FAI - F5J

Více
13 roky 10 měsíce nazpět #7770 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma FAI - F5J
Mirku, on to krásně shrnul tuším Palo - pravidla F5J jsou ve statusu "prozatimní" a bohužel místy je vidět, že tato první verze byla místy napsaná od stolu...
Prostě se píše vzlet 4 metry od startovacího bodu, což je jaksi blbost, protože žádný startovací bod v pravidlech není, je tam jen definována startovací zóna jako v F3J či F5J Euro. Můj názor je, že to tvůrce pravidel asi myslel tak, že jde o "stranovou odchylku", neboli že máš stát ve startovací zóně před svým bodem a ne aby tě napadlo se postavit hned vedle "souseda", ale blbě to naformuloval (i v angličtině to je blbě).

Takže doporučuji moc nepřemýšlet a příště startovat radši ze zóny tak, jak to je správně naspáno v F3J či F5J Euro ať máš klid. S ohledem na blbé znění pravidel bychom tě při malém vyšlápnutí o půl metru určitě nediskvalifikovali, nicméně záměr je jasný a tak není důvod provokovat a pak argumentovat blbou formulací v pravidlech.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
13 roky 10 měsíce nazpět #7772 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma FAI - F5J
Tomáši, teď jsi trochu rychleji psal než přemýšlel... Startovní značky v pravidlech definovány jsou dost jasně (odst. 5.5.11.3.1.). To, že 4m vzdálenost přesahuje koridor je sice nelogické, sám jsem to tady už uváděl, ale znění pravidel je jasné a jiný výklad v tomhle bodě neumožňuje. Chápu ovšem, že slovenští přátelé mají díky F5J-Euro a F3J zažité jiné znění, a bylo by tedy asi rozumné to do budoucna sjednotit.
Ad počet pomocníků, sice s některými závodníky chodil širší doprovod, ale u závodníka vždy stál snad pouze jeden, další se zdržovali spíš v blízkosti časoměřiček, což je celkem pochopitelné :D . Přimhouřil bych oko, ale na nějaké soutěži vyššího kalibru by se to asi ve vypjaté chvíli dalo použít pro celkem úspěšný protest.

Více
13 roky 10 měsíce nazpět #7773 napsal Tomas Hruby
Hm, akorát že tu středovou vzletovou čáru jsem ještě nikde neviděl - pak si má člověk tohoto bodu všimnout :-(

NIcméně to ale znamená, že jsem se v popisu záměru přesně trefil - jde opravdu o tu "stranovou odchylku", aby se startovalo jakoby v ose svého bodu a ne někde namáčknutě na souseda - do stran je to jasné, jediný kix v pravidlech je metr navíc dopředu a dozadu přes safetyzone, která má mít 6m, ale 2x4 je 8m, to se určitě upraví.
Plyne z toho nicméně to, že by se opravdu mělo radši startovat mezi páskami - jeden celý krok mimo už by byo na hraně i při striktním výkladu pravidel, tak proč to komplikovat?

Ad pomocníci - tohle je naopak mimo diskusi a lidi by si na to měli dávat pozor, přesně jak píšeš - při nějaké vyhrocené situaci by se dalo protestovat docela účinně.

Více
13 roky 10 měsíce nazpět #7774 napsal Palo Lišhák
Odpověď od Palo Lišhák na téma FAI - F5J

Tomas Hruby napsal: ... jsem se v popisu záměru přesně trefil - jde opravdu o tu "stranovou odchylku", aby se startovalo jakoby v ose svého bodu a ne někde namáčknutě na souseda - do stran je to jasné

Prikláňam sa k Tomášovmu výkladu. Keď si dobre spomínam, v pôvodnom návrhu (už neviem od koho a prelistovať cca 180 e-mailov z WG nemám v úmysle :-) ) bol pre štart vyčlenený pás v bezpečnostnej zóne, ktorého šírka bola 4 metre... Nie +/- 4 metre !
Teda od Tomášom zmieňovanej osi 2 metre vľavo a dva metre vpravo. Vychádzalo sa z toho, že pri takto vymedzenom priestore pre štart budú modely na susedných bodoch (s krokom 15 m) aj v najhoršom prípade vzdialené viac ako 10 metrov.
Pretože jednotlivé body bezpečnostných dodatkov formulovali aj neangličania, došlo pravdepodobne aj v tomto prípade k nepresnému pretlmočeniu pôvodného znenia návrhu.
Mne osobne sa stranová tolerancia +/- 2 metre (teda šírka štartovacieho pásu 4 metre) zdá postačujúca.
Ale ako je už v "stolových častiach" F5J pravidiel tradíciou, aj tu chýba sankcia za porušenie tohoto príkazu :-(

Čo sa týka pomocníkov, myslím, že na žiadnom štartovisku by nemali byť viacerí ako traja ľudia: časomerač, pilot a prípadne pilotov pomocník. Nekompromisne by to mal riešiť riadiaci lietania - ako porušenie bezpečnostných pravidiel. Tam je sankcia jasná - mínus 100 bodov z celkového súčtu v kvalifikačných letoch.
Možno rovnako by sa malo trestať aj vybočenie zo štartovacieho pásu (?)

Více
13 roky 10 měsíce nazpět #7779 napsal Mirek Kotula
Odpověď od Mirek Kotula na téma FAI - F5J
V případě, že není určená sankce za překročení koridoru, tak nevím proč mně dotyčný vyhrožoval nulou za celý let. Docela mě to v tomto letu rozhodilo. Ani nevím, kdo to byl. Normální by bylo, kdyby po skončení letu, mně upozornil, ať si na to příště dávám pozor. To by bylo fér.

Více
13 roky 10 měsíce nazpět #7780 napsal Tomas Hruby

Mirek Kotula napsal: V případě, že není určená sankce za překročení koridoru, tak nevím proč mně dotyčný vyhrožoval nulou za celý let. Docela mě to v tomto letu rozhodilo. Ani nevím, kdo to byl. Normální by bylo, kdyby po skončení letu, mně upozornil, ať si na to příště dávám pozor. To by bylo fér.

Já si myslím, že s tou neurčenou sankcí to tu byla mylná informace... Je totiž definovaný způsob startu a pokud odstartuješ v rozporu s definicí, tak jsi prostě oficiálně neodstartoval a z toho plyne nula - v tomhle měl ten Slovák pravdu.
Ten zmatek v pravidlech se opravdu točí jen kolem té chybné definice metrů, do které by ses asi při mírném vyšlápnutí vešel, jinak je celkem jasno. Mimochodem pokud bys z té zóny odkráčel někam dále, tak bys asi tu nulu dostal opravdu, nešlo by už jen o "držkování" lidí kolem.

Opravdu všem doporučuji nespekulovat a příště si na to dát pozor - piloti létající jen v ČR na tohle nejsou moc zvyklí, protože v RCEK se safetyzone vytyčuje jen výjimečně a obvykle se hází od bodu, ve všech mezinárodně létaných kategoriích (včetně outrunnerů třeba v Holíči) je to ale naprostá samozřejmost!! Tak to prosím respektujte, díky ;)

Vygenerováno za 0.305 sekund