- Obdržená poděkování: 0
rcek v praxi
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1794
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma rcek v praxi
Možná by bylo dobré, zamyslet se nad formulací pravidel v tomto bodě. V RCEJ bylo jasně uvedeno, že se měří ke špičce kuželu motoru. Naproti tomu špička modelu je termín nejasný, může se taky jednat třeba o špičku na (zadním) konci trupu nebo o špičku na konci křídla??
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jaroslav Nezhyba
- Expert
-
Méně
Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1795
napsal Jaroslav Nezhyba
Odpověď od Jaroslav Nezhyba na téma rcek v praxi
No,autoři pravidel mysleli logicky slušně modelářsky,ale zapomněli na typicky českou povahu.....pravdu má Petr Dušek.Ale aby se předešlo stížnostem z řad soutěžících během této sezony-není problém při nástupu k zahájení soutěže vysvětlit ředitelem soutěže,jak se bude přesně měřit vzdálenost přistání= špička kužele motoru,pokud je motor vpředu,případně špička přední části trupu -pokud je motor tlačný,nabo na pylonu.
Dále je možnost tuto nebo ještě výstižnější definici přesnosti přistání dát do textu Propozic konktretní soutěže pořadatelem.
Dále je možnost tuto nebo ještě výstižnější definici přesnosti přistání dát do textu Propozic konktretní soutěže pořadatelem.
- Jiří Veselovský
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1796
napsal Jiří Veselovský
Odpověď od Jiří Veselovský na téma rcek v praxi
Vážení kolegové, opět vítězí Absurdistán.
Přestože má šéftrenér vždy pravdu, dovolím si ocitovat pár řádek z pravidel jiných kategorií a dále, za mé cca 50 leté modelářské působení jsem ještě neslyšel, že by se někdo tímto pseudoproblémem zabýval. Dovolím si dokonce tvrdit, že z pojmu "špička modelu" se za ta léta stal modelářský "terminus technikus". Chápu, že modelářský nováček může mít problém, když vidí něco špičatého, ale mezi soutěžáky?![:o :o]()
Tady jsou namátkou ukázky ze zmíněných pravidel (dokonce FAI):
FAI F3J
5.6.10.6. Vzdálenost pro přídavné body se měří od špičky modelu po zastavení k přistávacímu bodu přidělenému soutěţícímu pořadatelem.
F3K
Poloměr špičky modelu musí být alespoň 5 mm ve všech směrech. (Viz definici špičky F3B pro způsob měření.)
F3F
Minimální poloměr špičky trupu ve všech směrech je 7,5 mm (viz definici špičky F3B pro kontrolu).
RCE7
Vzdálenosti se měří od středu kruhu k špici modelu.
RCEN
g) Za přistání se udělují přídavné body, které se přičítají k dosažené době kluzu. Když model přistane a zastaví se
tak, že vzdálenost špice trupu je od vytýčené, nebo narovnané (v případě jejího posunu modelem) osy přistávacího
pásu.
Jinak toto téma považuju za naprostou ztrátu času a někdy fakt závidím kolegům za Hrozenkovem.
Přestože má šéftrenér vždy pravdu, dovolím si ocitovat pár řádek z pravidel jiných kategorií a dále, za mé cca 50 leté modelářské působení jsem ještě neslyšel, že by se někdo tímto pseudoproblémem zabýval. Dovolím si dokonce tvrdit, že z pojmu "špička modelu" se za ta léta stal modelářský "terminus technikus". Chápu, že modelářský nováček může mít problém, když vidí něco špičatého, ale mezi soutěžáky?
Tady jsou namátkou ukázky ze zmíněných pravidel (dokonce FAI):
FAI F3J
5.6.10.6. Vzdálenost pro přídavné body se měří od špičky modelu po zastavení k přistávacímu bodu přidělenému soutěţícímu pořadatelem.
F3K
Poloměr špičky modelu musí být alespoň 5 mm ve všech směrech. (Viz definici špičky F3B pro způsob měření.)
F3F
Minimální poloměr špičky trupu ve všech směrech je 7,5 mm (viz definici špičky F3B pro kontrolu).
RCE7
Vzdálenosti se měří od středu kruhu k špici modelu.
RCEN
g) Za přistání se udělují přídavné body, které se přičítají k dosažené době kluzu. Když model přistane a zastaví se
tak, že vzdálenost špice trupu je od vytýčené, nebo narovnané (v případě jejího posunu modelem) osy přistávacího
pásu.
Jinak toto téma považuju za naprostou ztrátu času a někdy fakt závidím kolegům za Hrozenkovem.
16 roky 1 měsíc nazpět #1797
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma rcek v praxi
ja myslim ze definice "spicka modelu" je jasna jako facka : je to cast modelu,ktera je jako prvni ve smeru letu .. cili cumak (kdyz je motor jinde) , kuzel kdyz je motor ve predu ...
- Jiří Veselovský
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 1 měsíc nazpět #1798
napsal Jiří Veselovský
Odpověď od Jiří Veselovský na téma rcek v praxi
Ještě jedna moje poznámka, už poslední k tomuto "tématu".
Dogmatickým (nebo rádoby přesnějším) používáním výrazu "vrtulový kužel", popř. "špička vrtulového kuželu" už a priori diskriminujete lidi typu Radka Sohra, protože (pokud vím) zatím on jediný vnesl do naprosté šedi klasických soutěžních speciálů staronovou koncepci s tlačným motorem (použitelnou!!!). A za to má hned dostat přes prsty? No nevím, jsem asi divný, ale já uvažuju jinak.
Myslím si, že špička modelu je naprosto jasný termín a je fuk, co tam je. V tomto pravidla hovoří jasně a není potřeba dělat po přistání žádnou ekvilibristiku s modelem, aby byl změřen.
Pokud by se ale časem opravdu ukázalo, že s tím má většina (!) problém, tak je možné změnit termín "špička modelu" na "nosovou část trupu", kterou jsem mj. viděl v překladu pravidel pana Tomáše Bartovského, o jehož technické zdatnosti asi nikdo nepochybuje. Ovšem i on používá někdy výraz "špička modelu".
P.S.
A teď jsem zvědavý, co se objeví příště.
Dogmatickým (nebo rádoby přesnějším) používáním výrazu "vrtulový kužel", popř. "špička vrtulového kuželu" už a priori diskriminujete lidi typu Radka Sohra, protože (pokud vím) zatím on jediný vnesl do naprosté šedi klasických soutěžních speciálů staronovou koncepci s tlačným motorem (použitelnou!!!). A za to má hned dostat přes prsty? No nevím, jsem asi divný, ale já uvažuju jinak.
Myslím si, že špička modelu je naprosto jasný termín a je fuk, co tam je. V tomto pravidla hovoří jasně a není potřeba dělat po přistání žádnou ekvilibristiku s modelem, aby byl změřen.
Pokud by se ale časem opravdu ukázalo, že s tím má většina (!) problém, tak je možné změnit termín "špička modelu" na "nosovou část trupu", kterou jsem mj. viděl v překladu pravidel pana Tomáše Bartovského, o jehož technické zdatnosti asi nikdo nepochybuje. Ovšem i on používá někdy výraz "špička modelu".
P.S.
A teď jsem zvědavý, co se objeví příště.
16 roky 1 měsíc nazpět #1799
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma rcek v praxi
špička modelu a nosova čast je podle me to same jirko ... opravdu netusim co se tady resi za slovickareni .. staci pouzivat selsky rozum
Vygenerováno za 0.320 sekund