- Obdržená poděkování: 0
RCEV/FXJ - výškový spínač
- Petr Dušek
- Autor
- Malý bůh
-
Výškový spínač CAM se podle těchto stránek zatím testuje a "brzy bude k dispozici". Chybí tam bohužel údaj o jeho funkcích, jestli bude bude mít vstup/výstup do PC (na fotce není vidět), nebo bude pevně nastaven na 200m/30sec. ?
Počkáme, uvidíme, zatím je k dispozici RC Altimeter #2 Basic (75EUR) nebo Pro www.rc-electronics.org/
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Petr Dušek napsal: Spínač má software který toto částečně eliminuje a při takto rychlém stoupání vypíná pohon s předstihem
Prosím, máte někdo zkušenosti s touto "anti-zoom" funkcí? Je to součást std. SW nebo ne? V manuálu na RC-electronics k tomu nic není (nebo jsem to přehlédl).
A nakonec: Petře, kolik máš zatím "zájemců" o tuto kategorii?
Dík, H.
- Palo Lišhák
- Expert
-
Je to súčasť software... čím rýchlejšie stúpaš, tým hlbšie pod nastavenou výškou Ťa switch vypne. Zotrvačnosťou doletíš približne do tej výšky, na ktorú je switch nastavený. Dá sa tréningom získať návyk, ktorý s tým počíta a umožní nejaké metre naviac napriek tomu získať. Finta je podobná ako v F3J - pod nastavenou výškou to rozbehneš v horizonte na vyššiu rýchlosť, mierne ťaháš až do vypnutia a potom "sa strelíš". Možný zisk je okolo 15%. Je preukázaný pri 30 m/s stúpajúcom eropláne s hmotnosťou okolo 2 kg. Na software sa ďalej pracuje. Cieľom je zaregistrovať potlačenie za účelom "rozbehnúť to" v horizontále. Potom bude možné zakomponovať do software "primerané opatrenia".Jan Kubica napsal: máte někdo zkušenosti s touto "anti-zoom" funkcí? Je to součást std. SW nebo ne?
Palo
- Petr Dušek
- Autor
- Malý bůh
-
Jan Kubica napsal: Prosím, máte někdo zkušenosti s touto "anti-zoom" funkcí? Je to součást std. SW nebo ne? V manuálu na RC-electronics k tomu nic není (nebo jsem to přehlédl).
A nakonec: Petře, kolik máš zatím "zájemců" o tuto kategorii?
Pokud jde o "anti-zoom" - zatím nemám žádné zkušenosti. Spínač zkouším na Siestě pro RCEK, při stoupavosti do 10m/s žádné vystřelení nehrozí, naopak není problém se po vypnutí motoru o nějakých 10m propadnout, pokud nestihnu včas potlačit. Až odezní všechny zimní "kalamity" a přijde jaro, chystám se funkce spínače otestovat v kamarádově Backfire-ovi.
Počet zájemců o kategorii je zatím obdobný s počtem diskutujících v tomto vlákně... Věřím, že až začne soutěžní sezóna, tak se to zlepší, nějaké signály jsem už zaznamenal. Mám takovou odvážnou představu o naší "náborové" letní soutěži. Do kalendáře jsem ji napsal na 31.7. spolu s RCEK, ale pokud bude zájem, mohli bychom po sobotní RCEK soutěži zůstat utábořeni na letišti, večer u ohně prodiskutovat teorii a v neděli (1.8.) uspořádat takový elektrotermický workshop se soutěžními ukázkami všech možných (i nemožných) kategorií - spínače, autonomy, rcex, F5J, F5F...
PD.
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Petře, výborný nápad. V Hořicích máme "letní sídlo", takže si mě napiš do seznamu. Akorát ten výškový spínač asi nahradím "provázkem se závažím". H.
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Přibližný překlad:
„Pokud existuje jakákoliv pochybnost o správnosti kteréhokoliv startu, může ředitel soutěže požádat o záznam z letu. Pokud záznam ukáže, že byla získána výšková výhoda více než 10 %, výsledek soutěžícího v tomto kole se nepočítá“.
Tím pádem jsou veškeré úvahy o „zoomování“, ale i softwaru, který by to měl řešit, bezpředmětné. Je starostí soutěžícího, aby nenastoupal výše než smí.
Ještě bych se přimlouval za přesnější definici startovní fáze, například ve smyslu, že rozhodující výškou je třeba ta 10 s po vypnutí motoru. Do toho by se mělo schovat jak zoomování, tak třeba nalétnutí termiky. Jinak řečeno, 10 s po vypnutí motoru nesmí být model výše než 220 m.
Ještě mě napadá, že by se to třeba dalo řešit i nějakou pokutou za výšku větší, ale to je asi zbytečná komplikace.
A nakonec, Petře co pro tu náborovku připustit i „normální“ výškoměry (bez vypínání motoru), Altíků je mezi lidem přeci jen více než „svišťů“.
H.