Lietanie v termike.

Více
15 roky 11 měsíce nazpět #2027 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Lietanie v termike.
Našel jsem krásný článek v angličtině o tom, "jak se peče termika". Odkaz je přímo na wikipedii pod heslem "Thermal" a je to psáno přímo s ohledem na RC plachtění. Viz www.rcsoaring.com/docs/thermals_2006.pdf .
H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
15 roky 3 měsíce nazpět #3485 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Lietanie v termike.

Jiří Veselovský napsal: Opravdu dobrá škola je házedlo, ale nemůže se to zase přehánět. To, co vytočím s házedlem nad úzkou asfaltkou v pěti metrech, tak asi těžko zopakuji se čtyřstovkou. Ale je to základ.

Tento citát JV je už hodně starý, ale vzpomněl jsem si na něj.

Létáme teď 2. kolo RCEX, což je čisté MMR. Včera jsem s Castorem (2.5 m, 1.1 kg) létal maximálně na 8 s motoru na stoupání, tj. do výšek okolo 40-50 m. I s takto velkým modelem se dají vytáčet bubliny pod 20 m nad zemí, ale nesmí se udělat chyba (už jsem s Castorem jednou takto třísknul :-) ) a propotí se při tom triko.

Proč to sem píšu: jako upozornění pro ty, kteří RCEX létají či zvažují - nestoupejte vysoko, 50 m úplně stačí, termika se líhne u země a v tom počasí, co u nás v těchto dnech panuje, se ani nemá šanci moc vysoko dostat. Když se namísto jednoho stoupání 1x25 s motoru rozhodnete pro 5x 5 s motoru, je pravděpodobné, že jedno nebo dvě stoupání ušetříte. H.

Více
15 roky 3 měsíce nazpět #3524 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Lietanie v termike.
Narazil jsem na zajímavé video, F3J model jako házedlo . Jak je to snadné když trefíte správnou bublinu hned u země...

Vygenerováno za 0.268 sekund