Limitery v "F5J"

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #686 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Limitery v "F5J"
Ještě jedna obecná poznámka - mě přijde, že trochu podceňujete to limitování... Mám nalétáno s ostrým F5F spoustu letů a jako jeden z velmi mála lidí jsem s ním letěl i naostro dvě soutěže v F5J, tedy čistě na kluz. Můžu vám říci naprosto z praxe, že z těch maximálně 8mi vteřin chodu motoru nedokážu při jediném stoupání 10minut kluzu garantovat ani náhodou!!! Při MMR sice pravděpodobnost hodně naroste (v menší výšce je řízení přesnější), ale bude to "tak akorát". Kluci ze Slovenska s těmi velkými Espadami na tom budou ještě hůře - oni už mají podobné příkony, ale při větší váze a hlavně čelním odporu jim to stoupá méně a standardně v průměru stoupají přes 10s - ani pro ně to nebude nic triviálního. Malé RCEK by sice s 200W/min naletělo maximum úplně vždycky (no radši řeknu skoro vždycky), ale za cenu přece jen delší doby chodu motoru.
Optimální koncepce se bude muset teprve najít, každopádně bych si ale vsadil na to, že to nebude zdaleka tak triviální, jak se může na prbní pohled zdát...

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #688 napsal bohuslav majercik
Odpověď od bohuslav majercik na téma Limitery v "F5J"
Moj názor na limitery v F5J je asi taký ,limitery preco nie ,pri mojom modely Espada rl to vychadza na cca 12 sec motora to je +-250 m,takze sa týmto vlastne nic nemení,ale sú dve veci co ma na tom iritujú:

1. MMR - toto podla mojho názoru nemá zmysel
2.prisatie do kruho o priemere 10m je pri dnesnej vylietanosti,uplna blbost,a tie body za pristatie taktiez

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #689 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Limitery v "F5J"

Petr Dušek napsal: Honzo, krátká informace mimo téma. Výškoměr se spínačem mám doma týden a jsem z něj nadšený, vůbec nechápu jak jsem mohl žít bez těch krásných barevných grafů se záznamem výšky. Jen jedna věc mě zklamala, když udělám přemet, na grafu není smyčka ale jenom špička... :lol:

Petře, zraju, ale zatím to k utržení není.. ;)

Neměl by na tom grafu být spíše kulatý "kopeček"? Špička je spíš souvrat ne? :lol: H.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #690 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Limitery v "F5J"
Podle vývoje diskuse se zdá, že v pravidlech bude min. hmotnost modelu bez baterie 1000 g (jako F5B?). A taky se zdá, že ten návrh bude z AMA na CIAM odeslán, takže kdo chce, může začít zbrojit... H.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #691 napsal Tomas Hruby

bohuslav majercik napsal: 1. MMR - toto podla mojho názoru nemá zmysel
2.prisatie do kruho o priemere 10m je pri dnesnej vylietanosti,uplna blbost,a tie body za pristatie taktiez

Kluci slovenští - to vám opravdu nepřijde jako lákavá situace, kdy by při MMR prakticky všichni letěli na motor první stoupání pod 5s do výšky cca 100m a dřeli termiku nad zemí ? Zrovna pro vaše Espady/Storky jak dělané... Jsem si úplně jistý, že při zavedení MMR takhle poletí všichni, zatímco při F5J úloze je to moc riskantní a tak to nastane jen za jistého počasí. Podle mě by to bylo hodně atraktivní ;)
V bodu 2 s tebou souhlasím, to přistání někdo opsal z pravidel F5B/F, kde se letí s modelem naloženým na rychlost a to přistání je spíš finálním doplňkem, pro ryze termickou úlohu je to nesmysl. BTW když mrkneš na výsledky z Holíče, tak i přes mou letošní nulovou vylétanost jsem se Surprise 15 snad neměl jediné přistání pod 80 bodů - to dost jasně naznačuje, že i s čistým hotlinerem je "trefení" do 10m kruhu triviální...

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #692 napsal Tomas Hruby

Jan Kubica napsal: Podle vývoje diskuse se zdá, že v pravidlech bude min. hmotnost modelu bez baterie 1000 g (jako F5B?). A taky se zdá, že ten návrh bude z AMA na CIAM odeslán, takže kdo chce, může začít zbrojit... H.

Docela by mě zajímalo, kde to tam vidíš - to 1kg se objevilo v jediném příspěvku tak nějak "mezi řečí"...

Jinak můj obecný názor na tohle je jasný - tato kategorie není hloupost, ale na rozdíl od debat kolem RCEK/F5J/FXJ se do debat o tomto nijak podstatně míchat nehodlám a nechám se překvapit. Pokud to ale amíci do FAI protlačí (a opakuji, že tomu spíš moc nevěřím, ale kdoví), tak pak bychom to otestovat měli. Funkční Unilog s limiterem mám, tak nebude problém střihnout pár pokusných startů s různými modely.

Vygenerováno za 0.200 sekund