Model pro začátek v F5J FAI

Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5379 napsal Tomas Hruby

Petr Dušek napsal: Tomáši, za 100E jsou jenom žebra v rozsypu... to bude hezkých pár zimních večerů :D .
Jinak ovšem éro je klasika, za to Tě jistě i Honza pochválí.

Zase mě nepodceňuj - mě klasická stavba problém nedělá, zrovna jsem třeba dorazil Ichaboda na CRC 400 a klube se mi tu klasická volná P30 - tohle je OK.
Předpracování, kde nemusím dělat žebra mi naprosto vyhovuje ;)
Jediný argument proti je trup - u té ARF verze je totiž laminátový, zatímco u klasiky je balsa - ten laminát by se na "elektrifikaci" hodil víc, jenže u ARF by zas nešly tak snadno dodělat spoilery. Ale nic není dokonalé, s tím se je třeba smířit...

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

• Tomáš Kupčík
  • Návštěvník
  • Návštěvník
14 roky 8 měsíce nazpět #5390 napsal Tomáš Kupčík
Odpověď od Tomáš Kupčík na téma Model pro začátek v F5J FAI
Bird of Time mám doma, zatím tedy nepostaveno v krabici. Ten rozsyp vypadá docela dobře. Pravdou je, že to je sekané, takže to není nic ohromujícího, ale postavit to v obýváku určitě půjde a vypadá to opravdu velmi atraktivně.
Ještě bych možná upozornil na Albatrose (TopmodelCZ) , což vypadá velmi podobně a má to dokonce plnou mechanizaci křídel. Já to považuji za překomplikované, ale pro soutěžní účely by se to třeba hodilo.

Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5394 napsal Tomas Hruby

Tomáš Kupčík napsal: Bird of Time mám doma, zatím tedy nepostaveno v krabici. Ten rozsyp vypadá docela dobře. Pravdou je, že to je sekané, takže to není nic ohromujícího, ale postavit to v obýváku určitě půjde a vypadá to opravdu velmi atraktivně.
Ještě bych možná upozornil na Albatrose (TopmodelCZ) , což vypadá velmi podobně a má to dokonce plnou mechanizaci křídel. Já to považuji za překomplikované, ale pro soutěžní účely by se to třeba hodilo.

Ahoj, neudělal bys prosím pár fotek, jak to v té stavebnici vypadá atd?

Ad Albatros - zaregistroval jsem, ale podle mě natolik klasický model jak BoT chce realizovat klasicky, tak nejvýš s přidáním spoilerů. Plná mechanizace tomu jednak nebude moc slušet, ale navíc z hlediska profilů bych si od klapek ani nic moc nesliboval z hlediska výkonnosti, bude to jen o brždění.

Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5399 napsal Jan Kubica
Tady píšou, že tomu naopak klapky sluší - www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1387356 (anglicky). Otázkou je kdy bude k prodeji i v Česku.

Létal jsem s BoT ( www.mkchlumec.cz/Modely/Bird_of_time.htm ) i za dost silného větru (tj. nedržela mi na hlavě kšiltovka) (měl 1.46 kg a 3100 rozpětí), ve vzduchu OK, ale dostat ho na zem v turbulenci byl problém, dost často končil na zádech s poškozenými koncovými oblouky. Tomu by měla křidélka a menší vzepětí pomoci. Trochu si pohrávám s myšlenkou ho postavit ještě jednou s křidélky a zase spoilery. A taky bych tak 10 cm protáhl trup. Ty tvary za to stojí! H.

Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5400 napsal Tomas Hruby
Křidélkům bych věřil, to jo - ty pomůžou často, jen to holt už nebude klasický BoT... U klapek si ale dovolím tvrdit, že u takhle řešeného a profilovaného modelu nemůžeš nějaké podstatné zlepšení čekat ani u přeskoku, ani v termice (opačný názor může být tak trochu "placebo efekt").
Prodloužení trupu nemusí být špatný nápad.

Jinak ale obecná poznámka - on to model do větru nebude nikdy, při hmotnosti 1,4kg nemůžeš nic moc jiného čekat.

Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5401 napsal Jan Kubica
Mně klapky na éro nesmí :lol: , proto jsem psal křidélka a spoilery.

Má úvaha je následující - takto velký model (3+ m rozpětí) nepostavím (klasicky ze dřeva) s dost tenkým a přesným profilem, abych klapky využil. Na druhou stranu se takový model dá postavit poměrně lehký a dovážení třeba z 1.5 kg na 2.2 taky není problém (trubku v křídle na zátěž) - pro F5J horší stoupavost nevadí.

BoT je nádherný model (pokud se bavíme o tvarech), trochu se mi po něm stýská a hlavně už vím, co bych dělal jinak než na tom prvním, proto o něm přemýšlím. Pokud to tedy někoho zajímá, udělal bych:
- menší vzepětí (rovný střed, aby se do něho dala zasunout trubka-zátěž, samozřejmě 3-dílné křídlo už jsem měl i na tom prvním)
- křidélka
- spoilery se dvěma servy (měl jsem jen jedno servo a ten náhon táhly a pákami byla noční můra, i když to nakonec fungovalo dobře)
- křídlo na šrouby, ne poutané gumou
- delší trup

Asi už to nebude BoT, ale půdorys křídla, stejně jako obloukové OP bych samozřejmě zachoval, i když výškovku jsem dělal, pokud se nepletu, 3x, než vyšla podle mých představ. H.

Vygenerováno za 0.314 sekund