- Obdržená poděkování: 0
Stavba F5j větroně
11 roky 2 měsíce nazpět #14627
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Stavba F5j větroně
Zalítáno, teda první starty jsou úspěšně za mnou. Ale z "kopečka" jenom na brzdách :dry:
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
11 roky 2 měsíce nazpět - 11 roky 2 měsíce nazpět #14639
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Tak já už mám taky zalétnuto ![;) ;)]()
První dojem byl, že je to příšerně divoké, jenže za to mohly částečně poryvy větru a hlavně moje prasácké výchylky plovoucí výškovky :mrgreen: Po lehkém trimu se to začalo chovat o dost kultivovaněji a na to jaké byly podmínky (vítr víc než nepříjemný na létání, natož na zálet), to nakonec začalo reagovat velmi slibně i na termiku, která zdrhala po větru jak Bolt v nejlepší formě :mrgreen: .
Co se pronikavosti týče, teď to bylo úplně prázdné (tedy základní letová váha bez dovažování) a tendence k couvání jsem ani v čerstvém větru, kdy byl větrný ukazatel vodorovně s plochou, nezaznamenal. Na kompozity to v těchhle podmínkách mít nebude, ale soutěžně použitelné to jak se zdá bude docela dobře
No, uvidíme ![;) ;)]()
Ještě se s tím musím pořádně sžít, lehce to poladit, ale myslím, že to nebude úplně stroj k zahození![:wink: :wink:]()
Níže je graf z výškoměru z prvního pobytu ve vzduchu (na přistání jsem musel sice dvakrát opakovat zapnutím motoru, ale jednak jsem to fakt ještě neměl v ruce a kdo někdy létal na Dinu v turbulentním větru, ví, o čem to je), pak jedna portrétní od Petra Kurjana (díky
) a pár fotek ve společnosti dvouapůlmetrových Daidalů, které jsem fotil pro případ, že by se náhodou zálet nepovedl, tak abych měl aspoň památku :mrgreen: :mrgreen: ![:) :)]()
První dojem byl, že je to příšerně divoké, jenže za to mohly částečně poryvy větru a hlavně moje prasácké výchylky plovoucí výškovky :mrgreen: Po lehkém trimu se to začalo chovat o dost kultivovaněji a na to jaké byly podmínky (vítr víc než nepříjemný na létání, natož na zálet), to nakonec začalo reagovat velmi slibně i na termiku, která zdrhala po větru jak Bolt v nejlepší formě :mrgreen: .
Co se pronikavosti týče, teď to bylo úplně prázdné (tedy základní letová váha bez dovažování) a tendence k couvání jsem ani v čerstvém větru, kdy byl větrný ukazatel vodorovně s plochou, nezaznamenal. Na kompozity to v těchhle podmínkách mít nebude, ale soutěžně použitelné to jak se zdá bude docela dobře
Ještě se s tím musím pořádně sžít, lehce to poladit, ale myslím, že to nebude úplně stroj k zahození
Níže je graf z výškoměru z prvního pobytu ve vzduchu (na přistání jsem musel sice dvakrát opakovat zapnutím motoru, ale jednak jsem to fakt ještě neměl v ruce a kdo někdy létal na Dinu v turbulentním větru, ví, o čem to je), pak jedna portrétní od Petra Kurjana (díky
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
Poslední úprava: 11 roky 2 měsíce nazpět
- milan.macinga
- Začátečník
-
Méně
Více
11 roky 2 měsíce nazpět #14643
napsal milan.macinga
Odpověď od milan.macinga na téma Stavba F5j větroně
Gratulujem Peter! Nech Ti to lieta
- Ivan Horejsi
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 2 měsíce nazpět #14645
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Stavba F5j větroně
Necekany problem: Pri revitalizaci Supry jsem pro rizeni kormidel pouzil tahla z uhliku 2mm v plastu. Celkova delka cca 130 cm.
Kormidla drzi pozici naprosto dokonale. ALE uz podruhe se po tvrdsim "pristani" znicila prevodovka serva smerovky. Vyskovka nic.
Tak jsem ted uhlik nahradil beznym plastem 2mm s ocelovou strunou 0,8. Smerovka je uz "pruznejsi", tak snad to pomuze. Jestli ne, nezbude nez vlozit pruzny clen. Nechce se mi zatim menit servo za vetsi, desticka je dost hluboko v trupu.
Kormidla drzi pozici naprosto dokonale. ALE uz podruhe se po tvrdsim "pristani" znicila prevodovka serva smerovky. Vyskovka nic.
Tak jsem ted uhlik nahradil beznym plastem 2mm s ocelovou strunou 0,8. Smerovka je uz "pruznejsi", tak snad to pomuze. Jestli ne, nezbude nez vlozit pruzny clen. Nechce se mi zatim menit servo za vetsi, desticka je dost hluboko v trupu.
11 roky 2 měsíce nazpět #14646
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Stavba F5j větroně
Odlehčování si vybralo svojí daň. Letěl jsem v tak silné termice, že za pár vteřin bylo letadlo na hranici viditelnosti. Dostat se z ní nešlo jinak, než potlačit na brzdách a jelikož to bylo vysoko nevím co přesně se odehrálo, ale vím, že to nezvládlo křídlo. Pak jsem už jenom zbíral trosky po okolních polích. Proto jsem se taky odhlásil ze soutěže v Hořicích, kam jsem se po 20-ti letech hodně těšil. ![:( :(]()
A tak hezky to lítalo...
A tak hezky to lítalo...
11 roky 2 měsíce nazpět - 11 roky 2 měsíce nazpět #14647
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Ajajaj, to zamrzí
:pinch:
Tohle je věc, kterou budu muset u taky u Alegrie otestovat... Blbý je že tyhle testy můžou být taky to poslední, co letadlo zažije![:unsure: :unsure:]()
S Daidalem mám ověřeno, že v případě potřeby se dá na plně vytažených brzdách klesat sestupným výkrutem čumákem kolmo dolů, aniž by letadlo zrychlovalo a tudíž vedl sestup k jeho destrukci.
Ovšem to F5J je přeci jen těžší a i když plocha brzd je díky 6-servovému křídlu značná (brzdí se čtyřmi z nich), takovýhle sešup kolmo dolů .... no nevím, nevím..... Zatím jsem testoval jen brždění ve víceméně vodorovném letu po rozjetí a tam to funguje výborně, ale úniky z termiky jsou přece jen něco jiného...
Tohle je věc, kterou budu muset u taky u Alegrie otestovat... Blbý je že tyhle testy můžou být taky to poslední, co letadlo zažije
S Daidalem mám ověřeno, že v případě potřeby se dá na plně vytažených brzdách klesat sestupným výkrutem čumákem kolmo dolů, aniž by letadlo zrychlovalo a tudíž vedl sestup k jeho destrukci.
Ovšem to F5J je přeci jen těžší a i když plocha brzd je díky 6-servovému křídlu značná (brzdí se čtyřmi z nich), takovýhle sešup kolmo dolů .... no nevím, nevím..... Zatím jsem testoval jen brždění ve víceméně vodorovném letu po rozjetí a tam to funguje výborně, ale úniky z termiky jsou přece jen něco jiného...
Poslední úprava: 11 roky 2 měsíce nazpět
Vygenerováno za 0.249 sekund