- Obdržená poděkování: 0
Motor na elektru 2.5m/900g
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Jan Kubica napsal: - nechci jít přes 40 (spíše 35 A), takže žádný nadupaný pohon a myslím si, že si vystačím s oběžkou na přímý náhon
Tak ona je asi nejlepší možná varianta, když tam prostě vrazíš to AXI 2814 s vrtulí, na kterou ti stačí 40A regl - "zadarmo" si otestuješ chování modelu a pak se uvidí - tohle je rozumné.
Pokud nebudou u toho AXI potíže s montáží, tak bych o tom na tvém místě dál nepřemýšlel a použil ho, změny udělej až na základně konkrétních letových testů.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jan Kubica
- Autor
- Malý bůh
-
Tomas Hruby napsal: Tak ona je asi nejlepší možná varianta, když tam prostě vrazíš to AXI 2814 s vrtulí, na kterou ti stačí 40A regl - "zadarmo" si otestuješ chování modelu a pak se uvidí - tohle je rozumné.
Pokud nebudou u toho AXI potíže s montáží, tak bych o tom na tvém místě dál nepřemýšlel a použil ho, změny udělej až na základně konkrétních letových testů.
Tomáši, zase souhlas, to byl můj první nápad a nakonec i výchozí bod této diskuse. Takže, kam s dráty od oběžky - udělám další téma. H.
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Já osobně mám jenom PJS 550R, měl jsem ho v EPP akrobatu ale bohužel potkal se se zemí a je po něm (po modelu, motor OK). Ve srovnání s AXI 2808/20 měl menší spotřebu. Chvíli to vypadalo že ho použiju do uvažované RCEJ-AC 60gr., ale pak jsem sám prosazoval snížení limitu na 50g., čímž jsem ho vlastně vyšachoval. Samozřejmě v klubu máme těch motorů víc, největší co vím je 6000D v 6m větroni. Je třeba dodat, že výrobce sídlí "přes kopec", takže odtud asi ta náklonnost, ale to nesnižuje kvality motorů.Jan Kubica napsal: Petře, prosím, Ty nějaké PJS máš? Jaké jsou zkušenosti?
Ještě se vrátím k účinnosti malé a velké vrtule, z těch grafů které má na stránce Palo mě vychází, že stejný model se stejným motorem (AXI 2217/9D) stoupá bez převodovky i s převodovkou asi 15s do 200m. Takže kde je rozdíl, pokud ty grafy čtu dobře?
- Palo Lišhák
- Expert
-
Jan Kubica napsal: Palo, s Bolerem si měl příkon 370 W/kg a stoupalo to 13 m/s, to je výkon na vrtuli asi 140 W/kg, tj. celková účinnost asi 38%. Není to na převodovku málo?
...každý si je sám "strůjcem svého štěstí"
Bolero XL s rozpätím 3 m a s hmotnosťou 960 g (čo sú parametre blízke Tvojmu budúcemu edroplánu)
dokázalo so spomenutým malým S-NEU stúpať aj 25 m/s...
Ale požadovať vysokú účinnosť a jedným dychom pritom odmietať prevodovku....
- Jan Kubica
- Autor
- Malý bůh
-
Palo Lišhák napsal: Ako rýchlo by si chcel stúpať a s akou účinnosťou ?
Ale požadovať vysokú účinnosť a jedným dychom pritom odmietať prevodovku....
Co nejrychleji a s co největší :lol: Palo, nevím, podle mě máš ty údaje špatně. Buď hodně kleslo napětí nebo se Ti zadřela převodovka nebo já nevím co. Ale se 40% účinností létají normální modely, kterým se o optimalizaci pohonu ani nezdá (třeba RCEK, ale tam je to vynucené pravidly). Ale s převodovkou bys měl být schopen se k 50% dostat. Ale nevím, jenom si to myslím. Když si letěl RCEX ( www.rcex.cz/?p=114 ), měl jsi to vyladěné na 200 W/kg a stoupavost byla 10 m/s, ne? To dává mým trojčlenkovým odhadem účinnost přes 50%: (10 m/s + 1)*10/200 = 55%.
A potom, já převodovky neodmítám, jen tvrdím, že pro malé výkony jsou zbytečné. To je rozdíl, ne?
H.
- Palo Lišhák
- Expert
-
Jan Kubica napsal: Palo, nevím, podle mě máš ty údaje špatně. Buď hodně kleslo napětí nebo se Ti zadřela převodovka nebo já nevím co.
Tento - nazvime ho "jnc" faktor - zrejme zahŕňa hlavne rozdiely medzi teóriou a praxou
Ale tentoraz už vážne: Ten model o ktorom uvažuješ je natoľko elegantný, že by si nemal ľutovať použiť v ňom aj "primerane elegantný" pohon.
Tvoje požiadavky na výkon a účinnosť podľa mňa najlepšie pokrýva malý S-NEU 1110. Počet závitov si určite dopočítaš aj sám. S ohľadom na požadované strmšie stúpanie by som ho však sprevodoval nie viac ako 4 : 1. Moje skúsenosti s verziou 1.5 D sú natoľko dobré, že Ti ho môžem doporučiť ako riešenie skutočne bez kompromisov.