Ohýbání pravidel a neprávoplatnost soutěží

Více
15 roky 4 týdny nazpět #3999 napsal Jan Kubica

Petr Dušek napsal: Aby to nezapadlo jenom jako vtip... třeba ta definice motoru (krom jiného) je jednoduchá a jasná, dva rozměry, bez dohadů o výstupky, magnety, statorové plechy, rozebírání motoru... jen snad těch 16mm délky pláště se mi zdá hodně, do toho by se možná vešel i axi 2212... já bych tam dal 14mm, to by mělo obsáhnout všechny dnes používané motory bez problému.

Petře, to taky původně jsou 2212/2830, ale jde o princip, jak správně píšeš. Jinak k tomu ještě poznámka - jeden výrobce udělal pro tuto kategorii speciální motor, kam pod ten magnetický prstenec předepsané délky dostal delší stator. Ale alespoň nemají "zaražený" vývoj :) H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
15 roky 4 týdny nazpět #4002 napsal Tomas Hruby

Petr Dušek napsal: Aby to nezapadlo jenom jako vtip... třeba ta definice motoru (krom jiného) je jednoduchá a jasná, dva rozměry, bez dohadů o výstupky, magnety, statorové plechy, rozebírání motoru... jen snad těch 16mm délky pláště se mi zdá hodně, do toho by se možná vešel i axi 2212... já bych tam dal 14mm, to by mělo obsáhnout všechny dnes používané motory bez problému.

Já se tou alternativou"flux ring" kdysi dávno zabýval, ale našel jsem dost odchylek, kdy to tak moc nesedí. Tohle prostě při bližším průzkumu neobstálo a je to škoda - byl by to krásný a lákavý parametr :( K těm 16mm - to je Petře stanoveno OK, oni to amíci fakt na 2212 počítají, zkrátka se takhle rozhodli. U nás by to bylo méně, ale jak píšu výše, není to tak idylické řešení, jak to vypadá na první pohled.

Jinak poznámka na okraj - kdybychom u nás dali do pravidel jen podobně specifikovanou 2208, tak stoupáme možná i 20m/s při použití vrtule třeba 7x6, nebo dokonce 6x5. Musím říct, že na ten nápad s vrtulí minimálně 10 palců jsem docela hrdý - fyzika se nedá ochcat a tak to zkrátka a dobře drží výkony v určitých mezích a neroste to nekonečně.

Více
15 roky 4 týdny nazpět #4003 napsal Jan Kubica

Tomas Hruby napsal: Já se tou alternativou"flux ring" kdysi dávno zabýval, ale našel jsem dost odchylek, kdy to tak moc nesedí. Tohle prostě při bližším průzkumu neobstálo a je to škoda - byl by to krásný a lákavý parametr :( K těm 16mm - to je Petře stanoveno OK, oni to amíci fakt na 2212 počítají, zkrátka se takhle rozhodli. U nás by to bylo méně, ale jak píšu výše, není to tak idylické řešení, jak to vypadá na první pohled.

Jinak poznámka na okraj - kdybychom u nás dali do pravidel jen podobně specifikovanou 2208, tak stoupáme možná i 20m/s při použití vrtule třeba 7x6, nebo dokonce 6x5. Musím říct, že na ten nápad s vrtulí minimálně 10 palců jsem docela hrdý - fyzika se nedá ochcat a tak to zkrátka a dobře drží výkony v určitých mezích a neroste to nekonečně.

Za vrtuli máš 1*, ale prosím, prosím, jaké jsou ty argumenty proti omezení prstence. Dík, H.

Více
15 roky 4 týdny nazpět #4004 napsal Petr Dušek
Já nic nepsal o tom, že by se mělo zrušit omezení rozměru vrtule... ale když už mě na to navádíš, vůbec nic by se nestalo, to "omezení" vrtule pouze přesně definovalo ideální pohon, s malou vrtulí se nikam nedostaneš, já to zkoušel na motoru Kv 3400, 28A, motor málem shořel a nestoupalo to... ;)

Ty odchylky od délky "flux ring" bych chtěl vidět... to je jen takové "jedna paní povídala" aby byl protiargument za každou cenu.

Více
15 roky 4 týdny nazpět #4006 napsal Tomas Hruby

Petr Dušek napsal: Ty odchylky od délky "flux ring" bych chtěl vidět... to je jen takové "jedna paní povídala" aby byl protiargument za každou cenu.

To není teorie, když jsem tady měřil motory, tak se to docela lišilo. Dochází takřka k průniku 2212 "s nejmenším přesahem" a 2208 s největším přesahem. Ostatně jak píše Honza, v USA došlo i na speciální motor s přesahem záměrně minimalizovaným.
Ono by to přes flux ring v principu šlo, ale museli bychom se smířit s podstatně větším možným rozptylem výkonů - třeba by to nakonec nebylo tolik na závadu, ale rozptyl by tu prostě byl. Každopádně už je to jen teorie, pochybuji, že by kdokoli podobnou změnu seriózně navrhoval.

Jinak k té malé vrtuli - to chce rychlý model a přizpůsobit tomu styl stoupání. Kdysi jsem to měl docela nacvičené s S400 napřímo - tam zkrátka na stylu letu záleželo daleko víc než u větší "pomalejší" vrtule.

Více
15 roky 4 týdny nazpět #4007 napsal Jan Kubica
Tomáši, prosím máš nějaká data, která by tuto teorii potvrzovala? Mně se hrubě nezdá, že by rozměr magnetického prstence vedl k většímu rozptylu výkonů než rozměr statoru.

Přeměřil jsem si TG a Megu - obě 13 mm, ale Ty jsi určitě těch motorů změřil víc, tak se prosím poděl. Dík, H.

Vygenerováno za 0.266 sekund