Do tohoto fóra nemůžete přispívat. Diskuse bude vždy přesměrována do příslušné sekce.

Podmínky provozu modelů podle EU

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23642 napsal Petr Cejnar
Vážení modeláíři, prosím Vás o strpení. Dnes 7.12.2020 zasedá předsednictvo KLeM ČR, kde bude dořešena otázka označení všech modelů letadel. Prozatím zveřejněné informace jsou pouze soukromou iniciativou jednoho z členů předsednictva. Bezprostředně po zasedání a schválení postupu označování modelů budete informováni na stránkách KLeM ČR.
S pozdravem Petr Cejnar.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23647 napsal Tomas Hruby

Pavel Svoboda napsal: ... to jako si všichni napíšeme stejné číslo ???

Jak píše Petr, do detailu bude popsáno, ale na tvůj dotaz je odpověď "ano, prakticky jistě bude stejné číslo pro všechny". Nová legislativa rozlišuje pilota a provozovatele, dohoda SMČR s ÚCL je v podstatě v duchu, že SMČR bude "jakoby provozovatel", na což se vztahuje i pojištění SMČR. No a konkrétní piloti už budou rozlišeni podle sportovní licence, která na modelu bude taky - o tom je zase ta dohoda.

Je tam ale pár méně jasných bodů (třeba létání v zahraničí), u kterých sice celkem tuším, jak to bude, ale tady si dovolím nepředbíhat oficiální vyhlášení, které bude jistě v dohledné době :-)

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23648 napsal Petr Cejnar
Během několika málo dní bude zveřejněn systém označování modelů letadel členů Svazu modelářů ČR. Dolaďuje se způsob a text pravidel.
Nic dramatického.

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23649 napsal sgames

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23650 napsal Tomas Hruby
Jen malá poznámka - odkaz od Aleše je přesně to, co všichni potřebujete vědět pro soutěže (i mezinárodní), které se létají v ČR...

Aktuálně si ale komunikujeme s Tomášem Ciniburkem o tom, jak to bude při létání v zahraničí - Eurotour, ale v podstatě asi i nějaké nesoutěžní létání typu "dovolená v Alpách".
Jak to tak vidím, tak bych pilotům, uvažujícím o létání v zahraničí, určitě doporučil i složení toho online testu na webu ÚCL, je to zadarmo, tak nemáte co ztratit. Do EU se pak bude vozit vytištěná kartička s osvědčením pilota. Opakuji - týká se soutěží v zahraničí, pokud budete létat jen v ČR, tak to zatím není třeba. Kolem zahraničí jsou i některé další nejasnosti, ale odhaduji, že do reálného začátku sezóny 2021 se to vyjasní.

Více
5 roky 6 měsíce nazpět #23651 napsal Jan Kubica
Nejprve, test na dron.caa.cz jsem si udělal. Zabralo mi to 20 minut a bez jakékoliv přípravy jsem zaškrtával odpovědi podle toho, jak jsem myslel. K mému překvapení jsem měl jen 5 chyb (povoleno 10 špatných odpovědí ze 40 otázek), takže z mého pohledu je registrace snadná, i když jsem mohl mít jen kliku. Takže teď mám své vlastní číslo a z toho vyplývající problémy :-)

V každém modelu mám email a telefon, což k identifikaci "v případě způsobení škody větší než nepatrné" určitě postačuje. Na soutěžních modelech mám licenci, na nesoutěžních ne. Teď tedy do všech soutěžních i nesoutěžních modelů těžších než 1/4 kila doplním své vlastní číslo, ne to obecné pro všechny. Přijde mi to logické, ale proti znění "Podmínek provozu" z odkazu od Aleše níže.

Podle Podmínek provozu je každý člen povinen označit model číslem registrace svazu a číslem licence. Domnívám se, že povinen není, pokud má modelář své vlastní číslo, stačí i ono a bez licence, pokud jde o nesoutěžní model. A vůbec. může sportovní řád regulovat i nesoutěžní modely? A co soutěžní modely lehčí než 250 g? Volné a upoutané modely?

Vůbec nechci shazovat úsilí Petra C. a Tomáše C., odvedli dobrou práci, jen bych doporučil doplnit do dané sekce SR něco jako rozsah platnosti.

A ještě mám jednu nesouvisející otázku na znalce - proč je lepší QR kód než textový řetězec?

Dík, H,

Vygenerováno za 0.208 sekund