- Obdržená poděkování: 0
FAI - F5J
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
13 roky 9 měsíce nazpět #8089
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma FAI - F5J
Jinak ještě poznámka - aby bylo jasno, tak ty letošní soutěže "s restartem" ukázaly i některé problémy, ne že ne!!!! Nikdy jsem nebyl nějaký nekritický zastánce této věci a problémy vnímám, ovšem pokud by se to nezkusilo, tak se jaksi o těch skutečných problémech nedozvíme.
Hlavní malér je aktuálně v tom, že soutěž s restartem nutně vyžaduje, aby uživatelé měli ve výškoměrech aktuální firmwary a správné nastavení, pak jsou podvody prakticky nemožné a převládnou klady.
Bohužel ale současná pravidla neobsahují žádnou páku, jak toto striktně vynutit, všechny seznamy schválených zařízení jsou zatím prázdné a chybí i nějaká věta ve smyslu "pořadatel může v propozicích stanovit požadované verze firmwaru pro známá zařízení". Jak jsem psal před pár dny, tohle je do určité míry problém i pro soutěže přesně podle FAI, tam se nicméně lze opřít aspoň o obecné specifikace a je to tedy méně závažné.
Tohle je mimochodem hlavní důvod, proč v Dubnici nebyl restart povolen a důvod je to závažný - bez diskuse. I proto si myslím, že zbylé letošní soutěže v ČR je správné létat "bez restartu" - praktické poznatky potřebné pro další diskuse byly už nasbírány na předchozích akcích u nás a na Slovensku, momentálně už tedy podstatný důvod k porušování pravidel není a je to jednodušší i pro pořadatele.
Hlavní malér je aktuálně v tom, že soutěž s restartem nutně vyžaduje, aby uživatelé měli ve výškoměrech aktuální firmwary a správné nastavení, pak jsou podvody prakticky nemožné a převládnou klady.
Bohužel ale současná pravidla neobsahují žádnou páku, jak toto striktně vynutit, všechny seznamy schválených zařízení jsou zatím prázdné a chybí i nějaká věta ve smyslu "pořadatel může v propozicích stanovit požadované verze firmwaru pro známá zařízení". Jak jsem psal před pár dny, tohle je do určité míry problém i pro soutěže přesně podle FAI, tam se nicméně lze opřít aspoň o obecné specifikace a je to tedy méně závažné.
Tohle je mimochodem hlavní důvod, proč v Dubnici nebyl restart povolen a důvod je to závažný - bez diskuse. I proto si myslím, že zbylé letošní soutěže v ČR je správné létat "bez restartu" - praktické poznatky potřebné pro další diskuse byly už nasbírány na předchozích akcích u nás a na Slovensku, momentálně už tedy podstatný důvod k porušování pravidel není a je to jednodušší i pro pořadatele.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
13 roky 7 měsíce nazpět #8378
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma FAI - F5J
Viz
www.rivamodels.sk/RMK/RMK_01.html
a doufám, že mi Palo a Juro prominou, že to otevřu tady. V Dubnici odlétali soutěž F5J-Lite dle pravidel F5J s následujícími úpravami (překopírováno z linku nahoře):
1/ v charakteristike modelu sme upravili povolené rozpätie zo 4000 na 2540 mm (teda 100")
2/ povolená doba chodu motora sa predĺžila na 40 s
3/ presnosť pristátia sa nehodnotí páskou F5J-FAI, ale len bonusom 25 b za pristátie do kruhu s r=2,5 m
4/ zapojenie výškomera len ako registračnej jednotky (teda paralelné) je povolené
5/ reštart motora je prípustný, ale hodnotí sa nulou za let a odpočtom 25 b zo súčtu započítaných letov
1) se mi líbí, 2) nechápu, 3) OK, proč ne, 4) a 5) - to je snad posedlost
H.
a doufám, že mi Palo a Juro prominou, že to otevřu tady. V Dubnici odlétali soutěž F5J-Lite dle pravidel F5J s následujícími úpravami (překopírováno z linku nahoře):
1/ v charakteristike modelu sme upravili povolené rozpätie zo 4000 na 2540 mm (teda 100")
2/ povolená doba chodu motora sa predĺžila na 40 s
3/ presnosť pristátia sa nehodnotí páskou F5J-FAI, ale len bonusom 25 b za pristátie do kruhu s r=2,5 m
4/ zapojenie výškomera len ako registračnej jednotky (teda paralelné) je povolené
5/ reštart motora je prípustný, ale hodnotí sa nulou za let a odpočtom 25 b zo súčtu započítaných letov
1) se mi líbí, 2) nechápu, 3) OK, proč ne, 4) a 5) - to je snad posedlost
13 roky 7 měsíce nazpět #8379
napsal sgames
jo dneska jsem to zrovna cetl ... rikal jsem si "pane boze, co to je za silenost?"
pritom stacilo JEN dat max rozmer letadla 100''. nic jineho nedelat (ok mozna povolit restart motoru)
pritom stacilo JEN dat max rozmer letadla 100''. nic jineho nedelat (ok mozna povolit restart motoru)
- Jaroslav Nezhyba
- Expert
-
Méně
Více
13 roky 7 měsíce nazpět #8401
napsal Jaroslav Nezhyba
Odpověď od Jaroslav Nezhyba na téma FAI - F5J
Musíme doufat,že tahle šílenost-řečeno Petrem -neinfikuje některé ambiciozní soutěživé elementy směrem na západ od břehu Moravy.....jako klubovou soutěž na pobavení snad .....ale jako národní pravidla pro začátečníky a mládež ? to snad autor nemyslí vážně...ještě,že máme poměrně dostatečný počet národních pravidel elektroletů-nemusíme vymýšlet další :lol:
- Jaroslav Nezhyba
- Expert
-
Méně
Více
13 roky 7 měsíce nazpět #8402
napsal Jaroslav Nezhyba
Odpověď od Jaroslav Nezhyba na téma FAI - F5J
Aleši-přejmenoval jsem Tě na Petra-omlouvám se.
Vygenerováno za 0.291 sekund