napadlo - je F1E vůbec ještě "volňásek"? Mně se čím dál tím víc zmocňuje pocit, že veškeré snahy o definici jsou marné
. Létají tu u nás kluci s drony, kde model je jen prostředek k tomu, aby si dokázali, jak jsou dobří programátoři. A já marně hledám argument, proč by to mělo být špatně, když je to baví.
Pokusy i výpočty se tu dokazuje, že při termickém létání je potřeba především najít a využít termiku. Když uvažuji klesavost RCEV 0.5 m/s, potom z 200 m model poletí tak 7 minut (včetně motorování). Když stabilizace pomůže k 10% výkonu navíc, poletí o půl minuty víc. Jo, je to rozdíl, ale pořád to na maxe ani na Malčíky nestačí.
Navrhuji vrátit se k podmínce pilot = stavitel modelu, koupit si hotový model je přeci stejně zbabělé, jako použít stabilizaci. Protože co když si někdo koupí model už se stabilizací a bude říkat, že neví, co v eroplánu má? Nepřipadá vám to neřešitelné? Mně jo
. Jdu lítat, H.
Pokusy i výpočty se tu dokazuje, že při termickém létání je potřeba především najít a využít termiku. Když uvažuji klesavost RCEV 0.5 m/s, potom z 200 m model poletí tak 7 minut (včetně motorování). Když stabilizace pomůže k 10% výkonu navíc, poletí o půl minuty víc. Jo, je to rozdíl, ale pořád to na maxe ani na Malčíky nestačí.
Navrhuji vrátit se k podmínce pilot = stavitel modelu, koupit si hotový model je přeci stejně zbabělé, jako použít stabilizaci. Protože co když si někdo koupí model už se stabilizací a bude říkat, že neví, co v eroplánu má? Nepřipadá vám to neřešitelné? Mně jo
. Jdu lítat, H. Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Bohuslav Reichard
- Expert
-
Méně
Více
11 roky 9 měsíce nazpět #13044
napsal Bohuslav Reichard
Odpověď od Bohuslav Reichard na téma Pravidla F5J na rok 2014
Vydá někdo seznam zakázaných přijimačů?
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 9 měsíce nazpět #13045
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Pravidla F5J na rok 2014
Jestli narážíš na ty s integrovaným gyrem, tak to se F5J netýká, debata o RCEV se tu trochu prolíná. Ovšem v threadu o RCEV by se and tím pánové měli zamyslet, "zakázat stabilizaci" umí každý, akorát že věci jako www.graupner.de/en/products/33579/product.aspx v tom dělají lehce binec ;) :cheer:Bohuslav Reichard napsal: Vydá někdo seznam zakázaných přijimačů?
Vygenerováno za 0.214 sekund