- Obdržená poděkování: 0
RCEE - Autonomy
- Jan Kubica
- Autor
- Malý bůh
-
Méně
Více
15 roky 2 měsíce nazpět #3625
napsal Jan Kubica
RCEE - Autonomy vytvořeno Jan Kubica
Petr sice už návrh pravidel RCEE (Autonomy) oznámil v jiném vlákně (<!-- l --><a class="postlink-local" href="
stoupak.cz/portal/forum/viewtopic.php?f=8&p=3623#p3623
">viewtopic.php?f=8&p=3623#p3623), já si ale myslím, že si Autonomy zaslouží své vlastní.
Po dohodě, zkoumání a výpočtech jsme se dohodli, že lepší než:
- měření příkonu a výpočtu doby chodu motoru (což jsme dělali 2 roky u nás);
- měření dobité kapacity po soutěži (což dělají v Itálii),
bude omezit hmotnost baterie.
Pro začátek jsme rozhodli, že hmotnost Lipol baterie smí být nejvýše 1/10 hmotnosti modelu bez baterie (týká se pohonné, přijímačovky jsou považovány za součást modelu).
Podkladem pro toto rozhodnutí bylo zkoumání závislosti hmotnosti lipolek na jejich kapacitě, které ukázalo, že tato závislost je v podstatě lineární a maximální rozptyl mezi různými bateriemi (alespoň v nominální kapacitě) je minimálně srovnatelný s možným rozptylem hodnot měření podle výše zmíněných metod.
Výhodou vážení modelu a baterky je podle našeho názoru jednoduchost - baterka 100 g, model bez ní 1000 g = jednoduché i bez kalkulačky.
(Pozn.: pro tuto sezónu je možné použít i omezení dobou chodu motoru vypočtenou z příkonu)
Soutěž i nadále spočívá v nalétání co možná nejvíce šestiminutových letů v rámci soutěžního okna a samozřejmě bez dobíjení pohonné baterie.
Další "změnou" je návrh rozdělit modely do dvou tříd podle rozpětí - do 2500 mm a větší.
H.
Po dohodě, zkoumání a výpočtech jsme se dohodli, že lepší než:
- měření příkonu a výpočtu doby chodu motoru (což jsme dělali 2 roky u nás);
- měření dobité kapacity po soutěži (což dělají v Itálii),
bude omezit hmotnost baterie.
Pro začátek jsme rozhodli, že hmotnost Lipol baterie smí být nejvýše 1/10 hmotnosti modelu bez baterie (týká se pohonné, přijímačovky jsou považovány za součást modelu).
Podkladem pro toto rozhodnutí bylo zkoumání závislosti hmotnosti lipolek na jejich kapacitě, které ukázalo, že tato závislost je v podstatě lineární a maximální rozptyl mezi různými bateriemi (alespoň v nominální kapacitě) je minimálně srovnatelný s možným rozptylem hodnot měření podle výše zmíněných metod.
Výhodou vážení modelu a baterky je podle našeho názoru jednoduchost - baterka 100 g, model bez ní 1000 g = jednoduché i bez kalkulačky.
(Pozn.: pro tuto sezónu je možné použít i omezení dobou chodu motoru vypočtenou z příkonu)
Soutěž i nadále spočívá v nalétání co možná nejvíce šestiminutových letů v rámci soutěžního okna a samozřejmě bez dobíjení pohonné baterie.
Další "změnou" je návrh rozdělit modely do dvou tříd podle rozpětí - do 2500 mm a větší.
H.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
15 roky 2 měsíce nazpět #3627
napsal Tomas Suk
Odpověď od Tomas Suk na téma RCEE - Autonomy
Tak jsem hned bezel zvazit baterku a bohuzel ma 9g nadvahu. Takze letos budu litat jeste podle "stareho" prepoctu na cas a na pristi rok budu muset Etalona zatizit prijimacovkama. (nebo koupit novou baterku??)
15 roky 2 měsíce nazpět #3628
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma RCEE - Autonomy
to se pocita i s konektory ?
je odpajej a zkrat draty
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
15 roky 2 měsíce nazpět #3629
napsal Petr Dušek
Pro Tomáše, 90g rozdílu je přesně přijímačovka 4xNiMh1300, nebo můžeš dát lehčí, když ušetříš nějaký gram na kabelech, jak radí Aleš
Odpověď od Petr Dušek na téma RCEE - Autonomy
Naprostý souhlas, ale založení tohoto vlákna jsem pochopitelně nechával na otci zakladateli...Jan Kubica napsal: Petr sice už návrh pravidel RCEE (Autonomy) oznámil v jiném vlákně, já si ale myslím, že si Autonomy zaslouží své vlastní.
Pro Tomáše, 90g rozdílu je přesně přijímačovka 4xNiMh1300, nebo můžeš dát lehčí, když ušetříš nějaký gram na kabelech, jak radí Aleš
15 roky 2 měsíce nazpět #3630
napsal Tomas Suk
Odpověď od Tomas Suk na téma RCEE - Autonomy
On je tam jeste jeden problem - kam ty prijimacovky dat (Honza jista zna z Castora)... Navic v mem pripade uz je to v elektroinstalaci trosku pripraveny na 2sLipol prijimacovku (mam tam lin.BEC 5A)... Akorat bych to musel cely nejak uvnitr prerovnat a na to jsem momentalne linej. Takze asi zatim vyuziju moznost litat podle lonskejch tech.podminek a pak se uvidi.
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
15 roky 1 měsíc nazpět #3885
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma RCEE - Autonomy
Honzo, nechci ti do všeho rejpat, ale uvědomuješ si, jak velké procento hmotnosti u menších LiPOL (třeba pro 500g letadlo) dělají kabely a konektory? Navíc nemáš tak úplně pravdu ani s tou linearitou - třeba Rhino 1050 40C (hodně rozšířené v RCEK) váží 75g, ale třeba Zippy 20C s jen nepatrně menší kapacitou 1000mAh váží jen 55g - to už je hodně cítit.
Jinak obecně proč ne, přijde mi to přijatelnější než některé jiné návrhy a umím si představit, že by mě to zlákalo k účasti, myslím si ale, že v praxi to nebude až tak snadné a "lineární", jak píšeš. Naopak bych si docela vsadil, že pokud se kategorie víc rozjede a začně být reálná konkurence, tak nutně vypuknou "závody" v hledání co nejlehčích baterek, navíc "vylepšené" o strhávání všech krytů a maximální krácení kabelů a niniaturizaci konektorů.
Jinak obecně proč ne, přijde mi to přijatelnější než některé jiné návrhy a umím si představit, že by mě to zlákalo k účasti, myslím si ale, že v praxi to nebude až tak snadné a "lineární", jak píšeš. Naopak bych si docela vsadil, že pokud se kategorie víc rozjede a začně být reálná konkurence, tak nutně vypuknou "závody" v hledání co nejlehčích baterek, navíc "vylepšené" o strhávání všech krytů a maximální krácení kabelů a niniaturizaci konektorů.
Vygenerováno za 0.160 sekund