- Obdržená poděkování: 0
Co byste si koupili za letadlo na nové F5J FAI?
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 9 měsíce nazpět #4981
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Co byste si koupili za letadlo na nové F5J FAI?
Na víkendové soutěži F3B jsem náhodou "objevil" dalšího z řady českých výrobců, takže zde je další model do výběru -
Argema/Argema electric
, není to sice žádný lehouš, ale je v celouhlíkovém provedení a s lehkým pohonem by to mohlo vyjít do 2,4 kg, což při tom rozpětí a ploše je asi použitelná hodnota - i když jsem tady před měsícem psal, že je to moc - názory se neustále vyvíjejí :lol: .
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Tomas Hruby
- Autor
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 9 měsíce nazpět #4982
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Co byste si koupili za letadlo na nové F5J FAI?
Já se popravdě zvolna kloním k Shocku s tím, že to pojmu univerzálně a vezmu si k tomu i F3J trup - v zimě mohu trénovat v Poříčí (což mám kousek) v seriálu RCV2 naviják. Cenou za to bude letovka elektroverze tak 2100g, pro F3J nemohu jít do úplně nejlehčích modelů, ale to relativní zlevnění díky daleko širší využitelnosti mi za to stojí.
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 9 měsíce nazpět #4985
napsal Petr Dušek
Na Shocku mi trochu vadí použitý profil HN-354 SM, který je už staršího data, ale to je jen taková teorie... na NYXovi ho mám taky a lítá to, ale přeci jen vývoj už od té doby asi trochu pokročil :idea:
- Mirek Kotula
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5467
napsal Mirek Kotula
Odpověď od Mirek Kotula na téma Co byste si koupili za letadlo na nové F5J FAI?
O kategorii F5J FAI bylo napsáno hodně, ale stejně pro nás nevědomce je to asi málo. Kdyby někdo mohl vytvořit nějaký souhrn, který by se přiblížil k optimalizaci modelu. Tj. velikost, rozpětí modelu, vhodný profil, plošné zatížení křídla, vhodný a dostupný motor , optimální baterii – kapacita, počet článků. Proto, že někdo preferuje pro tuto kategorii i Daidasose, což si myslím, že zrovna Daidalos není úplně ten vhodný model pro F5J FAI a někdo velké éro o rozpětí třeba i 4m. Tak kde hledat optimum?
- Tomas Hruby
- Autor
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5469
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Co byste si koupili za letadlo na nové F5J FAI?
Mirku, ono to nakonec je hlavně o tom, jak to bereš vážně a kolik do toho jsi ochoten dát peněz... Pokud jedeš ve stylu "no limit", tak je jasná volba - lehká verze Supry, Pike Perfectu, Aspiru nebo něco takového. Rozpětí od 3,4m nahoru, vzletovka ideálně pod dvě kila.
Když chceš mírně ušetřit, tak nějaké "obyčejnější" F3J schopné elektrifikace - vadou bude hlavně o něco větší hmotnost. Pak přirozeně secondhand, ale to lze těžko popsat nějak exaktně.
No ale jsou tu i levnější varianty - počínaje vlastní výrobou vakuováním, viz Petr Dušek a jeho příprava Supry, podle mě by ale klidně mohla stát za úvahu i konstrukční stavba - nějakou "RCV2" o rozpětí 2700-3000mm se spoilery a raději i křidélky přeci není nic nereálného udělat s oběžkou do 1,5 kila váhy, proti plnohodnotným kompozitům sice bude horší v pronikavosti atd., naopak ale v klesavosti nemusí zaostávat prakticky vůbec. Dokonce si myslím, že pokud nebude nějak extra moc fičet, tak bude podobný konstrukční model lepší než "levné" kompozity s větší hmotností, proti úplné špičce bude v nevýhodě, ale za zlomkovou cenu to jde snést. Sám budu teď něco takového stavět, létat by s tím měl syn.
Variant je opravdu spousta, spíš se to bude chtít odhodlat a zkusit to. K tomu Daidalosu - na dlouhodobé seriózní létání v F5J to není, ale na druhé straně není důvod klasické RCEK nepoužít třeba na pár prvních soutěží k vyzkoušení kategorie.
Když chceš mírně ušetřit, tak nějaké "obyčejnější" F3J schopné elektrifikace - vadou bude hlavně o něco větší hmotnost. Pak přirozeně secondhand, ale to lze těžko popsat nějak exaktně.
No ale jsou tu i levnější varianty - počínaje vlastní výrobou vakuováním, viz Petr Dušek a jeho příprava Supry, podle mě by ale klidně mohla stát za úvahu i konstrukční stavba - nějakou "RCV2" o rozpětí 2700-3000mm se spoilery a raději i křidélky přeci není nic nereálného udělat s oběžkou do 1,5 kila váhy, proti plnohodnotným kompozitům sice bude horší v pronikavosti atd., naopak ale v klesavosti nemusí zaostávat prakticky vůbec. Dokonce si myslím, že pokud nebude nějak extra moc fičet, tak bude podobný konstrukční model lepší než "levné" kompozity s větší hmotností, proti úplné špičce bude v nevýhodě, ale za zlomkovou cenu to jde snést. Sám budu teď něco takového stavět, létat by s tím měl syn.
Variant je opravdu spousta, spíš se to bude chtít odhodlat a zkusit to. K tomu Daidalosu - na dlouhodobé seriózní létání v F5J to není, ale na druhé straně není důvod klasické RCEK nepoužít třeba na pár prvních soutěží k vyzkoušení kategorie.
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 8 měsíce nazpět - 14 roky 8 měsíce nazpět #5470
napsal Petr Dušek
Než jsem vytvořil odpověď tak to perfektně popsal Tomáš. Ale mazat to nebudu, takže zde je skoro totéž jinými slovy
.
Optimum bude patrně ten 4m model z kategorie F3J, ale asi to pro větší část lidí u nás nebude optimum finanční.
V soutěži jde o to, nalétat 10 minut z co nejmenší výšky, takže se bude lítat nízko a daleko a z dálky je potřeba se taky vrátit zpět na bod. V tom všem bude větší model (ne každý) lepší, v dálce bude líp vidět, vzhledem k tomu že se pohybuje při vyšším Re, tak si může dovolit vyšší plošné zatížení a z toho následně vychází lepší klouzavost při menším opadání (zjednodušeně řečeno, snad mě teoretici přes aerodynamiku prominou...).
Když bych měl popsat optimální model ze svého pohledu. Aerodynamicky obdoba F3J modelu, předobrazem většiny současných modelů je ta mnohokrát zmiňovaná Supra . Oproti F3J nemusí mít model tolik dimenzované křídlo (nosník), protože odpadá zatížení (šílené) při vleku. Tzn. rozpětí asi 3,5m (plocha 60-75dm2), profil AG40-43 (případně AG24-27) s klapkou po celém rozpětí, plošné zatížení ca. 20-25g/dm2, z toho vychází hmotnost do 2kg.
Stoupavost modelu na motor stačí nějakých 8-10m/s, z čehož pro uvedenou hmotnost vychází asi 400-500W příkonu. To zvládne běžná oběžka velikosti 35-42 (ekv. AXI 2820) na tři články, příp. na 4čl., podle Kv motoru a vrtule. Možná by stačila i velikost 35-36 (2814). Baterka stačí taková, aby dala 40-50A, tzn. 1600-2200 mAh s rezervou.
Optimum pro zástavbu do úzkého trupu jsou zmiňované motory Hyperion GS30 , ale pokud se do trupu vejde, stačí i čína za 15-25 dolarů. Pro labužníky by to potom mohl být malý Kontronik 480 nebo Neu 1110 s převodovkou, případně levnější ekvivalent motoru se slušnou převodovkou, např. KPG25 . Výhodou tohoto je možnost použití i velmi úzkého "F3J" trupu.
Pokud jde o konstrukční model, mohlo by to být něco jako Ava, Avalon (Ava s klapkami), nebo Pulsar .
.Optimum bude patrně ten 4m model z kategorie F3J, ale asi to pro větší část lidí u nás nebude optimum finanční.
V soutěži jde o to, nalétat 10 minut z co nejmenší výšky, takže se bude lítat nízko a daleko a z dálky je potřeba se taky vrátit zpět na bod. V tom všem bude větší model (ne každý) lepší, v dálce bude líp vidět, vzhledem k tomu že se pohybuje při vyšším Re, tak si může dovolit vyšší plošné zatížení a z toho následně vychází lepší klouzavost při menším opadání (zjednodušeně řečeno, snad mě teoretici přes aerodynamiku prominou...).
Když bych měl popsat optimální model ze svého pohledu. Aerodynamicky obdoba F3J modelu, předobrazem většiny současných modelů je ta mnohokrát zmiňovaná Supra . Oproti F3J nemusí mít model tolik dimenzované křídlo (nosník), protože odpadá zatížení (šílené) při vleku. Tzn. rozpětí asi 3,5m (plocha 60-75dm2), profil AG40-43 (případně AG24-27) s klapkou po celém rozpětí, plošné zatížení ca. 20-25g/dm2, z toho vychází hmotnost do 2kg.
Stoupavost modelu na motor stačí nějakých 8-10m/s, z čehož pro uvedenou hmotnost vychází asi 400-500W příkonu. To zvládne běžná oběžka velikosti 35-42 (ekv. AXI 2820) na tři články, příp. na 4čl., podle Kv motoru a vrtule. Možná by stačila i velikost 35-36 (2814). Baterka stačí taková, aby dala 40-50A, tzn. 1600-2200 mAh s rezervou.
Optimum pro zástavbu do úzkého trupu jsou zmiňované motory Hyperion GS30 , ale pokud se do trupu vejde, stačí i čína za 15-25 dolarů. Pro labužníky by to potom mohl být malý Kontronik 480 nebo Neu 1110 s převodovkou, případně levnější ekvivalent motoru se slušnou převodovkou, např. KPG25 . Výhodou tohoto je možnost použití i velmi úzkého "F3J" trupu.
Pokud jde o konstrukční model, mohlo by to být něco jako Ava, Avalon (Ava s klapkami), nebo Pulsar .
Poslední úprava: 14 roky 8 měsíce nazpět
Vygenerováno za 0.188 sekund