- Obdržená poděkování: 0
Technika RCEV
12 roky 4 měsíce nazpět #11695
napsal kope
Odpověď od kope na téma Re: Technika RCEV
Tak jsem jen tak pro zajímavost zkoušel koukat i po jiné gondolce+ocas trubce než na velkého Etalona, našel jsem třeba něco u Topmodelu, ale tam nevím, jestli to na 100 palcové křídlo nebude krátké - to nejdelší, co jsem tam objevil, bylo nějakých 1100 mm. No a ze svých poznámek ze seminářů p. Lněničky jsem vyčetl, že délka trupu u větroně se doporučuje nějakých 50-60% rozpětí. Což je pro 2,5 metru nějakých 1250-1500 mm. Z vašich zkušeností-opravdu to tak je?
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Michal Cink
- Expert
-
Méně
Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11696
napsal Michal Cink
Odpověď od Michal Cink na téma Re: Technika RCEV
Ahoj,
už kdysi jsem měl u konstrukce svaháků takové zásady: - půl rozpětí = délka trupu, - 1/4 rozpětí křídla = rozp. VOP, hloubka u kořene *1,5 = délka čumáku. Pak už jsem jen nějak dosazoval a doladˇoval.
Nefunguje to u většáích štíhlostí křídla a zamávaly s tím taky lehké oběžky. Jinak to ale asi poplatné pořád.![;) ;)]()
M.
už kdysi jsem měl u konstrukce svaháků takové zásady: - půl rozpětí = délka trupu, - 1/4 rozpětí křídla = rozp. VOP, hloubka u kořene *1,5 = délka čumáku. Pak už jsem jen nějak dosazoval a doladˇoval.
Nefunguje to u většáích štíhlostí křídla a zamávaly s tím taky lehké oběžky. Jinak to ale asi poplatné pořád.
M.
12 roky 4 měsíce nazpět #11697
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Re: Technika RCEV
Ty já ti asi nedám konkrétní čísla, ale jak jsme se tak bavili s Martinem (ypsi) tak máme skoro pocit, že kratší trubka je lepší ... při ploché zatáčce tak hodně "nepluží" mimo osu jako při delší. Ale možná je to jen pocit a ještě k tomu blbý ![:) :)]()
Faktem ale je, že čím kratší, tím citlivejší ero.
12 roky 4 měsíce nazpět #11698
napsal kope
No právě-aby to nebylo tak citlivý, že až neřiditelný, když tam bude rozdíl 15 i víc cm od "doporučené".
Mám někde doma ještě článek ze starého RCR, kde jsou tyhle rozměry (délka čumáku, délka "ocasu", mohutnost VOP...) odvozené od střední aerodynamické tětivy křídla, zkusím ho pro zajímavost dohledat.
Odpověď od kope na téma Re: Technika RCEV
Aleš Krátký napsal: ...
No právě-aby to nebylo tak citlivý, že až neřiditelný, když tam bude rozdíl 15 i víc cm od "doporučené".
- Michal Cink
- Expert
-
Méně
Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11699
napsal Michal Cink
Odpověď od Michal Cink na téma Re: Technika RCEV
Že se jim do toho ještě pletu..
Hodně by tedy pomohla knížka "Aerodynamika moderních leteckých modelů" od M.Musila. Je to tam dobře popsané. Pro mě je i přes starobu pořád lepší , než její pozdější napodobeniny.
Viděl jsem dlouhé trupy na daidalech a moc jsem tomu nerozuměl(asi ochranná známka). No tak ted se to vrátí do normálu..
M.
Hodně by tedy pomohla knížka "Aerodynamika moderních leteckých modelů" od M.Musila. Je to tam dobře popsané. Pro mě je i přes starobu pořád lepší , než její pozdější napodobeniny.
Viděl jsem dlouhé trupy na daidalech a moc jsem tomu nerozuměl(asi ochranná známka). No tak ted se to vrátí do normálu..
12 roky 4 měsíce nazpět #11700
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Re: Technika RCEV
hele já lítám krátký trup podle svého jména
Vygenerováno za 0.176 sekund